Tuesday, April 30, 2013

Are U READY for TOMORROW babeee???








Tungguuuu.... ESOK tau tau !










Yang berdebar pulak nak launch esok! HAHA
signature ms eida
Read More ->>

Monday, April 29, 2013

Something S P E C I A L coming up !





Seingat ai, masuk bulan Mei/2013 ni dah setengah tahun ai buat biss Chocolate Fountain. Walau untung TAK seberapa, ye la untung tak sampai ribu ribuan pun, ratus ratus pun kadang TAK capaii.. Ai buat sekadar mengisi masa lapang, minat pada coklat, suka pada bisness dan yang penting untuk tambah rezeki we all ... Duduk kat KL ni, mana boleh bergantung pada gaji semata, wa gaji tak banyak babeee... wa kuli jeee. gaji pun ciput. harus bijaklah mencari duit tepi kennnnn  ;(  


Mulanya suka suka , sekarang jadik serius sebab lately ni, tiap minggu , ade je tempahan. wa takkan nak tolak, rezeki masuk tu babeeee.. Dari situ ai nampak, Chocolate Fountain ai boleh pergi jauhh... Cumanya, kene bijak bermain dengan strategiiii ;)) Slow slow kayuh yee. Jangan gopoh gopoh, kang tersilap langkap, ape pun tak dapat. orang gelak kat ai adelahh nantii.. wakkakkakaaaa... Untung sape taknak kan.. Ai nak hapuskan segala hutang piutang yang ade dan  nak kumpul duit beli rumah.. nak lagi jadik pembakar semangat, ai nak kate, nak kumpul duit pergi KOREA.. boleh? HAHA.. Ai rasa, ni lah masanya untuk mencari rezeki lebih, usaha lebih, penat lebih, masa fun fun enjoy enjoy lepaking semuaaaa dah berlaluuuuu...... Fokus pada kehidupan ye yeee ;p  (poyo takk? ;p) 


Cumanyaaa, ai nak berterima kasihhhh sangat sangatt pada semuaaaaaaaa yang telah membantuuu.. Kawan kawan di alam maya mahupun realitiii.. Family dan hubby ofcoursee.. Support ape yang ai minat nak buat. Walau tak tolong banyak mane, asalkan berada di sisi ai sudahh laaa ;)) Ai rasa macam nak bagi sesuatu yang special pada semuaaaaa lahhh.. Nak bagi setiap sorang , kopak ai .... Jadiknya sape yang bertuah pasti akan merasai 'special' ai ni.... Tunggu eh eh.. Beberapa hari lagi ai launch yeayy ! ;))





SOMETHING SPECIAL coming up-MAY !



belum pape ai dah tunjuk hadiah. ni lah hadiah dieee... best takkk? 
Chocolate Fountain for free one day!














Yang sedang memikirkan sesuatuuuu ;))
signature ms eida
Read More ->>

Prosedur Permohonan Pembiayaan Rawatan/Perubatan Hemodialisis bagi Pesara Kerajaan





*panjangnye tajuk* muahahahaha. . . Ai nak share macam mane prosedur permohonan rawatan hemodialisis bagi pesara kerajaan. Ai dulu buat untuk abah aiii... Untuk kali pertama memohon rawatan hemodialisis bagi pesara kerajaan, uols semua WAJIB dah pilih tempat/pusat hemodialisis. Mane nak tengok senarai tempat/pusat hemodialisis yang menerima pesara kerajaan? Boleh layan Portal Rasmi Bahagian Pasca Perkhidmatan , di situ ada senaraiii semua nama panel pusat hemodialisis di seluruh Malaysia, dibawah JPA.. Ai pilih di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur saja ;)) Dekat dengan rumah mak aii :)) 




THE KIDNEY DIALYSIS CENTRE65,
JALAN 1/18A , TAMAN MASTIARA5 1/2 MILE,
OFF JALAN IPOH
51200 KUALA LUMPUR
 Mrs. Tan 012-985 0121


Bila kita dah pilih pusat tersebut, kita make sure, ada tempat kosong untuk membuat rawatan disitu. Seelok-eloknya, uols call dulu tempat tu, dan booking tempat.. Ai buat macam tu.. ;)) Memang ai call sampaii jumpaa tempat yang betul betul kosong.. dan menepatii jarak dekat dari rumah mak.. Jangan pilih jauh sangat dari umah sebabnya, sesiapa yang lepas kene dialisis, let say, ur father kan? gerentiii dia akan letihh. Kalau rumah jauh dari pusat dialisis tu, susah dia. kesian dia. okay ? pilih dekat dekat sudahhhh ;)) Janji under JPA..


inilah rupa mesin hemodialisis tu. name ape? ai tak tahu. berselirat dengan wayar kennnnn



Okay, lepas dah dapat tempat di pusat dialisis tuh, pergi dekat Pejabat JPA (Bahagian Pencen) untuk mengambil borang.. Cakap dengan kaunter, "saya nak amik borang untuk apply dialiasis".. Nanti orang kaunter tu bagii.. Dan kalau dia baik, dia akan ajar cara mengisi borang. macam ai, die tak ajar pun. bagi sajeeeee. pastu ai pandai pandai sendiri isi. pastu salah. pastu kene pergi balik amik borang baru dan isi semula. padan muka aku. geram jee dengan akak tu tak nak ajarrr.. bila ai pergi kali kedua, dengan akak lain pulak  ni, dia siap ajarr.. baiknyaaa.. kenapa lah tak jumpa akak ni awal awal.. hukhukhuk  


Kaunter Jabatan Perkhidmatan Awam,
Bahagian Pasca Perkhidmatan (Bahagian Pencen),
Aras 5 (tempat letak kereta), Maju Junction, 
Kuala Lumpur.
03-2691 7585


Borang apa yang uols akan dapat? Seingat ai uols kene sedia Kad Persara, Salinan IC, 2 x borang JPA (nanti kaunter bagiii) dan Surat Pengesahan dari Hospital . Macam abah ai, HKL, tapi surat tu ai buat sendiri, sebab JPA tak terima surat HKL, so ai kene sedia surat sendiri dan Doktor HKL kene sign. Eh eh sapa yang kerja hospital ni? HAHA. JPA terima surat pengesahan yang ai buat tuh. Teror kan ai? muahahahaha

haaaa. sib baik ai ade tangkap gambar dua borang yang
 WAJIB uols isi untuk apply rawatan dialisis nii ;))



Lepas dah settle isi borang semua, uols kene hantar balik kat tempat yang uols amik borang tadi. Nanti dia bagi slip biru. Simpan slip tuh. Call nombor kat slip tu kalau, dah seminggu lebih uols TAK terima jawapan dari JPA. Macam ai memang makan masa berminggu. Dah naik kematu tangan ai call JPA. Manjang jeee busyyyy. Sekali dapat call, ai tanya habis habisannn. HAHA.. Marah marah sikit . baru kerja diaorang jalan . LOL. macam tu sekalii kene buat kan? nasibbb nasibbb.. Lepas dah marah tu, tunggu lah seminggu baru diaorang akan fax/pos kan GL tu untuk kita bawak ke pusat dialisis yang telah dipilih tadii untuk memulakan rawatan di sana.

haaa. macam ni la abah kene duduk untuk buat hemodialisis seminggu 3x , sekali buat 4jam babeee. kematu bontot kan.... tapi tak boring, depan tu ade TV. masa ni kat Pusat Hemodialisis daaaaa.. Selesa sikitt kan abah? ;))



Okay dapat je GL, macam kes ai, abah ai dah start dialisis dah TANPA GL tuh. Terpaksa sebab HKL dah tak terima abah ai buat dialisis kat situ. Sedih kan? Geram jugak dengan JPA buat kerja macam *&%%$#.. Kesian abah titewww  ;(  Okay, nasib JPA terus faxkan ke pusat dialisis tu. So semua urusan berjalan lancar.. Now, abah ai dah berbulan menjalani dialisis kat Pusat Hemodialisis Jalan Ipoh tu, selesa dia kat sanaa. Dari kene dialisis tru leher, sekarang dah kat lengan daa.. Okay sikit kat lengan ni cumanya sakit gilerr kene cucuk jarum besar gedabak, abah kate. alahaiii ai dengar je jarum... terus ai ngeri okay! kesian abah.... ;(

masa ni nak operate buat tapak kat tangan. hukhukhuk



Orang kata, orang yang kene dialisis ni tak cergas, tak sihat, kurang selera makan, badan kurus, lemah longlaii, tapiiiii abah aiii , ai nak cakap ni, makin cergas, sihattt walau badan kurus sebab makan kene catu dengan mak. hekhekhekk.. tapii siyes abah dah boleh bawak motor pergi sane sinii. asal pagi je pergi minum kedaii. amboiii. abah gula jaga.. gula gulaa.. kuikuiii.. dan boleh bawak kereta sendiri balik kampung Melaka , 2jam drive! 2 jam babeeee.. Pelik kan? dulu tak bermaya pon.. Sekarang kemaiiin ligat berjalan.. HEHE ~ Nak tahu apa rahsia? next entry ai cerita apa yang we all bagi abah makan sampai begitu cergasnyaa diaa.. *SMILE*












Yang sukaanyaa nampak abah dah makin cergas!
signature ms eida
Read More ->>

Friday, April 26, 2013

Bunga Tisu Paling Murah





Wa tangan tak bedung babee.. tangan keras.. tangan tak berseniii. iyeee wa mengakuuu.. HAHA.. Tapi ai banyakkk idea nak olah. Siyes, semua nak buat. nak try buat itu. nak try buat ini. Bila google, nampak orang buat cantikk, mula lah terfikir, macam mane dia buat tu ehh?? ai gerenti akan balik dan try. tapi gerenti jugak TAK menjadik ! HAHAHA.. Kadang kadang jadik kadang kadang TAK jadik.. Tapi, wa tak putus asa babeee.. Wa ada duit, wa tempah aje lahhhh. HAHAHA  ~ Apa susahhh sangattt.. semuanya dihujung jariiii.. bayar sajaaaa. dan siap ! kohkohkohhh


At least ai tahu tahap kemampuan ai. ai tak tahu buat , ai tempah. ai bayar. walau dia adalah kawan ai. ai nak mintak kebolehan dia, ai nak mintak kerajinan dia, mesti lah berbayarrr. TAKKAN free pulak kan? Friend is friend. Bussines is bussiness.. ;)) Itu ai lahh~ Kalau semuaa ai nak bersuap dari kawan, dah pasti ai takde kawan daa.. asyiklah gunakan kawan sajeeee.... gerenti semua kawan kawan ai tak suka ai kannn... Pastu untung kaut sorang sorang. huwaaaa... takmo macam tuu.. xmo xmo  ;p


So, hari ni ai nak sharee, kawan wa babee.. kawan wa pandai buat bunga tisu... ai memang mencari sape pandai buat sebab nak letak kat chocolate buffet ai.. ai buat tapi TAK jadik.. Nasib ade sorang kawan niiii.. Senang je berurusan dengan dia sebab dah kawan lame kann.. ;)) Ai pm msg kat facebook, mintak nak buat bunga tisu, saiz pun ai tak bagi. ai blur taktahu.. ai suruh dia agak2 jeeee.. ai suruh buat kecik dan besar. ai ade idea nak buat untuk deco wedding sabtu niii ;)) kiranya, ai pilih warna dan bagi details sikit2 , dan dia buatt.. semalam ai amik. dia risau sangatt ai TAK sukaaa. tapi ai percaya kebolehan dia. gerentii santekk niii. ai tau. ai percaya diaa  .. cewahhhh~



 nahhhh, bunga tisu saiz L (sesuka jeee ai cakap saiz L. HAHA) 
ai mintak buat dua warna.. dah pengantin tema hijau cream. 
eh? dalam pic nampak macam oren pulak.
gasakk laaaa  ;p


santekk tak kawan kawan?? silap ai. patutnya ai mintak kawan ai buat kaler pink jugakk untuk saiz L ni. ntah kenapa ai tak suruh. my bad my bad my bad.. kalau tak, mesti lagi cantikkk kombinasi warna tu ;(



santek takk? suka? nak tempah?
bunga tisu paling murahh , hey dah la santekk ya amat! 
ni nombor dia, CINTA 016-212 4055
(ai lupe arr name sebenar dia, ai salu panggil cinta jeee  ;p  takpela at least die tahu sape panggil cinta datang dari blog aii.. muahhahahha)
BLOG CINTA : akubukanblog.blogspot



 haaa, yang ini saiz M pulak. ai order banyak niii. . nak tahu ai nak buat cmne? nanti lepas weekend ai update yeee ;)) santek kan bila ade kombinasi warna pink tu.. kan? kan? sesukaaa je ai tambah warnaaa, mantikkk keluarga pengantin marahh.. HAHA


bila digabungkan, soooo suwetttttttttt.... ! 



siyes. ai suka sangattt. sangattt seperti yang ai idamkan.. TQ cintaaa ;)) Nanti ida tempah lagi ye ye.. jangan serikk ;p pasni ida nak mintak buat semua kaler..... muahahahaha... R u ready cintaaaaa?? ;p  bunga tisu ni memang cantik kan.. ai takut je nak pegang sebab takut terkonyokk.. heyyy, renyahh niii... mesti renyahh nak buat kan cintaaa? takpe sabar ehh. kebolehan awak niii.. ida salutee. sebab ida tak reti buat.. ape pon takboleh.. kohkohkohhhhh









Yang sangat merekemenkan cinta ni tau tau , ;))
signature ms eida
Read More ->>

Thursday, April 25, 2013

Santai Travel Blogger






Rentetan dari jemputan KLTA (SINI), ai dapat email lagi sekali dari Nill (;p), wakil dari Smart Online Travel Assistant (SOTA) , amboi Nill, sesengal ubi jugak kaw yeee, ingatkan skema. HAHA. Disebabkan email dapat awal, aiols dah prepare LOL. Bawak siap siap baju dan stay lepak dekat umah yaya.. Malam tu we all merempitt semuaaaa.. Matikk tau kalau bawak kereta ke Ampang tu, jem tak sudah sudahh. Perjumpaan pukul 8.30malam pulak, harusss merempittt. Taknak datang lambat! 1st impression niii.. hikhikhk~ Perjumpaan kali ni lebih kepada happy happy fun fun nye gathering. Kirenye macam wakil dari SOTA nak mengenali kamii semua, para bloggers yang dijemput dengan lebih mendalam gitu~ Juga diterangkan serba sedikit apa tujuan gathering kali nii..

Mula mula macam berdebar tapii bila sampai saneeee seronok nyeee 
dapat jumpaaaa ramai blogger lainnnn..



Santai Travel Blogger , dah name pun santai harus lah acaranya makan makan makan . HAHA. Aiols sukaaa makan. Nak nak perjumpaan kali ni dibuat dekat Flora Kafe, The Ampwalk, tempat idaman kalbuuuu.. Santekkk gilaaaaaaaaaa cafe ni. Siyes! Nanti nak celebrate something lah kat sini.. kohkohkohhh ~ 

Santekkk kenn???  Sayang jom lepak sini lagiii.. pehlisssss  ;p



Jam 9pm, majlis start. We all di briefing oleh Project Manager SOTA, En. Zainal Abidin Othman ( dah kaw mesti ingat penyanyii tu kan? Aiols pulak ingat cina mane lahhhhhh datang bagi namecard... kuikukuii) Tapi siyes, En.Zainal superb peramah. Majlis belum start, dia dah datang duduk dengan we all borak itu ini, terang itu ini.. BEST BEST ! 

Gigih beliau terang dari A-Z apa itu SOTA. Tujuan perjumpaan ni. 
Apa itu bla bla bla blaaa.. HEHE


(gigih we all dengar, duduk depan sekali pulak tuh. hekhekhekk..
 sambil dengar sambil menahan perut kelaparan.. kohkohkohhh)

Yaya, cover sikit nafsu makan tuuuuu.. muncung dah boleh sangkut baju dahhh.. HAHA


Macam macam jenis hidangan ade. Apa kaw nak? Meh ai sebut.. Mee Rebus (ai makan ni! sedap!!!) , Laksa Johor ( tak sempat rasa dah kenyang tahap cipanzii dah) Ubi goreng ( sedap!!! kuah dia pedasssss  ;p) Bubur pulut hitam (tak sempat nak rasa sibuk menyembang jeee dengan kaki Travel, Abg Wan. ) Dan opkos air sirap letak biji biji tu ape name die Nory? Nory panggil telur katakkk.. eeuwwww  ;p Makan sampai lebam kaw tahu. Kak syuhaida asyik laaa paksa "makan lagi, makan lagii korangg"  HAHA.. Kak, perut ida nak meletoppppp dah niii. Kenyang tahap supergabannnnnn... ;p


Matikk ai kene dengan yaya ni. letak pic paling buruk abad ini. HAHA. Inilah geng geng kereta putih yang terpilih untuk project ini. Thanks En. Zainal yang jumpaa blog we all.. Macam tak sangka, onegroup ade. hehe~ Oh yaaa, hari tu kan ade ai cakap, macam mane lahh blog ai boleh terpilih? macam mane lahh pihak SOTA boleh jumpe blog ai yang suam suam kuku je ni? Rupanyaaa, En. Zainal kaki carii SEO. . So, make sure blog blog uols mesra SEO yeeee..  ;))



Lepas dah makan, perut dah kenyang, citer sembang sembang pun dah habis, ape lagi? Acara menggedik di depan lensa cameraaaaa. HAHA.. Orang lain duduk lagi kat meja, tapi we all dah bangun daaaa, cari port bergambar. Cantik babeee Flora Kafe ni, mau tak sengal ai tak amik pic ribuan kat siniiii.. HEHE ~

yaya paksa pakai baju same. HAHA. Sudahnya suar pun same. Padan muka boriaaaa.. kohkohkohhh~ Yang sebelah sheila tu, Alyza Fisol. Kenal takk? Sengal sengal ubi gak perangai diaaa. HEHE ~ Yang kumbang tu, kaki Travel. Abg Wan . Heyyy, kaw cakap mane yang dia tak pernah pergiii, semuaaa die pergi weiiii.. duduk oversea bulan bulan slumber jeeeeeeeeeeeee.. Abang Wan, next travel nak ikut pehlisss?  ;p


Haaa, kenalkan, ini lah En. Zainal. Tadi nampak sipi sipi je kan gambar dia? Nie terang lagi jelasss. Macam cina kenn? Sporting jee amik pic dengan we all yang sesengal ubiiii niii... HAHA
Terima kasih En. Zainal bagi we all peluang ini ;))

Okay yang ini kenalkan, team project En. Zainal. Lelaki berbaju putih tu kaw teka sape? Mestilah Nill. Sengal kan dia? Abis saham kaw Nill, buat muka gitu. HAHA.. Sebelah dia, perempuan ayu berseluar hitam tu, Kak Syuhaida. Akak ni suka paksa orang makan. kohkohkoh.. gila gila jugakk akak niii.... heyy, dah semua team SOTA memang gile gile eh kepala dia? hukhukhukk.. Kakak sebelah yaya, sopan sikit. We all tarik dia ajak bergambar sekaliii. hewhewhewww.. Haiii akak... ;))




Dan akhir sekaliii, semua yang terlibatt malam itu. 
Cari pose sape yang paling sengall sengal ubi? HAHA

Eh eh, Nory, kita buat gaya gyoumiii laaaaahh  ;p

1+1=gyoumiii
2+2= gyoumiii



Eh eh ok bai !








Yang sibuk TAPI sempat publish entry, boleh? muaahahaha
signature ms eida
Read More ->>

Wednesday, April 24, 2013

WORDLESS WEDNESDAY #59 | THE BEST ...





THE BEST HUSBAND for me  
LUV U yaaa ;))

I'll be THE BEST WIFE to u 
LUV me yaa?  ;))










Yang terfikir kalau lah ade piala ni? sweetnyaaaaa ;p
signature ms eida
Read More ->>

Tuesday, April 23, 2013

Budjet ke Universal Studios Singapore







YEAYYYY.. Akhirnya keluar jugaakk entry Budjet ke Universal Studios Singapore.. Entry yang ditunggu tunggu oleh ramaii orang.. Mane tak nya, ai belum pergi Universal Studios Singapore, dah ade yang menanya "berapa budjet ko pergi Universal Studios Singapore babe?" hey heyyy. ai tak suka cakap berapa ai bawak sebab itu bukanlah budjet yang sebenarnyaaa, sebab ai ni bukan boleh caya sangattt. bawak ciput habis banyakk. bawak banyak habis ciput. (itu jarang terjadik.. HAHA) Kalau nak tahu budjet sebenar percutian ai, tunggu ai up entry yang sebegini. muuahahahahaha. pastu jom same same titew meroyannn  ;p

 *baru nak set up nak amik gambar, si dinasour ni datang semakkk... hukhuk*



Ai akan buat sedetails yang mungkin. Eh? entry entry lepas tak cukup details ye? cukup lah tu kan? Entry  budjet ke Universal Studios Singapore ni khas kepada my kesayangan yang nak pergi Universal Studios Singapore tak lama lagi.. hehehe~ Dan juga kepada yang merancang nak pergi secara berkumpulan dan bujdet gilaaaakk.. YES ! Ini entry sesuaiii sangatt untuk kamu semuaaaaaaaaaaaa  ;)) kiss me kiss me  ;p Kalau uols TAK pernah miss episode percutian ke Universal Studios Singapore ni, uols mesti tahu ai pergi ke Johor Bahru menaiki kereta, dua kereta, satu kereta ade empat orang = 2 pasangan. So,budjet ni ai kira untuk satu pasangan saja yeee. iaitu ai dan hubby. total yang ai dah keluar untuk percutian ke Universal Studios Singapore niii.. .



Jom mula sekarangggg,

DAY 1
A) Pergi ke Johor Bahru dengan menaiki kereta, duit minyak we all peruntukan RM50 pergi RM50 balik. Tol pulak RM50 pergi RM50 balik. So, satu kereta ada 2 pasangan kan? Jadiknya satu pasangan kene bayar RM100 untuk minyak dan toll . . . Jimat kan kalau travel secara berkumpulan? hee~ ;))

B) Untuk malam pertama, we all stay di Hotel Culture Inn (rujuk entry ini) , setiap pasangan kene bayar RM30 jeeeeee... ;))

C) Yaya tolong belikan Baju Hujan Guardian untuk hubby RM3.50
     - Baju Hujan Universal Studios Singapore 3SGD = RM7.50


DAY 2
A) Hari berlibur di Universal Studios Singapore, tiket murah Universal Studios Singapore ai beli dari laman web RWS. (rujuk entry ini). Satu tiket dapat 63SGD = RM157.50. So, satu pasangan tiket Universal Studios Singapore RM315.00.

B) Bas Odyssey satu pasangan RM60. Satu tiket RM30 yee.. Kalau nak book, rujuk entry ini. . .

C) Ai renew/buat pasport , sorang RM100. Kiranya satu pasangan RM200. Kalau bab pasport ni, sape yang dah ade jangan lah add budjet pasport ni yeeee ;)) Kalau xde lagi pasorport, boleh rujuk entry ini, ai ade ajar prosedur menrenew/membuat pasport ;))

D) Kudap kudap ai beli untuk makan di Universal Studios Singapore , RM10 jee (ala beli roti , air mineral , coki coki - alas perutt je)

E) Souvenir ai beli dari Universal Studios Singapore - nak senaraikan ni yang buat ai rasaaaa nakk pitammmm . Pitam okay lagi kott, rasa TAK berbaloi pun ade jugakk ni. kohkohkohhhh ;p

*Ini semua souvenir yang ai beli dari Universal Studios Singapore*



Nak ai senaraikan satu satu harga? Senang uols semua nak buat budjet. Plan dari rumah nak beli apeee jee. Ken? ;)) Ai memang siap siap buat list ape yang ai nal beli sekali dengan harga, that y ai TAK larik budjet.  Hubby siap cakap, "eh yu ni dah pernah datang sini ke? Semua barang tahu harga.." HAHA. Ayang study lah sayangggggg... ;p  Beli apa yang dah diplan sajaaaaa ;)) Lain tengok jeee.. jangan mengadeee, buat cara orang takde duit.. kohkkohh

- Tshirt Universal Studios Singapore 26.90SGD (RM67.25)  x 2helai = RM134.50
(dapat free skirt pink- kids punyaaaa  ;p)

- Gambar Game Revenge of the Mummy 20SGD sekeping= RM50
- Gambar Game Rollarcoaster Human 20SGD sekping = RM50
(ini kalau uols TAK beli, dah jimat dahhhhh.. ai kan mengadeeee ;p)

- Kipas Universal Studios Singapore 3.90SGD (RM9.75) x 2buah  = RM19.50
- Pen Universal Studios Singapore 4.90SGD (RM12.25)  x 2batang = RM24.50
(hubby cakap, menda nii pun nak belii ke? HAHA)

- Beg Universal Studios Singapore Small 3.90SGD (RM9.75)  x 2beg = RM19.50
- Beg Universal Studios Singapore Large 5.90SGD  = RM14.75
(ini memang ai nak sangatt!! ai kan suka kumpul beg.. hikhikhik.. leh bawak g pasarr kaww..curlas pergi pasar bawak beg USS. HAHAHHAHA)


- Botol air kepala Bumblebee with Ice Blended Apple 26.90SGD = RM67.25
- Brunch kat Oasis Spice Cafe (Set Pharoah with Yard Bootle) 25.40SGD = RM63.50
- Refil Ice Lemon Tea 4SGD = RM10
(mari pitam mari mariiiii  ;)


- FM Action Camera 4.90SGD = RM12.25
- FM Jurassic Park 4.90SGD = RM12.25
- FM Betty Boop 3.90SGD = RM9.75
- FM Gambar Universal Studios Singapore 9.90SGD = RM24.75
- FM USS 5.90SGD  = RM14.75
- FM Transformer 7.90SGD (RM19.75)  x 2 ketul  = RM39.50
(siyes. tak pernah ai beli sebanyak ini FM. semua stok diri sendiri punya.. hekhekhekk)



Total berbelanja dalam Universal Studios Singapore RM574.25 - ai tukar RM600. Dan memang ai ade bakii 12SGD (RM30) lagii.. Kalau duit tu tak menyorok , memang ai habiskan.. KOMPEM! HAHA *nak framekan duit tu lahh. hekhekhekkk*


DAY 3
A) Satu malam di Tune Hotel RM67.28
B) Add on TV RM10
C) Makan makan di Johor Bahru RM82



Jumlah keseluruhan , budjet ke Universal Studios Singapore, ai dengan hubby = RM1,452.03





Ai rasa ai dah habisss jimat tang transport, hotel, makan, tapii bab shopping ai tak boleh jimat.. kohkohkohh. Dengan berpegang pada prinsip "Alang alang dah sampai, sekali seumur hidup je niii" HAHA.. Memang ai gigih menghabiskan duittt.. Geng geng yang lain , lain pulak budjetnya, sebab berbeza dari segi shopping di Universal Studios Singapore. So, tips ai kepada semuaaaa yang akan pergi Universal Studios Singapore ni, kalau budjet kurang, kurangkanlah kat shopping tuh, dapat lah budjet 1K tuk sepasang, macam geng geng ai yang lain.. Tapi kalau yang kaki shopping macam ai, sediakan lah duit yang banyak yeeeeeee.. Sebab ini baru sebahgaian souviner yang ade kat Universal Studios Singapore. Ai tak borong semua sebab duit yilleeekkkk.. Apa apa pun, budjet terletak pada tangan masing masing. Anda yang mencorakkan budjet percutian anda.. cewahhh~ 


YEAYYY ! Settle entry Universal Studios Singapore ~ Kbaiii~ Sehingga kita berjumpa lagi di entry percutian lainn.. weeeeeeeeee!  ;p



For u,
Universal Studios Singapore Episode 1

















Yang betul kata orang, pastikan convert duit SGD ke RM hanya setibanya di rumah saja.. HAHA
signature ms eida
Read More ->>

Monday, April 22, 2013

Universal Studios Singapore ♥♥ Episode 7





HUMAN syokkk gilaaaakkkkk   ;p


Episode 7 bersambung dari Episode 6. (memang lah kan?  ;p) Macam ai cerita last episode, jam dah pukul 6pm. Nak naik dua dua Rollercoaster Battestar Galactica memang TAK sempat. So pilih salah satu. Masa menunggu Human (Red Track) lagi pendek berbanding Cylon (Blue Track), so we all decide naik Human sajaa. Masa menunggu hanyalah 10minit sahajaa. . . Sapa yang tak de urat takut nii? Ai, Nory, Tasha dengan Mcdee sajaaa. Yang lain tunggu kat bawah. muahahahaa.. Orang kate Cylon lagi best sebab kita akan berpusing 360darjah ! Betul !!! Sebab Human pusing biasa biasa sajaaaaa. Tak syok ! Walaupun ai menjerit sekuat hatiiii.. Aiols nak berpusing pehlisssssssss.......... HAHA


Ada beran babeee?  ;p


Okay, disebabkan bukan semuaaa orang boleh naik Rollercoaster gile ni, aiols decide nak beli gambar. Bayar sambil tutup mateee yeeee. Satu gambar 20SGD. Darab sendiri? Aiols malass. Kang sakit hatiii tak habis habisss.. HAHA... Tapi siyes, satu kepuasan bila dapat naik rollercoaster tuh. Baru rasa pergi USS.. heeee ~ Habis main rollercoaster, jam dah pukul 6.35pm. We all kene turun kat platfrom bas dalam pukul 7.15pm, so ade masa lagi ni, we all decide nak perhabiskan duit dollar yang tinggal... cehh~ Sempat lah jugak singgah beli FM Transformer untuk hubby. Dari awal sampai hubby nak, aiols buat bodoh jeeee. mihmihmihh.. kejam binikkk! Tapi dapat jugak hubby FM Transformer jahat baik tuh.. Kat mana FM tu sekarang? Opkos dah tersemat kat peti aisss. hehehe ~ Ai kalau convert duit RM harga FM tu, boleh bawak bergadohh dengan hubby.. HAHAHA

Alaaaa tak berapa jelas lah gambar ni, ai tangkap balik gambar ni.. biasalahhh camera cap ayam..  ;p Nampak takkkkk we all terujaaaaaaaaaa ? hekhekhekkkk  



Masa inilah ai beli botol air kepala si bumblebee tuh. Botol air yang paling mahal yang pernah ai belii. Kat rumah, ai minum air masak pun letak dalam badan dia. pastu sedut. sedapnyaaa. HAHA melampau ! Dari kat KL lagi, ai simpan niat nak beli, siap masuk list dah barang barang ape yang ai nak beli, boleh jadik gadoh ooo kalau tak dapat beli. hikhikhik. Sib baik hubby senyum jeee masa ai beli tuhhh.. Kat KL baru ai bgtau harga botol tu. HAHA. Bijak takkk? ;p Semua beli kecuali Mila&Sheila. Tak termakan hasutan lak budak duaorang nii. Ada orang sampai menitis airmata tau, masa hampir hampir tak dapat beli botol air nii. Lawak haih ! Budak budak sangattt.. biasalahhh  ;p  c.c yaya.. Nangis sambil hentak hentak kakiii, syafiq geleng kepala tengok perangai binikk.. HAHA. Sib baik ade abang mcdee tolong kan yaya? kalau tak, sampai KL laaaahh menangis tuhhhhh.. hukhukhuk  ~ So, lepas pergi shop Transformer, we all semua menuju ke Universal Studios Singapore Store kat Zon Hollywood balik nak perhabiskan duit. Puas dah beli semua benda yang ai nakkk.. Sheila siap bagi ai 1.90SGD lagi. Die dah takmo guna dahhh. Tenkiuu sheilaaaa~ Ai gigih carii lagiii benda benda yang boleh dibeli. HAHA Ingatkan duit memang dah habis tau, sampai Malaysia (Malaysia sangatttt!!  ;p) ai ade baki 12SGD lagiii. cehh~ kalau tahu beli lagiii FM. HAHA. Duit tu tercampur dengan duit RM. Aduyaiiiii .. Rugi rugiiii ;p

Sian hubby penuh barang kene angkat dengan kaki sakit lagii. hukhuk. lebiu sayangggg. XOXO
To Nory, ida letak pic Zul. Encem abi Nory... Sila bagitau beliau ye ye. 
( bodekk niii ~ muahahahhaa)


Ok fineee.. Hubby dapat bergambar dengan kereta bumblebeee. Aiols maneeee? Yeayyhh tengah ride HUMAN babeee! Apa barang tangkap gambau jeeee? kohkohkohhhh


Bas Odyssey gerak pukul 7.25pm, masa dalam bas baru rasa kaki ni sakittt sangatttt ! Malasnyaa nak turun imigresen cop cop pasport ni... Nasib tak ramai orang macam masa pergi tuu. Kejap jekk setttlee.. Sampai je Tune Hotel Danga Bay, ai terus check in. Dalam diam, hubby add on TV. Kene RM10. Yang ai anginnyaa, tengok TV adalah dalam dua tiga jam jeeeee. What for tambah TV sayangg?? grrrrrrr . . . Lepas check in, pergi makan. Huwaaaaaa tak sabar nak makan nasiiiiiiiiiii... Nak makan dengan banyakkkkk!! HAHA.. Baru rasa beruntungnyaaaa duduk Malaysia yang kayaaa dengan makanan murah murah ! muahahahahaha.. Lepas makan, buat kerja gilaaa lagi diaorang nii, kalau dengan diaorang ni memang kerja gilaaaa sentiasaaaa. Menyampah ! HAHA. Zul hasut pergi karok barang sejam dua. hey hey  heyyy, orang dah mengantuk nii, tapi KAROK? NAKKKKK !!! HAHA.. So, karok lah kami sampai pukul 2am... Thanks Zul&Nory belanja karokkkkk ;)) kaw memang kaki lalakkk kan nory?  ;p


Pagi esoknya (7April2013) , check out pukul 11am. Nory awal awal dah check out sebab dia naik Flight pukul 12pm. . Tak sempat nak laga laga pipi uolsss... Masa ai bangun bangun pagi hari tu, suara ai hilang tetibaaa. nak menjerit panggil hubby pun TAK keluar suara daaa. bila paksa paksa Perut dah lapar, jom kita brunch. Ntah mane ceruk kedai mcdee bawak , tapi sedap. Bapak murahhh kedai tuuu... Murah rezeki pakcik yeee ;)) Lepas brunch, terus gerak balik KL.. Sampai KL dalam pukul 6pm. Lepak lepak hilangkan penat jap kat rumah yaya, dinner sekali, pastu baru gerak balik rumahh. Aiols sampai rumah pukul 2am. boleh? hahahahahaha.. 


baiiii USS. we miss u orediiiiii ~



Kira kira
Beli gambar naik Rollarcoaster 20SGD = RM50
Botol air kepala bumblebee 26.90SGD = RM67.25
Add on TV Tune Hotel RM10
Dinner RM20
Strepsil RM10
Brunch RM12
Lepak RNR Melaka RM10
Dinner RM30
Total RM209.25




Tungguuuuuuu next entry is Entry Budjet uolss!!!
R u redi to pitam bersamaaa? kihkihkhikhik









Yang sakit pulak tengok harga botol air bumblebee tu! HAHA
signature ms eida
Read More ->>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page