Monday, January 6, 2014

Percutian ke Hat Yai, Thailand DAY 2 PART 1



 


Entry sebelum ini,
1) Teaser Hat Yai (klik)
2) Percutian ke Hat Yai, Thailand  DAY 1 (klik)
3) Hotel Murah di Hat Yai, Thailand (klik)



Ahad 22hb Disember 2013

Tu ai bagi entry entry lepas, kalau tak baca lagi, jangan segan silu klik yekk ;)) okay jom sambung cerita Percutian ke Hat Yai ni. lepas check-in hotel segala bagai, mandi mandi rehat sekejap jeww, budjet nak tido jap tapi Anna dah lapaaaaaaaa HAHA so terus siap siap nak ke KlongHea Floating Market. turun kat lobi je dah ade daaaaaa tuk-tuk sedia menanti. tapi payah aaaa. si drebar ni TAK paham english. malay ape ntah lagi kan? die tahu bahasaa kunkapkunkap die jewww.. muahahhaha .. actually kitaorang nak tanya boleh pergi tak Floating Market tu? berapa harga sekepala ke sana? kat sane nanti tunggu tak kitaorang.. haaa gitu laa niat kitaorang. tapi die tak paham TAPI dia nak bawak kitaorang.. heii payah oii payahh.. macam macam gaya nak bagi die paham. HAHA last last die call sape ntah, haa orang tu reti English, senang sikit. lepas ai cakap kat orang dlm hp tu, orang dlm hp tu translate kat drebar tu. baruuuuuu die paham ape kitaorang nak.... HAHAHHA

 berderet tuk-tuk belakang tuk-tuk kitaorang, semua nak pergi Floating Market ni.. rasa macam selamat sikit tengok ramai Malaysian kat sini lagi. heeee~


Tak ingat pulak berapa lame perjalanan ke Floating Market ni sebab ralit tengok suasana Hat Yai. meriah dengan kabel sane sini berselirat. naik motor sekali empat orang, kau mampu? tu belum lagi nampak anjing tengah beromen tengah tengah jalan slumber jeww. heii malu kat orang heiii. HAHA ~ Sampai sampai je memang padat sinii. Banyak gila tuk-tuk parking, maybe tengah tunggu customer die shopping. macam tuk-tuk kitaorang ni, pun akan tunggu kitaorang, tak kesah bape lame pun. heee ~ kat sane, anjing tu macam kucing, bersepah berkeliaran. seramness.. tapii die tak gigit orang die folow jeeeeee.. cuak kan? HAHA ~  Kene jalan dalam sikit baru nampak area sampan banyak banyak. kene lalu jambatan TAK siap. HAHA time kitaorang sampai ni, panas ya rabbi........................  dan jalan ke depan sikit, korang akan jumpa ini............ yeayy !

ramaii kann orang? rata rata orang Malaysia jeww. satu meja kitaorang ade couple dari Malaysia jugak. dok bercerita jugak pasal bom di Danok tu. diaorang travel naik kereta. ntah macam mane laa diaorang nak balik nanti kan? tapi tak nak risau sangat la pasal diaroang tu, wifenya poyo kemainnnnn. sikit pun TAK senyum. laki dia je peramah bersembang ngan kitaorang.. alahaii kak.. kau pergi Hat Yai je kot? nak sombong dah kenapaaaaa.. lainla kau pergi Paris . . . HAHA



ape lagii, menggelupur laaaa kitaorang round cari makan. mula mula Anna&Juna cop meja dulu. xde payung, makan dalam panas kitaorang. HAHA~ ai dengan hubby round dulu dari hujung sini ke sana. usha dulu mane nak makan, hok semua macam sedap jeww. macam menarik jeww. ke kau dah lapar kan? last last kitaorang beli ,

1. Air tembikar. tembikar dia macam macam bentuk. ai pilih bentuk otemen dgn hiasan. air dalam die ikut suka nak air ape. ai beli dua sebab comel sangattt ! 
Satu tembikar sekali air THB40
2.  Spicy Seafood Salad Meehun, (ni pedas sedap giler!!!) THB40
3. Ape korang rasa? bentuk macam buah buah kan? tapi ianya adalah jeli dalam die isi kuih kacang. heeee ~ comel sangatt kan........... harga cuma THB20
4. Disebabkan panas menggila kat sini, ai beli FruitCoktail, sedapnyaa dapat minum sejuk sejukkkkk harga cuma THB25

Cuba teka ni ape?  ni otak otak versi Hat Yai yekkk. segi empat kan? rasa? gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sedapppppppp wehhh.. ni sangatt direkemen bila korang 
sampai sini k. beli . WAJIB ! Harga satu THB20. hubby beli dua. 
Arjuna siap beli tapau makan kat bilik. heeee~



siyes cakap ehh. makanan kat Floating Market ni memang sedap sedap semuanya. heaven wehh makan sini ! yang pelik pelik korang try aa.. gerenti sedap. tapi ai nak bagi satu tips. sebelum beli tu, bagi salam. kalau penjual tu jawab salam penuh, okay die muslim. kalau die jawab wasalam je, tak dijamin yek. tak pun, korang tengok kat papan tanda belakang sampan die tu, ada logo bulan bintang takkkk? kalau ade, die muslim. gitu laaa ai membeli di sane. ai usha dulu ada tak logo bulan bintang, ai bagi salam penuh. . yang lain tawakaltu je laaaaa yehhh... huhuhu ~Lepas dah kenyang tahap gaban makan, kitaorang round ada kedai kedai kat sebelah atas dia. ai tak beli ape pun. rasa macam mahal je...... so jalan jalan saje... masa nak on the way balik tu, ada lahhh seorang pembela burung helang ni tawar nak tangkap gambar tak dengan burung dia? hubby nakkk. ai memang tak aaa. tengok kuku burung helang tu macam tajam jee. haa sakittt. takmo kuikukuii

korang tengok, sombong aaa burung nii. takmo kawan aaaahhhhh  ;p

amboii eksyen nyee muka hubby ku ituew? kikiki~ baii Floating Markett . kita balik dengan perut muncit ke depan. sebab super tahap gaban kenyang. heee~

panasnyee gambar Anna&Juna ni. heee ~ ni kawan semerayau ai di Hat Yai ;))



Tak silap ai, kitaorang sampai hotel dalam pukul 6pm. rehat rehat mandi semua. malam keluar balik ! heeeee~ So, entry selepas ni shopping di sebelah malam pulak yeekk  ;))




Kira-kira
Tuk-tuk dari Aloha Hotel ke KlongHea Floating Market THB200 (dua orang) pergi balik (convert duit M'sia , THB200 x 0.1042  = RM20.84)
Makan makan kat Floating Market THB205  (convert duit M'sia , THB205 x 0.1042  = RM21.36)
Tangkap gambar bersama Burung Helang THB20  (convert duit M'sia , THB20 x 0.1042  = RM2.08)
T-Shirt Mini Cooper THB300 (dua helai)  (convert duit M'sia , THB300 x 0.1042  = RM31.26)
Total RM75.54









Yang nak bagitahu, ade orang tu kan... nak pergi Hat Yai lagii... ehem~  ;p
 signature ms eida

32 comments:

  1. Assalamualaikum ida. bestnya floating market! tengok makanan dia, haiihhh sedap2. terliur pula ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila. haaa tau xpe... semuanya sedap sedap belaka. harus kosongkan perut bila datang sini k!

      Delete
  2. Terngigau ngigau die punya kelazatan otak otak..mana nk cari kt msia ni?adoiii wat hal btol lah..haha..aku pn nk g hatyai lg babe..nk beli helmet,seluar nk jual dgn nk g floating market..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. naaa ko buat laa. ko kan pandai masak. hahahhahahhaha.. jom jom kite pergi. tapi bukan dlm masa yg terdekat la.. hahahhahahaa

      Delete
  3. thanks .. info yang sgt lengkap :)

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. hihihihi.. siapa siapa? ce tekaaaaaaaaaaaaaaaaaa

      Delete
  5. amboih3. hehehehe.. bestnya p jalan2 ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe..... liza pergi la jalan. besttt.. duit pun habis. hahahhahaa

      Delete
  6. terus rasa tringin nk makan otak2.... huhuhuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huwaaa. meleleh balik dah air liur.. hahhahhaa. siyes sedap otak2 die. pedas, yum yum yummm

      Delete
  7. adoii..
    sedapnye makan..terliur ni tau..
    bile la dapat sampai sana..
    hurmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu hari nnti.. mesti akak pun akan sampaiii. dont worry ;)

      Delete
  8. eh kalau floating market kat hatyai mmg korang xduk dalam perahu ker? kalau kat bangkok... kite naik sampan then round satu sungai tuh sambil shopping atas sampan... siap ade boleh reverse lagi kalau terlepas kedai...hihihi terjah bangkok plak iedaaaa....heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah xde duduk dlm sampan pun. hanya penjual yg duduk dlm sampan. kita atas darat. hehehhehe... huwaaa bangkok gitu yee? okay okay next trip! hahhahahaha

      Delete
  9. bila baca blog eida gi hat yai ni, ade a few kekawan pun gi hatyai..mmg trend g sna plak ye..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. diaorang tgh pegi skrg ke? eh eh Thailand dah boleh masuk ehhh?

      Delete
  10. Haaa nk pergi lagi? Nnt ajak nory taw...taw....taw..nk air dlm tembikar tu...nk rasa jugak otak2 sedappp tu...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay nory!! 5tahun dari skrg.. hahhahahahhaha baby r pun dah umur 5tahun kan? dah boleh bawak jalan daa.. hehehhee

      Delete
  11. Replies
    1. salam.. nak tanya, awak baca tak entry saya ini? sebab awal awal entry ni ade saya bg link hotel murah di hat yai? nampak takk? jadik saya konfius pulak kenapa awak masih bertanya.. hehehehhe

      Delete
  12. Replies
    1. sila klik link di atas yeee ;) hotel murah tu. itu lah hotel yg ai duduk... ;)

      Delete
  13. makana die nampak menarik.. lain dari yang lain.. nak tembikar otomen tu boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain dari yg lain mknn Thai ni kakk... semua ida nak cuba. hahahhahhaa

      Delete
  14. Yessss yess syokkk sgt kan floating market adeh terus perut berbunyi2 nak makan kt sana...ida thanks ye kasi tips semua tu...akak suka cara ida, jelas jujur dalam buat entry yeahhh nexxxtttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. floating pun is a MUST. pergi sane dlm keadaan lapar terok tau! jgn lupe mkn otak2 sedap giler babenggggg HAHHAHA

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page