Friday, July 12, 2013

Phi Phi Island, Krabi cantik sangat ! !





Untuk kembalikan ingatan uols, 

Entry entry yang lepas, 




DAY 2 - 23June2013 Ahad


Finally yeayy! masuk jugak day two di Krabi.. mihmih.. kemain lama nak masuk day two, sorry busyyy.. dah baca day one? begitu banyakk aktiviti dibuat kan? we all memang guna masa semaximum yang mungkin.. hee~ semalam kan dah deal dengan Agent kat Aonang, dia akan amik dekat depan hotel pukul 8am. so, gigih la we all bangun awal.. pukul 7am bangun ,siap siap then terus turun bawah hotel untuk break1st . haaa ini satu lagi tips ai nak bagitahu, silaaaaaaaaa add on break1st sekali dengan hotel uols yaa.. sebabnya sangat memudahkan, pagi pagi hari turun bawah hotel terus melantakkk. tak yah susah susah bagaii nak pergi cari kedai halal untuk break1st. sebabnya, aktiviti pulau di Krabi ni memang start awal pagiii......... mane dann weii nak merayauu bagaii.. so, nak mudah, makan je kat hotel , heeeeeeeee ~ Jangan risau, hotel yang we all duduk ni, HALAL. so, selamat mencekikk kawan kawan. HAHA.

 my break1st day two  ;)

 ni lah tuk tuk dari Ao Nang Orchid Resort, transport we all pergi dan balikk  ;)  pink yaawww


Tepatt jam 8am, tuk tuk versi canggih sikit datang amik we all. colour pinkk  ;p  settle dia amik segala orang di hotel hotel lain , terus we all di bawa ke Noppharatara Beach. kat situ lah speedboat yang akan bawak we all ke Phi Phi Island. ramaii gilerrr umat manusiaaaaaaaaaaaa..sampai sampai je kene amik stiker. lekat dekat bajuu. sementara tunggu speedboat ready, ape lagiiii ?? jangan ditanyaaaaaaaaaaaa .. muahahahhaa . . kiri kanan orang pandang, ade mereka kesah? HAHA

kenalkan, penguin penguin dari Malaysia.. miahahahhaa

pertandingan melompat ! ;p


Okay bermulanya Pakej Phi Phi Island we all ni, we all di bawak ke Bamboo Island. Perjalanan ke Bamboo Island tu macam jauhhh.. Dalam 45minit kot? dah la duduk terpisahh. tak syokk.. HAHA~ Nak buat ape kat Bamboo Island? haaa mandiii leww.. bestttttttttttttttttttttt ! air laut diee heyy biru biru turqoise gitu..... tenang jeee.. tapi coral? tak de. HAHA . . so, mandi manda sambil snorkeling nampak kaki orang jeeww.. HAHA

 setting mask duluuuu.. test testttttt

start snorkeling.... tenang jeeeeee kan beach dia?  

yaya and ai. thumb up nampak yaya? suka lewtewwww   ;p



Satu jam je pun dekat Bamboo Island tu, terus ke Phi Phi Lay. atas boat dapat air coke. hey nikmat tau lepas mandi minum air coke. opss langgar pantang  ;p Okay, ada apa kat Phi Phi Lay? sini ada Viking Cave yang famous amous..  mula mula ai macam, cave? eiii takmo arr tengokkk.. tapiii heyyy cantiknyaaaaaaaaaaaaanyaaa tau? hee ~ Speed Boat berhenti beberapa minit tuk bagi peluang kita untuk bergambar.. ai dah la terpisah dengan hubby. panggil panggil hubby ajak bergambar, die tak datang datang. aduyaiiii.. jeles tengok noryy bergambar sakannn. HAHA ~ heyy sekalii datang tak bergambar, adalah satu kerugian besar bagi ai! muahhahahaha

model coke. we all dapat duduk bertiga atas boat. melambung lambung.. HAHA

 sipi sipi Viking Cave. HAHA
(motif amik pic ni sebab air laut yang sangatt cantikkk!!)


Okay perjalanan diteruskan lagi. Kali ni ke Phi Phi Lagoon. mandi lagiii.. yeayyy! masa ni, guide tu bagitahu, tak dapat pergi Maya Bay sebabnya ombak kuat.. hey sedihh .. dah la teringin nak pergi situu  ;( tapi terubat bila dapat mandi kat sini, tempat ni sangatt ohsem okay! air laut cantik. kiri kanan ada pemandangan hijau .. heyy cantiknyaaaa.. siyes. kagum dengan ciptaan NYA. . 



 dekat area area sini lah we all bermandi manda






Settle manda manda, heyy baru perut terasa lapar. okayy jom pergi makan. dalam Pakej Phi Phi Island ni, dah termasuk sekali buffet lunch tau. makanan agak mewahhh. makan la banyak manee.. kita makan dekat Phi Phi Don. HALAL jugak.. jangan risauu  ;)) kat situ jugak ai ade beli Fridget Magnet Maya Bay , yela tak dapat pergi kan.. kene la ada kenangan jugakk. huhuuuu ~ FM Maya Bay 60thb selepas ditawar. kuikuii ~ 

 our lunch at Phi Phi Don. sedap! kenyang sangattttttttttttttttttt !

 Fridget Magnet palingggg disayangiiiii.............  
ouh Maya Bay, one sweet day, pastiii jejak! mihmih



Lepas makan, jalan jalan tepi pantaii. tak jalan jauh mane pun sebab takut kene tinggal dengan boat boleh? HAHA  lagi bagus mari kita mencipta kenangan lagii. ayuh bergambar lagiii.. HAHA  

 jangan pandang belakang. HAHA


pantai = gambar lompat  
HAHA


Okay dah dah melompat, mari naik boat semula.. Aktiviti terakhir untuk Phi Phi Island ni adalah snorkelling di Shark Point (Hin Pae). Shark?? haaa kalau bertuah dapat lah jumpe. tapi we all tak nampak pun shark? huuu~  tapi ai puas hati sangat bersnorkellling kat sini sebabnya nampak jugak la ada coral, ada ikan belang hitam kuning... heee ~ ikan tak nak datang dekat tapi lepas main petik petik jari baruuu lah nak datang.. HAHA . . Dulu masa kat Terengganu ai get ready roti dalam botol, tapi kali ni tak buat pulakkk.. rugii rasanyaaa  ;p  kalau tak sure ikan datang berduyunnnnnnn  . huuu ~


 selepas berkali kali petik jari dalam air, baru lah muncul 
sekor dua ekor ikan depan mata aiii  . hee~

smart kan gambar niii? ntah sape ntah tu. time ni ai dah naik boat daaaa  ;p


Settle semua, okay mari balikk. heyy rasa TAK mo balik, nak duduk lame lame dekat sinii.. hehe. Dalam boat otw balik, ai kerjanya mentido ajeeee. penattt sangatt main air hari niii... hee ~ Sampai sampai hotel tak de maknenye nak berehatt, terus siap siap nak pergi makan dan jalan jalan dekat Ao Nang pulakkk.. tu next entry yee? panjang dah niii ;p



Tips : Masa otw ke SpeedBoat, sila jalan dengan pasangan anda, berpegangan tangan, senyum. okay? sebab ada orang akan tangkap pic kita, dan masa balik tu, diaorang akan jual pic tu dgn frame sekali, kalau gambar comey, boleh lah belii..buat kenang kenangan.. macam ai. mihmihmih  ;p







Jom kira kira duit yang lesap  ;p
Fridget Magnet Maya Bay seketul 60thb , convert duit M'sia RM6.30
Frame Phi Phi Island seketul 100thb, convert duit M'sia RM10.50
Total RM16.80












Yang agak busyy lately nii, sorry, entry day 2 Krabi keluar lewat!  ;p
signature ms eida

43 comments:

  1. best nyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangatttttttt besttt.. nnti anak2 dah besar, boleh bawak diaorang .. hehehhe

      Delete
  2. Assalamualaikum ida. yeayy dah up juga! woahh settle satu island tour dalam satu bab, cayalah ida. hehehhee. rindu nak kuak lentang kat Krabi +___________+

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeeee~ ida malas nk berpart part... kohkoh. lumpsum kan ajeeewww ;p

      Delete
  3. seronok la tengok gmbar2 melompat..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee~ syok syokk.. dgn melompat kite rasa happy! hahhahahaa

      Delete
  4. jalan2 bukan main jauh.. duit lesap baru rm16.80 je.. biar betik.. :P serius best tempat korang pegi ni.. aaaaaaaaaa (jerit ala2 dpt barang dari zalora)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahaha.. sila bca entry dari awal baru tau bape byk duit dah keluar. hikhikhik

      Delete
  5. akhirnya muncul jugok entri hari ke-2 ni..lama dah dok tunggu,nasib tak berjanggut..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhahahhahaha.. sorry! entry hari 3 ntah bape lame pulak kene tunggu yeee. mihmihh

      Delete
  6. Eida orang yang berenang tu tour guide boat kita dia last sekali naik rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oouh yekeeee. bestnyee die pandaii berenang kannn.. heyyyyy heaven!

      Delete
  7. miss this place.. makanan kat Phi2 Island sedap2 kan. rasa macam makan kat Msia je..ooh tanah airku.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan............ mcam same jee ngan Msia.. heyy sedapp.. padahal masa tu laparrrr hahahahhaa

      Delete
  8. sakan syok ieda weiii....
    cepat laa anak2 besar. ummi dh gedik nk berjalan sgt ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha umi jgn dedik sangattt , kang ape pun tak dapat pergii. hukhukhuk

      Delete
  9. Replies
    1. sangattttt................................. heyy rindu lauttt krabiii ;)

      Delete
  10. Best n gambar tu sangat ihsem..nak pg krabi !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohsem ye! hhahhahaha... sila la fida.. ajak laki ko.. sure anak2 ko sukaa main lauttttttt

      Delete
  11. pantai dia jernihhhnyerrrr...teringin nak pergi tapi rasanyer kena tggu anak besar ni huhu klu tak, mak geram jer tgk apak jadi penyu tengah tengah air tu..grrrr

    cheesekut buat jgn tak buat..eh? sempat pesanan penaja hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaha.. sabor kakk.. gerentii dapat pergi punya. haa dua dua jadik penyu nantii.. muahahahha...

      #belum buat lagiii ;p

      Delete
  12. ya Allah cantiknya kak pemandangan kat sana....

    Seronok kan bercuti ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronokkk.. canik sangatt.. indah sangatt ciptaan NYA

      Delete
  13. akhirnyakan .. tp mcm x puaslah baca eida cerita.. walaupun macam pnjg eida cerita.. mcm banyk gambar dr biasa... ntah mcm ade yg kurang .. hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke kakk.. hahahhhaa.. ida mmg buat entry ni rushingg punya... haahhaa.. pandai lah akak ni rasaaaa ;)

      Delete
  14. Cpt2 hapdet... lupekan kejer lain tuu.. wakaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakakkakakka.. cakap orang, die nye Bali ntah bila nak sambung jugakkk.. huhuhuhuhu

      Delete
  15. cantiknya pemandangan kat situ.. bertambah best bergambar sebab eida ada kamera TOUGH! hehehe.. syoknya!

    ok, gmbr last tu sweet! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheheheh........... tough tu tak tahan tu.. huhuhuhuhu

      Delete
  16. hijaunyaaaa air...mmg kna gi Krabi jgak ni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene kene.. simpan niat, simpan duit, kompem sampaiii.. hehehheee

      Delete
  17. seronoknyaaa part tangkap gambar dalam air tu.. ya Allah, hope one day dapat pergi ke krabi ni.. AMin

    ReplyDelete
  18. Memang bes... kene simpan duit nih...

    ReplyDelete
  19. woow memang gorjes habis beach dia kan..=)

    ReplyDelete
  20. Nak tanya.. pakai kamera ape ye tgkap air dalam laut...?

    ReplyDelete
  21. hi ! nice writing. sy nak tanya antara Pulau Phi-phi dengan pulau 4. mana yg anda suggest dan berapa lama masa yg diperlukan dalam sehari? sbb sy smpi di krabi rabu petang dan balik pada jumaat petang, mohon cadangan tempat yg paling menarik. terima kasih :)

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page