Thursday, October 24, 2013

Bercuti ke Cameron Highlands PART 1





yeayy ! jadik jugak akhirnyaaa pergi bercuti ke Cameron Highlands. yeayy! lama tak jejak Cameron Highlands. last masa ai pergi bercuti dengan my family tahun 2011 rasanya. masa tu arwah adik ai ade lagii. sepanjang ai di Cameron Highlands last weekend, asyik terngiang ngiang je, teringat ingat je kat arwah. hmmm .  Al-Fatihah. ;(

muka dua budak happy nak pergi vacayyy.. yeayyyyy !  


Dua tahun tak jejak Cameron Highlands, dah banyak dah berubah, dah banyak bangunan nak naik. alaaa jangan berubah banyak sangatt eh. takut masa akan datang, Cameron Highlands dah tak berapa sejuk pulak. huuu~ last weekend ai pergi bercuti ke Cameron Highlands ni dengan Nory&Zul jugak.. Ini percutian budjet jeee. sebab masing masing dah pernah pergi Cameron Highlands, so tak dela aktiviti sangatt, just nak release tension jeee. eceh~ macam kerja teruk benor sampaii tension bagaii nii.. ohkohkhokh

yeayy dah sampai CH ! yeayyyyyy

Jumaat, 18hb tu, noryzul tidur rumah ai. senang nak gerak satu kereta je. kate nak membudjet kennn~ pagi pagi pukul 5am, nory dah kejut ai dah. haishh udahla ai tidur malam tu pukul 3am. dok ralit settlekan kerja coklat, kerja rumah sebelum nak bercutii.. kejap sangatt tidur nii.. hukhukhuk.. siap segala semua, bertolak dari rumah ai pukul 6am. sebelum tu minyak kene isi penuh penuh dulu yeeee.. okay highway yang ai guna untuk ke Cameron Highlands ialah, Highway Jalan Duta. PLUS Utara Selatan tu.. masuk ikut situ exit Simpang Pulai. ye we all tak lalu ikut Tapah sebab takut bahaya. heee ~ so, lalu Simpang Pulai walaupun jauh sedikit, jalan tak de la bahaya sangattt.. kita tak kejar masa ye, so drive slow slow jeeeeeeeee .  . sambil menikmati angin sejuk pagi hari. cewahhhh ~


Sebelum naik ke Cameron Highlands, hubby isi minyak lagi. walaupun dekat atas (Cameron Highlands) ada Petronas (area Brincang) tapi nak elak sesak. gerenti banyak kereta punyaa. so, play safe isi minyak dari bawah jee.. boleh guna tips ni ye.. hikhik.. Oleh kerana we all dari Simpang Pulai, so, destinasi pertama yang we all jumpa adalah Avant Chocolate  ;) yeayy ! jom kita berhentiii sekejappppp.. Ada apa dekat Avant Chocolate ni? ada jual coklat laaa.. kuikuii.. ada cafe. lupe pulak name cafe tu sebab we all tak stay situ pun. situ banyak dessert. siyes menarik perut betul tapiii we all kelaparan nasi lemak laaa pagi hari.. ntah mane nak carik nasi lemak sambal strawberry bak kate zul. mihmihmih .. member ai cakap, strudel situ sedap. so uols boleh lah cuba nanti ye? kat Avant Chocolate jugak ada House of Lavender. dulu ai pergi tak de tau. baru kot ni? kecik je House of Lavender sini.. kat atas ada lagii besarrrrrrrr... next destinasi tu. hee ~

ni la Strudel Strawberry. nampak mengiurkan, tapi masa ni semua lapar nasi, so buat bodohhh jeeee dengan Strudel ni. pastu, member ai bagitahu rugi tak makan sebab SEDAP gile! Alaaaa menyesal sampai hari niii... macam mane ni? kene repeat ni.. lalalllalallaaaa


Lepas tu, we all terus menuju ke Brincang, tapi sempat pulak singgah dekat Strawberry Souvenir Centre MIEKO. saje tengok tengok cuci poket. muahahaha. memang TERcuci pun. seperti biasa, ai beli Fridget Magnet (FM) walaupun dah berlambak FM Cameron Highlands ai. sajeeee jewwwww  ;p ai beli dua ketui je. nory beli banyak. HAHA.. kejap sangatt kat sini. we all terus pada niat asal nak cari nasi lemak sambal strawberry. muahahhahha.. masa ni dah pukul 12tengah hari ni. perut dah lapaaaaa gileeeeeeeee


sini memang banyak souvenir. murah tu murah jugak tapi yang ai pilih semua mahal mahal. hampeh! tapi xpe, janji lain dari yang lain dari yang ade kat rumah  tu. kuikuiii
(nak beli souvenir murah gile, pergi dekat Kea Farm tau!)


Cari punya cari, kedai melayu, tak de. heyy susah kemainnn. banyak kedai makan cina jeeee. we all park  kereta dekat Brincang. jalan kaki cari kedai makan. time ni hujan renyai renyai.. jalan dalam hujan. kesian kitaorang. hukhukhuk.. last last jumpa kedai melayu di Pekan Brincang, tepi Petronas tu, kan ada deretan kedai. situ la. kemain jauh menapak. huuu ~ nama kedai Kedai Idaman, masakan Thai. berdepanan dengan kedai nampak lah KFC.

time ni dah start hujan lebat. lapar gileeee... ni satu satunya kedai Melayu yang ade kat Brincang, yang bukak hari tu. yang lain apesal ntah tutup jeee... ai order nasi putih,tomyam sup,daging merah, air bandung, teh tarik. kenyang gileee walau tomyam die cair! HAHA


Lepas makan, baru pukul 1pm, saje suruh nory test call apartment yang we all book tu tanya dah boleh check in ke belum. hee~ sekali boleh.. heyy bagus sungguh! ape lagiii terus check in laa kiteee.. time ni hujan kemaiiin lebatt okayy.. hey tejukkk titewww  ;p next pasal apartment ni ai buat entry khas okay? sangat recomended tau!  ;)) masuk masuk apartment terus simpan segala barang, amik tilam yang disediakan, bentang kat ruang tamu. selimut bantal lengkap! pakai stokin ye anak anak, tiles rumah kat Cameron Highlands ni bapoooookkk sejukkkk! nory siap bawak selipar strawberry lagii.. hikhik. nice tips! siap semua, ape lagi? jom mentidoooooooooo... HAHAAHA


best gile time ni. baru percutian yang sebenar, bentang toto depan tivi, baring ramai ramai depan tivi, makan chips sambil baring, HAHA pemalas gileeee.. last last semua tertido. TV terbukak kan nory? huhu


Konon konon nak bangun pukul 4pm, nak pergi jalan jalan sebelum pergi ke pasar malam Brincang, tapi semuaaa dah ke lauttt tidur nyaaaa.. penattt.. last last pukul 6.30pm baru gerak dari apartment terus pergi pasar malam saja. perut dah lapar. yang bestnya, nak pergi pasar malam Brincang yang femes tu, dari apartment yang we all sewa ni, hanya jalan kakii sajaaaaaaa.. tak perlu bersesak bagaii pening kepala nak cari parking. hehwhehwhew.. bayangkan , baru lepas hujan lebat tadi kan, apartment atas bukit Brincang tu angin diaaa. heyy sampai ke tulang sejukkkk ! nyawaman sangattt time tu........... best!


tak sampai satu jam dekat pasar malam, hujan turun dengan lebatnyaaaaaa.. huwaaaaaaaaa... hubby bawak payung satu je. ai dengan nory selamat berpayung. hubbys kesian kene hujan. lenjun diaorang.. dengan sejuk nya. baru Cameron Highlands kate zul.... muahahhahhahaaa... kat pasar malam tu ramai jugak orang. macam macam jenis makanan ade. bantal. strawberry tak yah cakap la kan... semuanya fresh fresh. besar besar. nory beli banyakk.. nak makan dengan coklat. haaa jangan TAK tahu ai gigih bawak mesin mini coklat fountain ai, semata mata nak makan dengan strawberry Cameron Highlands. muahhahahhahaha

omey tak mesin mini coklat fountain ai? ni kali kedua ai guna. okay je nampak. nanti ai nak up pakej yang sesuai tuk si kecik ni. meh meh sape nak try, boleh laaa call ai ye.. 
eh? TERpromote pulak. kuikuiii

(jangan TAK tahu, ada orang tu, sampai sweet potato pun die celup coklat ni. 
wakakkaka... zul zul..  ;p)



settle makan segala, kenyang. syukur. ai dengan nory gigih gunting props. HAHA. ini satu lagi benda yang ai gigih buat.. siap props bagaii.. next entry eh ehh ai tayang kat uols. kuikuikuiii... dah dah penat. jom tidur. hubbys jangan ditanya, melepak kat luar koridor sampai lewat malam. aiols dah masuk bilik tidur.. gileeee sejuk okay malam malam di Cameron Highlands. jangan ditanya apa bikin dalam bilik.. muahahhahahahhha.. oh ye. jangan pergi Cameron Highlands tanpa suami di sisi ye.. rugii.. HAHAHA



*(duit minyak tol, ai dengan nory tongtong. jimat!)
* (duit sewa apartment pun we all tongtong, jimat lagi!)
Duit Tol (Jalan Duta-Simpang Pulai) RM24.80/sehala, RM49.60/dua hala
Duit Minyak (SAGA SE) pergi dan balik RM100
Duit sewa apartment satu malam RM250


Kira kira (harus ada...mane tahu ada yang nak kan? sharing je lahh)
Duit minyak satu pasangan RM50
Duit tol satu pasangan RM24.80
Duit sewa aparment satu pasangan RM125
Makanan ringan di Shell RM10.80
Air mineral RM2.40
Small hamper di Avant Chocolate (for someone's besday) RM15.90
Beli 2 ketul Fridge Magnet di MIEKO Souvenir Centre RM10.80
Lunch di Kedai Idaman Brincang RM22.50
Beli dinner kat Pasar malam Brincang RM35.50

Total 297.70



p/s : nasib baik we all pergi this week, semalam dengar berita Cameron Highlands kene banjir kilat kan? nasib dah selamat pulang...... syukur masih dilindungi NYA  ;)









Yang rindu CH, siyes! BEST !  ;)
signature ms eida

47 comments:

  1. nory baca sambil senyum2...hikhikhik..
    sbb fresh lagi kan..terbayang2 okay...
    next entry pliss..
    hahaha
    kemain aku pksa org buat entry, entry aku ntah kemana2 hala..hahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah kemainnn nextt. die kelaut... hikhik... xpe xpe nory baca ida nye entry k. mane tau boleh seru mood nory.. heeeeeeeeee~

      Delete
    2. salam.. nk tanya awk nii.. masa g holiday ritu stay kat apartment mne ye? ape nama apartment tu? sy tgh survey nii...

      Delete
  2. Replies
    1. haa pergi la pergi laaa.. best jugakk sekali sekala jalan dlm mesia.. heee~

      Delete
  3. teringin nak pegi makan segala tok nek stoberi kat sana..tapi sekarang musim hujan..plus kena tggu kembar besar skit la ini mcm..kang mak yg stress tak dapat nak makan sgt hahahaha...

    percutian yg sempoiii..siap bentang toto hahaha..kerlazz korang kan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak jgn stress mak. hahaha. tunggu besor sikit lah kembar. sabar ehh. nnti balun strawberi tu okay? hehe

      Delete
  4. MJ dok gigih pujuk hubby p Cameron sebab dah rindu sangat nak p, last p bulan 3 ritu :0

    Tp bila dah jadi banjir hubby tanya 'Nak p lagi ke sana?' huwaaa ai tetap nak naik jugak..hehe

    Apapun memang nampak happening, nanti nak try strudel tu jugaklah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. last bulan 3? dah rindu nak pergi lagi? hahahha.. ida pun pasti pergi lagi.. cuma tak tahu bile. bagi lame sikit la biar lame sikit rindu. hahahahhaha

      Delete
  5. waa. bestnya bercuti. strawberi ngan coklat tu yum yum. hehe

    ReplyDelete
  6. Jumaat 18hb tu jumpa iolss dan baby Rose :))

    Aku ada plan nak ke Cameron tapi dengar berita tu terus CANCEL..! genting, cameron NO..!

    ReplyDelete
  7. bestnya..memang berhajat nak berjalan ke sana tapi tak jugak pergi, ..tak tahan tu siap bawak cinonet cf..memang besst lahh...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergila Sal. dekat je. tak guna banyak uwang pun. cuti cuti dgn hubby, besttt.. heeeeee ~ haa cinonet cf tu memang WAJIB bawak. sbb atas ade strawbery freshhh.. heeeeeeeeee~

      Delete
  8. rest idaman tu yg dkt hotel jasmine kan? kt situ mmg sedap tp pedas betol semua masakan situ. betul2 masakan Thai. hehe. I pon selalu g cameron kalau nk release tension. nk jalan2 situ xde yg menarik kan.
    yurps kena banjir kilat kt situ air empangan melimpah.

    btw, do visit and follow my blog too ;) http://wallawaniey.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. amboi.siap bawak mini coklat fountain tu.
    saya last gi cameron masa gi kursus teambuilding bulan 8.best!
    tapi tulah,mcm dh byk pembangunan jer.but sejuk tu still sama.:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejuk malam hari still same! hahahhahaha...

      Delete
  10. nape tak ajak aku sekali, dah lama tak pg cameron ...dayah update pasal apartment tu boleh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. next time k. takkan aku nak umum aku nak g cuti. hahahhahahhahaha..poyo pulak rasa kennnn ;p

      Delete
  11. Tu yang aini dgr berita psl cameron banjir.. teringat eida g sana dh alik ke blum.. selamat sampai umah ke.. baik kan aini..? hehe.. Anyway Strudel Strawberry tu nmpk cedap giler.. terliur laaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. terharunya ainiii..................................... tenkiu bebehhh ;)) ida menyesal tak pakai si strudel tu. huwaaaaaaaaaaa

      Delete
  12. okay sangat terliur bila melihat strawberi tu...
    ╔════════════════════════╗

    ║ My Blog ► http://abgdude.com/blog

    ╚════════════════════════╝

    ReplyDelete
  13. oooh, masih terbayang strudel yg dap dap dap tuh!..
    next time gi, hope selisih lah ye! hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa.. dah 2x pergi time yg same tak jumpe pong! harap2 kali ke3 jumpe. hahahhahaa

      Delete
  14. CH SENTIASA DIHATI HIHIHIHIHI .. OKK NOTE KALAU PG XDE SUAMI JGN PG KIKIKIKIKI .... KEMAIN LG COKLAT FOUNTAIN TU YER.. SAMPAI CH DIBAWANYA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. noted tau! jgn pergi xde suami ,, hahahahhahahhaaa

      Delete
  15. eida nak tau..time eida post kat ig yang gi cameron ni, ade 4 org kawan sue yg lain pun pegi cameron time eida pegi ni.. peliks, smua merancang nk pergi time eida pergi ni kot..hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha. yeke? ntah2 selisih ngan ida. hihihihi

      Delete
  16. assalamualaikum eida, murahnyaaa. bila ntah nak naik sini. heee sheila dengar empangan pecah tu terua teringat kawan2. last week ramai naik Cameron :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. murah murah sheila kalau pergi ramai ramai lagi murah. tapi ntah bile nak ramainye.. huhuhuhu

      Delete
  17. tulah kan eida.korg balik je trus berita pasal cameron tu.fuhhh Alhamdulillah~

    ReplyDelete
    Replies
    1. huwaa bila diingat balik kan rara, cuak jugak. hukhuk. sib baik ~

      Delete
  18. Alalala... bestnye g cameron.. lama dah x g... iskh...g musim hujan ni mmg extra sejuk... tp tula... takut kes2 bnjir tula... rindula nk cameron ni....

    Alalala... comelnye mesin cok fountain mini tu... sng nk bw g jalan kan... kalu nk sewa bw g jenjalan bleh? Hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memey extra sejuk! sgtt!! hukhuk.... pergi laa bawak baby. hehehhehe... haa nak sewa mini coklat fountain? boleh sajeee.. mmg tuk disewakan pun. heeeee

      Delete
  19. nice entry! x sabar nak g jalan sane :)

    ReplyDelete
  20. tak tahan tengok baring2 dengan stoking strawbery. comel2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha stokin strawberii tak tahan tuuuu.. kuikuikuii

      Delete
  21. awk stay kat apartment mane? ape nama apartment tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau baca next entry saya, ada saya cerita pasal apartment yg saya duduk. tapi takpe, mungkin awak busy tak boleh baca semua entry Cameron saya, so ini link hotel itu,

      klik
      http://msieda.blogspot.com/2013/10/apartmenthotel-murah-di-cameron.html

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page