Thursday, January 30, 2014

Percutian ke Hat Yai DAY 4



 


Entry sebelum ini,
1) Teaser Hat Yai (klik)
2) Percutian ke Hat Yai, Thailand  DAY 1 (klik)
3) Hotel Murah di Hat Yai, Thailand (klik)
4) Percutian ke Hat Yai, Thailand DAY 2 PART 1 (klik)
5) Percutian ke Hat Yai, Thailand DAY 2 PART 2 (klik)
6) Percutian ke Hat Yai DAY 3 PART 1 (klik) 
7) Percutian ke Hat Yai DAY 3 PART 2 (klik) 



Selasa 24hb Disember 2013


maaf lambat korang tau. biasalah blogger ni part time je. kat office buat kerja. kat rumah duk sibuk cucuk marsmallow. ada masa baru ai update. tu yang lambat sikit. mohon memahami. kahkahkahkah.. oh ya satu lagi, kalau korang nak tahu pasal apa yang BEST di Hat Yai ni, just klik je link link kat atas tu. gigih kott ai senaraikan setiap kali entry ai. korang buat tak endah je. pastu duk komen tanya macam macam. ai semacam, apakah ini orang ?? *&^%$#@*& jangan la manja sangat semua pun orang nak suapkan. ce rajin rajinkan sikit jari jemari klik dan baca. nak bercuti kan? haruslah rajin surveyy , jangan harap orang suapkan setiap kali ehh. ai pun search tau. tanya orang sikit sikit dan selebihnya buat catatan sendiri dengan membaca pengalaman bercuti di blog blog orang. okay bebeh?? ai tak marah, nasihattttt.... chilll kkkk ;))  kuikuikuii

 this is Thailand. kalau korang nampak wayar yang berselirat gini. HAHA


hari ni kitaorang akan check out. plannya tak de kemana pagi ni, plannya tidooo sampai kul 12 dan check out . HAHAHA tapi ai bangun awal, sejukk. tak boleh teruskan tido ai. sudahnya ai kacau hubby tido ajak die bangun awal. ayuh jalan jalan lagi.. alaaa jalan dekat dekat sini je... tengah tengah siap tu ai jerit gak la annajuna. senyap sunyi sepi. heyy buat ape haaaaaaaa.. kuikuii.. ok ok tak nak kacau, terus ai keluar dengan hubby sahaja. kitaorang jalan kaki menuju ke Kim Yong Market. sajaaaaaaaaaa.. kitaorang jalan berpusing habis. tau tau sampai je kat Hotel MayFlower area Lee Plaza tu. ntah macam mane ntah boleh sampai situ. HAHA ai jumpa kedai Muslim. Nama Mariah Muslim. kecik je... sebelah lorong kecik Hotel Mayflower tu. ingat nak break1st situ, sekali roti canai habis. nasi lemak habis. ape pun xde.... so sape nak datang makan sini kene cepat yek!! sempat jugak ai ke Salma Restoran tukar duit lagi . HAHA. alaaaa RM100 je tukar. hihihi..

sini Kim Yong Market. penuh cina. ai cari kedai muslim. kata orang, gajus di Kim Yong Market ni sedap. murah. jom kita cari k !


akak ni muslim. ai beli gajus kat dia la. 1kg RM30 gitu.. dianye kedai luar dari Kim Yong Market tu. haa berderet kedai muslim. belah dalam banyak cina kan? ni belah luar tau. gajus die sedap wooo. sehari hadap gajus ni habis dah! HAHA




time ni hujan lebat gile............... disebabkan tak tahu nak kemana, ai pun tahan tuk tuk , destinasi kitaorang ke Plaza Market. ai tak plan nak ke sini tapi sajaaaa je. nak tahu ape ade. rupa rupanya Plaza Market ni besttt gilerrrrrrrrrrrrrrr. murah !!!  kat sini ada jual Beg ala ala dueter tu. ai beli satu. haa senang aiols nak travel ada beg pack sendiri. hehehhee. kat Plaza Market ni ada jual baju , beg ala ala dueter, barangan elektronik, macam macam lagi. masa jalan ni ai dah aim portable DVD. ingat nak beli. nak bawak travel senang, bosan bosan boleh tengok DVD. tapi ai aim je. xnak beli pun. Plaza Market ni banyak gak duit THB keluar. seluar pants tu pun ada jual kat sini. ai beli lagi. muahhahaha.. masa ni ai menyesal TAK paksa AnnaJuna ikut sekali. kalau tak mesti Anna sukaaaa.. masa dah dekat pukul 11am, kitaorang pun gerak balik ke hotel naik tuk tuk je.
 
 abaikan muka ai yang bergegar itu, biasalah hubby tangkap pic tak gegar tak sah. HAHA
haa ai nak tunjuk, ai beli beg jeans tu. comeyy angat !!


haaa banyak gile beg kat sini, semua tak ori lah kan. nak ori bukan sini. pergi beli dekat luar negara sane. sini hok copy copy jeee. ai beli satu. ai aim pinkkkkkk jeeee.. besar ke kecik ke ai tak kesah. kuikuiii

yeayy ! dapat. just nice dengan ai. haii pinkyy. sekarang dialah peneman ai kemana sja ai pergi. lepas ni kite pergi penang k? eh ? lallalalallalalaa


sampai hotel, hubby gedik gedik cakap nak helmet ala ala masa kitaorang naik ATV semalam. adehh. mane nak carikk? berjalan lah semula kitaorang ke arah Plaza Market. nak cari kedai motor. tanya orang sana sinun. semua tak paham. macam nak tercabut sudah kaki ai ni berjalan HAHA. tapi demimu sayanggggg.. last last ai nampak kedai motor ntah ceruk mane ntah. ada pun jual helmet yang hubby nak. yeayyyyy ! beli beli jangan TAK beli. ai yang tak nak ni pun terus beli jugak sebab omeyy angat helmet nii.. hehehe. lepas dah beli, hubby pakai terus. muahhahaha. jalan kaki balik hotel die pakai helmet tu, ce korang bayangkan? HAHHAHA

 
 ni helmet motor dekat Hat Yai. bukan ini yang hubby nak. tapi bagi ai comey jee.. kalerpull...


 
 yeszaaaaaa.. ni diaa yang dicarii.. omey takk... ai punya pink youuuu.. HAHA
ai tanya hubyy nak buat ape dengan helmet ni? die jawab "nanti kita fikir, beli je dulu"
HAHHAHHAA


sampai hotel, siap berkemas semua tapi AnnaJuna takde. ai syak diaorang pergi jalan kott.. since ai dah tinggalkan mereka. HAHA ai siap siap check out semua. jumpe Anna dekat lobi. haa kan betul diaorang pergi balik area Lee Plaza tu, sebab Juna beli beg askar. heeee ~ after check out, kitaorang lunch dekat depan hotel jek. tak perasaan ade kedai Muslim . hari last baru nampak. HAHA .. dalam pukul 2.30pm kitaorang jalan kaki ke Railway Station. masih awal. keretapi gerak pukul 4.30pm. ada dua jam lagi. takkan nak menangok? Anna buat kerja gila ajak ai pergi Plaza Market tu.... haaaaa ai duk sebut sebut Plaza Market bestt besttt. terus die nak pergi. HAHHA , sebelum shopping lagi sekali, kiatorang tukar duit kat kedai emas Plaza Market tu. kerja gila kan ? ai tukar RM250 je. niat di hati nak beli beg ala ala dueter dengan portable DVD tu jek. dan memang sungguh itu je yang ai beli. lepas dah niat. heyy sekali tak beli, selagi tu macam tak senang duduk kan? HAHA Anna pun dapat apa yang die nak. terus kitaorang naik tuk tuk ke Railway Station semula. buat kerja gila lagi setengah jam lagi keretapi nak gerak. berdebar nya hati tak ingat. gilaaa ahhh pergi cuti dengan Anna ni. suka buat kerja gila. HAHHA


ai survey portable DVD ni kat Malaysia dalam RM300, tapi dekat Hat Yai hanya RM150++ laaa.. mula mula 50-50 nak beli ke tak, last last beli jugak.. sekali balik Malaysia, bahasa Thailand daaaaaaa.. sib baik kawan hubby godek godek jumpe English. kalau tak memasal aku kene cari orang Thailand suh translate. hikhikhik
(kenapa ai nak beli portable ni? sebab nextt ai nak travel jauhhhh. konon ade portbale ni tak lah bosan kan..)



Sampai kastam dekat dekat pukul 5.30petang. haa kat sini semua beg kene selongkar okay! haish ! nasib baik helmet kesayangan hubby tak kene rampas. HAHA rupanya helmet tak dibenarkan bawa masuk dalam Malaysia. tapi helmet yang kitaorang beli ni boleh. macam tuk berbasikal pon iye jugak. nasibbbb baikkk kaw... hukhuk ~ dalam keretapi kitaorang mentido ajeeeeeeeeeee. sampai KL Sentral pukul 6.30pagi. kitaorang berpisah disini. ai balik rumah mak. tido. petang sikit baru balik rumah sendiri. HAHA

Hat Yai is BEST  ;))


begitulah percutian kami berempat ke Hat Yai Thailand. siyes Hat Yai bagi ai bestt .. walaupun sebelum ai pergi ada yang kata TAK best. ingat ye. orang lain lain. mungkin kita suka, orang tak suka. dan mungkin orang suka kita tak suka. lain. jadiknya bila nak pergi bercuti tu, pergii jeeeee. jangan dengar pendapat orang. HAHHAHA  ~ kbaii. sehingga kita berjumpe lagi di travelog selepas ini. kuikuiiii...oh ya, next budjet keseluruhan ke Hat Yai. nak tahu ke tidak? ke tak yah? hewhehwhew



Kira kira
Tuk tuk ke Plaza Market dua orang THB100 (convert duit M'sia , THB100 x 0.0970  = RM9.70)
Handbeg Jeans THB280 (convert duit M'sia , THB280 x 0.0970  = RM27.20)
Tshirt Hat Yai untuk my sis THB200 (convert duit M'sia , THB200 x 0.0970  = RM19.40)
Masuk toilet THB20 (convert duit M'sia , THB20 x 0.0970  = RM1.90)
Cap Abah (Thailand) THB100 (convert duit M'sia , THB100 x 0.0970  = RM9.70)
Sarung tangan THB30 (convert duit M'sia , THB30 x 0.0970  = RM2.90)
Tuk tuk balik Hotel dua orang THB40 (convert duit M'sia , THB400 x 0.0970  = RM3.90)
Dua helmet comeyy THB600 (convert duit M'sia , THB600 x 0.0970  = RM58.20)
Gajus 1kilo THB300  (convert duit M'sia , THB300 x 0.0970  = RM29.10)
Lunch THB80 (convert duit M'sia , THB80 x 0.0970  = RM7.80)
Portable DVD THB1500 (convert duit M'sia , THB1500 x 0.0970  = RM145.50)
Beg Dueter Pink THB800 (convert duit M'sia , THB800 x 0.0970  = RM77.60)
Tuk tuk ke Railway Station 4 orang THB80 (convert duit M'sia , THB80 x 0.0970  = RM7.80)
Dinner dalam train RM16.00 
Tiket KTM ke Segambut RM2.00 (dua orang) 
Total RM418.70








Yang TAK sabar esok weii , esokkkk. ! ehem**
signature ms eida

20 comments:

  1. cantik suar yg you pakai tuu. nina ritu p thai nyesal beli selai jea. balik sini duk pakai hak tu jea sebab best ngat walaupun murah. kt sini mahal2 lor. xdpt rege cm sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.................. ida beli tiga helai. satu bagi mak. ade dua je ida pakai skrg.. adoi laa menyesal tak rembat banyak2. hahahhaha.. sape pergi Hat Yai ? nak kirim! hahahhaa

      Delete
  2. Hahahaha ko penyebab aku buat keje gile..sakit ati tgk helmet tuuuuuu..sebaik x buat keje gile nk g kedai jual helmet tu tau..yup,agree sgt..hatyai is the best place u should go..babe,buat total cost ke hatyai tu.aku pn nk tau bape riban ko habis..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahahahhahhaa.... kan.. mnyesal aku tak gegar pintu bilik ko weiii... hahahha... aku dah up! giler ah! tak sangka banyak tu aku habis. ko sure lagi manyakk.. kuikuiiii

      Delete
  3. travel jauh??? bes la g travel lagik.. g umrah ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkkk.. tak lah kekda. travel jauh tak semestinya nak ke umrah. hehhehe. belum sampai seru ida ke sana, solat pun tak cukup. baju pun tak longgar lagi. masih dlm pembaikan diri. kekda doakan ida yekk.. aminnn

      Delete
  4. kiranya uolls punyer percutian ni boleh klasifikasikan sbg railway tour la kan... sbb naik train... bestnyer bercuti naik train...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ye btullllllllll...................................... bestt! lain dari yang lainn! sakit pinggang pun dapat hahhahaha

      Delete
  5. bila laaaa...dpt pergi hatyai...yg paling akak suke helmet pink tuhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pergi la............... kalau akak pergi ida nak kirim sebarang seketul dua helmet lagii. hahahahhaha

      Delete
  6. murah jugak kalo p bercuti situ. budget ekonomi.

    Free Handbouquet Pearl Bead. Klik link di bawah ni. =)
    http://myartcrafting.blogspot.com/2014/01/januari-giveaway.html

    ReplyDelete
  7. Akhirnya.. habis baca .. syok la tgk shopping ngan mkn.. huhu.. mmg nak kena himpun duit pi nih.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waahh syabas kak dah habis baca, hhehee.. tenkiuuu sudi baca travelog ida yg ntah papeee nii. hehehhee.. himpun jgn tak himpun. hehehhehe.. rewards diri kak.. xslhh ;))

      Delete
  8. Akak suka ayat kesimpulan ida tu...betul sgt setiap percutian adalah best...tp kalao pengalaman diorang tak best kita ambil pengajaran berhati2...utk best kita kena pandai bawa diri di tempat orang kan ida...ok puas hati baca slot ida...tak sabar dh nakkk fly to hatyai...nak cuba baik cable car hatyai kalo operasi weeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  9. Wah seronoknya g hat yai...baru habis baca dari part 1 - part 4 dan entry yg ni.
    Seronok kan g bercuti release stress..sy blum smpi hat yai lg.
    One day insyaAllah.
    Tq sharing secara details....jemput ke blog sy ye

    http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaalllah sampaii tu nanti heee.... nnti sy jenguk ye! hee~

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page