Wednesday, December 18, 2013

Cara-cara Web Check-in Firefly





Hari ni baiknye hatii ai nak ajar uols semua cara-cara web check-in Firefly. masa ai nak check-in ni, kali pertama ai naik Firefly. sedih kan? sokmo dengan Air Asia je dulu. sekali sekala beralih arah ape salahnyaaaa, ye dak ~ masa tu, ai tercari cari dalam google cara untuk web check-in Firefly. yelaa kali pertama naik semua pun TAK tahu. sayang sekaliii tak de blog pun yang ajar. ai is hampa.. godek godek sendiri dalam laman web Firefly tu, akhirnya jumpa jugak laaaaa.. bukan TAKNAK godek sendiri, tapi biasalah semua nak ade orang ajar lagi lah confident! hiihi


Dengan ini, ai ajar uols semua yaaaaaaa.. ;)) Firefly ada je web check-in macam Air Asia. okay, uols bukak laman web Firefly (klik) .. ade tak keluar macam gambar kat bawah ni ??

nampak anak panah merah tu? klik situ yeeeeee





nanti keluar page macam kat atas ni.. nampak anak panah merah lagi? isi ruang ruang kosong tu yeeee ;)) Boleh tengok dekat email booking uols. .  lepas tu tekan Check-IN. 
(nampak tak Reprint Boarding Pass? ni kes kalau uols dah pernah check-in, tapi nak print semula boarding pass. haa tekan sini. okay?)




kalau isi semua ruang kosong tu dengan betul, keluar lah details flight. macam kat atas ni. nampak anak panah merah? tick kat check-in tu ye. pastu korang kene isi tempat kosong tu lagi. die nak details no.kad pengenalan tuuuuuu :)) isi ok? nak check-in tuk semua penumpang , just tick je kat semuaaaa nama yang ade tu. okay ? tekan continue.




keluar page macam ni. tekan Check In Now terus. nanti terus je print tau.



settle.simpan bebaik boarding pass ni, bawak masa nak check-in luggage ok? kalau ade luggage laaaa. kalau xde nak drop luggage, just continue pergi gate sajeeewww  




Okay, untuk flight balik, buat step yang same jugak cuma yang berbeza nya, masa nak isi details nombor flight. just masukkan nombor flight balik jeww. okay? macam ai hari tu, sesiap ai web check-in pergi dan balik. senang. ai naik dari Subang. masa tu nak pergi Kenduri Kahwin sebelah lelaki di Kelantan. kami sekeluarga naik Firefly. Bila naik flight dari Subang, hehe.... kite akan jumpa pakguard yang femes niii...wiiwiwiw.. heyy eksaited pulak hubby nak bergambar dengan pakcik ni. baik orangnya. masa we all nak tangkap gambar tu, nampak die memang bersungguh buat kerja die. kejap kejap die alih kon untuk kereta. pastu datang balik dekat kitaorang. heeeeeeeeeeeeee ~


pakcik ni baik. soft spoken. semoga pakcik terus jujur dalam pekerjaan ye. 
mari lah kite contohi pakcik ni bekerja. eh eh TERbagi nasihat pulakkkkk... heeeeee~



Untuk orang yang kali pertama naik Firefly macam ai ni haa, ada benda benda yang perlu diketahui umum. dulu ai tak tahu. dah naik baru tahu. heeee ~ orang cakap flight die kecik. ye betul. sempit? ye betul. tapi masih lagi selesa. setakat nak pergi Kelantan, 1jam tu, pejam mate je dah sampai, naik jela Firefly ni..... murah pun murah. no hidden charge. tahukah uols, sekali uols dah beli tiket flight tru Firefly ni, terus akan dapat 20kg luggage. terus akan dapat simple menu for anak tekak. no need tambah tambah duit lagiii... bayangkan korang, ai pergi Kelantan hari tu 7org, ai dapat 140kg pergi dan balik.... haaaaaaaaaaaaaa suka mak tau nak shopping toto kat wakaf che yehh tuuu.. kuikuikuiii . so ai rasa, kalau nak pergi tempat shopping like Langkawi tu, better naik Firefly. dapat terus 20kg luggage free. heeeeee~  *sayang sayang.. nanti kite g KohSamui naik Firefly ehhhhh*

takde kerja skodeng orang punya tau!  ;p



Oh ya lagi satu, kenapa mak abah ai suka dengan Firefly? tangga nak naik flight tuuu , pendek jee. tak macam sesetengah flight tu yang kemainnn tinggi. penatt laa warga emas ni haaaa.. dengan tak perlu menapak jauhh. flight bebetul depan gate keluar tu haaaa. xperlu menapak jauhhhh... kuikuikuii.. ini ai pun suka! tapi disarankan kalau travel jauh jauh, Firefly bukan pilihan sebabnya, langgar sikit awan dah bergegar. kate kecik kaaaaaaannn.. heee~ haa itu korang naik MAS ke, AA ke. okay ?   ;))

dapat benda simple gini pun, mak abah ai dah suka tauuu. dari sesetengah flight yang semuaaaa pun nak kene tambah duitt sendiriii.. choiii




p/s : abah ai dah hint hint nak pergi Langkawi naik Firefly. kemain nak book flight sendiri. eleh reti ke? HAHA. bile eh nak pergi? nanti laa anga cari masa , kita pergii yeekkk ;))







Yang suka naikkkk Firefly ! siyes !
 signature ms eida

30 comments:

  1. baiknya Ida tunjuk cara nak check in nanti kalau mila tak paham jugak mila terus tanya Ida tau hahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahahahahha mcm tak de fungsi je ida update cara cara nii. HAHA mila memeyyyyy! ;p

      Delete
  2. TQ eida..gud sharing..xpenah naik..baru tau lugage pree 20kg n yg penting mkn pree jgk..haha..alaa..same je..MAS pun dapat kacang je pun..kire ok la jgk kan..
    ok..dh pandai dh nak check in lepas bace ni..lps ni bole book firefly plak..klu gi langkawi mmg berbaloi2 ni..nak shopping sakan pun bole..dah untung dah klu sorg dapat 20kg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaah. Firefly ni memang anak MAS. so service semua same ngan MAS cumanya kapal terbang die kecik cinonett jeww.. hihihihii... ;))

      Delete
  3. hehehe aku nk suruh check in.mmg xreti lah eida oiiii~

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA senang je rara..... belajar laa nnti dah retii senang nak pergi mane mane.. ehhh ehhh... HAHHA

      Delete
  4. wahhh glamour pakcik tu skrg kan...mesti banyak peminat..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. andi la peminat die noryy. semangat nak pergi tangkap pic! HAHA

      Delete
  5. tak penah naik firefly.. hehehe.. eh, bergambar dgn artis... (pakcik tu kan dh jadi artis) ehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah dah jadik retis dah pokcik tu. dah berlakun la katenye. hehehhehe.. baik pakcik ni.... ;))

      Delete
  6. thnx kak. now tawu dah. folo me back sis http://twinniebelog.blogspot.com/
    tQ :)

    ReplyDelete
  7. tak pernah naik firefly.. nanti boleh la try.. fifi tak berani naik sebab tak tau nak ke sane naik public cemane.. kalau lcct ke klia ok la sebab dekat n tak jammed..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. betul2.. masalah nak kesitu is public transport la. ida hari tu, naik kereta then parking umah kawan. sampai cengitu sekalii. huhuhuhuhu

      Delete
  8. Wah wah wah untungnye dot bergambar dgn pak guard glamer tuh...mcm best je dnga naik firefly tuh...btul ke ida free 20kg luggage...speecheless akak bce..mcm x caye je mcm baik ati je hahaha..kalo mcm tuh ari2 nak naik firefly hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak.. free 20kg setiap sorang pergi balik. ida mula2 tak caye gak . hehehehhe... ida pun lps ni nak beralih ke firefly kalau travel dekat2.. hehehhehehe

      Delete
  9. Angah?
    Kihkih. . Hidayah...?

    Hihi..

    Kebetulan sama la pulak... hehe..

    Hurmmm eida nih mmg rajin betul kan share details?

    Ok akk baca entry lain yg tertinggal tapi malas nak komen dah kecuali ada per Tanya an tau..

    Muah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun angah jugak ke? ida nye fulname mmg hidayah hehhehehe.. sajeww jew nak glemer pakai ida. kahkahkahkahh.. okay kak!!! tenkiuuuuuuuuuuu baca entry idaaa ;))

      Delete
  10. nak tanye kalau silap booking tapi blom bayar macam mane??

    ReplyDelete
    Replies
    1. silap booking tapi belum bayar flight ke? boleh je la ubah. buat booking semula. kan belum bayar. xde hal . huuhuhuhu

      Delete
  11. Confirmation cod tu nk taw DRI MNA?

    ReplyDelete
  12. salam akk booking number tu nnti dia sms kita kan.saya beli tiket di kaunter tiket firefly sndiri.

    ReplyDelete
  13. Salam eida
    cuma nk tanya skit sbnyak.. mcm ni..abg sy dah beli tiket flight untk ayah balik kg esok dh siap buat self check in..boarding pass pun dah print siap..tp dia x tau tercicir kat mana..so boleh kan kat airport nnt prg kat kaunter check in bg ic mnta staff kat situ reprint balik boarding pas? Dan kalo nk request wheelchair pun boleh kn d kaunter check in tu? Brapa ea byaran untuk wheelchair bg fire fly...

    ReplyDelete
  14. Assalam.. nak tanya la boarding pass berapa hari sebelum fly boleh print ? Sbb i tak dpt print.. fly 13hb 10 nie.

    ReplyDelete
  15. Assalam awak nak check in tu and print pass tu xboleh buat awal2 ke? Cth flight 10/3 tpi nak print awal awal seminggu

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page