Wednesday, July 3, 2013

Pengalaman Elephant Trekking di Krabi





sambung cerita hari pertama di Krabi, lepas check in segala , dapat bilik terus tukar baju sesiap. laju laju okayyy. sebabnya hari pertama je dah ade aktiviti yang menunggu we all semua.. yeayy! disebabkan takdeeeeeeeeee masa nak survey bagaiii, nak bandingkan harga sane sini, we all decide amik je pakej under hotel. tapi tawar menawar WAJIB! HAHA  Pening kepala Nong layan karenah budak budak Malaysia yang asyikkkkkk nak murahhhhh jeeeee.. muahahaha..

 tak sabar yeayyyyy. gajahhhh tunggu akuuuuuuuuuuuuuuuu.... ;p



Actually dari Malaysia lagi, we all dah study pasal Krabi. Apa yang WAJIB kene buat. Berapa murah boleh dapat ? semuaaa tu ada yaya tulis dalam buku. so, we all kene dapatkan harga macam tu jugakkk... kalau tak dapat, hampir hampir pun jadikkk laaa .. redhoo  ;p  Plan we all sampai sampai Krabi je, terus nak buat Elephant Trekking + Emerald Pool + Hotspring Waterfall . . Dah baiiiiikk punya dengan Nong, dapat lah harga untuk pakej ni 1000thb perperson. Ai dengan hubby jadik 2000thb.. Nong bagi Elephant Trekking + visit Tiger Cave + Emerald Pool + Hotspring Waterfall with transportation, pack lunch & mineral water.. boleh lah kan? nak cepattt.. pukul 9.30am van dah sampai amik we all depan hotel... heyy terujaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanyee sayeeeeeeeee!


Dari hotel ke tempat gajah tu sikit punyaaaaaa jauhhhhhhhhhh.. tertido tido ai. bangun je tanya dah sampai belum? oo belum. heyy lama nyeeee.. ntah mane ceruk hutan dibawaknye, ai pun tak tahu. tahu tahu dah sampaii tempat tu nampak gajahhhhhh besar gedabakkkkkkkkkkkkkkk berekor ekorr.. takutnyaa! tapi heyy seronokkk.. hikhik.. teruja nak naik gajah. 1st time dalam hidup ni. tak sabar. ai naik dengan hubby, of coz la.. bila dah start naik tu, eiii heli geli meli montot ai tauu bila gajah tu start jalan. kiri kanan kiri kanan. HAHA  .. Seat dia boleh tahan mengerikan. ade ke patut seatbelt dia pakai getah paip je.. nayaaaa je ai jatuh mati katak nanti.. HAHA 

ni lah rupa Elephant Trekking. round round hutan dengan gajah. hewhewhew~ 
tak nampak ai? sebab ai yang dok tangkap gambar ni.. ;(



Oh ya! ai nak bagi uols tips, jangan naik gajah yang rider die orang tua. HAHA.. Sakit hatiikk tau? Bila rider orang tua, die tak paham jiwa muda macam ai niii.. eh memang sah sah die tak paham English pun. macam ayam itik ai nak bercakap dengan guide tu. muahahhahaa.. kita boleh suruh die tangkap kan gambar kita dengan gajah. BOLEH. tapi kena bagi tips. ai bagi tips paling banyakk.. biasalah hati lembutt, ai berharap die tangkap pic cantik cantik tapiii orang tua kan? heyy die tangkap pic ai dengan hubby macam &^%$#@*&^... sakit hatikkkkkkkkkk.. ntah papeee.. yang nampak kepala sajaa.. yang nampak kepala gajah sajaa.. heyyyyyy ai jeles tengok kawan kawan yang lain, rider diaorang muda sikit. tangkap gambar cantikkk jeeee.. jadik jangan tanye kenapa gambar ai dengan gajah TAK berapa nak cantik yeee  .. ai is sedihhhh  ;(  nasib baik ada nory yang ada tangkap pic ai.. tq noryy ;)

ada jugak la sekeping yang menawan di hatii.. ;))  uikk Sanglekk uikkkk..
(uikkkk is jalan terus, bahase gajah  ;p)


Rider tua, gajah ai pun tua jugak. Nama dia Sanglekk. Umur dah cecah 40tahun. Jalan pun slow jeeee.. Memang dia bagi we all menikmatii keindahan hutan betul laaa.. slow dari gajah gajah kawan kawan ai yang lain...Uols tau? Mula mula ai seronok naik gajahhh.. Eksaited. adalah dalam 15minit macam tu, lepas tu ai dah mula kesian dengan Sanglek tu.. Dia asyik berhenti nak makan jee, si guide tu boleh lak bantai libas dia. heyyy angin ai tauuu... ai cakap "dont!"  tapii ade si rider tu kesah? die bukan paham.. berdarah darah telinga Sanglekk die libas. alahaiiii.. wa tak boleh lah babe.. wa emosi dengan haiwan haiwan ni.. adehhh.. rasa nak angkat montot jee, takut die berat bawak ai. HAHA  Kaki ai yang terjulur tu, ai gosok gosok kepala Sanglek. Siap cakap, "jalan laaa, jangan curik tulang, nanti kene libas lagiii" .. harap harap Sanglekk paham ape ai cakap. huuu ~ kesian babe..

ni Sanglekk. tu rider tua tuh. kaw tengokk kayu ade
 jeee nak pukul pukul Sanglekk ai. ishkkk!!
(abaikan, ai takut nak pegang Sanglek. besar sangattttt.. tapi yang pasti masa 
ni ai nampak ade airmata kat mata Sanglek.. sobssss)



Lepas ni, orang ajak ai "jom elephant trekking?" No thanks. Elephant Trekking memang BEST! tapii kesian gajah tu kene pukul.. huwaaaaaa.. rasa nak bawak balik KL bela je.. huuu ~ cukup lah sekali. tak sanggup nak tengok gajah gajah tu kene pukul depan matee ;((   Adalah dekat 1jam we all round round dalam hutan. puas jugak. akhir sekali, Sanglekk masuk sungai. heyy wa dah risau kalau kalau die sembur air kat ai. sib baik takk. Gajah kawan kawan yang lain TAK masuk pun sungai tu. Tak aci ehh?

cube cari ai mane? tuuu ke dalam sungaiii.. ciss gajah ai sorang jee yang mandi mande kat sungaii nii..  gajah diaorang, main basah basah kakii jewww. muahahaha



 model tak berbayar, yaya. cuba uols teka? apa gajah ni tengah buat? diaorang ucap "Thank you" kat kitaorang semuaaaaa ;))  itu bahasa diaa daaaaaa....  ;)) pandaikan gajah gajah niii  .. rindu!






p/s : next entry ai cerita pasal Emerald Pool&Waterfall tu yeee..
ingatkan nak sekali jalan satu entry tapii berapa panjang entry gajah ni daaa.. eksaited nak bercerita! hihi





Jom kira kira duit yang lesap  ;p
Elephant Trekking + Emerald Pool + Hotspring Waterfall Package 2person 2000thb , convert duit M'sia RM209.60
Tips guide 100thb , convert duit M'sia RM10.50
Total RM220.10









Yang terfikir, ape lah nasib si gajah gajah tu sekarang ni? huuuu~
signature ms eida

39 comments:

  1. wooo... u citer mmg buat i nak ke sana hari ni jugekkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaaa sila laaaaaaaa.. hahhahahahaha.. ;p

      Delete
  2. Assalamualaikum ida, heeee kesiannya dia kena pukul gak macam gajah yang sheila naik. terharu sheila masa kat sana, ida gtau gajah ida nangis. huwaaaaa rindu gajah >___<

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan........... diaorang tu tak kesian ke eh kat gajah? pelik sangatt macam bukan manusia jee slumber badakk melibas gajah.. hkhkhukhuk

      Delete
  3. kesian Sanglek kan da..
    sedih plak nory dengar ida nampak mata sanglek bertakung...
    wuwuwuwuwuw.....
    rinduuu gajahh2 semua..

    ReplyDelete
  4. sayu plk baca eida kata gajah tu nangis kena pukul... sebbaik dia tk mengamuk kan..kalu tak, naya je jadik kes lain plk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah tu la.. die semacam redho dibelasahh.. hukhuk... huwaaaaaaaaaaa

      Delete
  5. sedihnye bace entry ni.. fifi pernah naik gajah.. mase kecik2 dulu.. mase da besar pernah jugak temgok gajah.. siap ade air mate jugak.. sayu hati tengok gajah tersekse..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan............ tetiba kan rasa bersalah pulak dok buat aktibiti niii..huuuuu~ takmo naik dahhh takmooooo

      Delete
    2. adoi.. takut la pulak.. kalau sampai ke krabi.. cemane nak buat aktiviti ni.. boleh pilih tuan gajah tak? sampai hati derang..

      Delete
  6. geli pulok tengok sanglekk...nampak sangat dah tua..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahahha.. takbaikkk zee... sanglekk ni baikk tau... diam je kene pukul. hukhuk

      Delete
  7. Ya Allah,sedih lak i baca entry ni eida.siannya gajah tu.xnk lah naik pas ni.ai is xsampai hati jugak.kang ada yg nangis teresak2 atas gajah tu.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haahahhaa.. tu la warning sape yg hati lembut, xyah la go for elepthant trekking nii.. buat ATV pun okay kat area situu.. ;)

      Delete
  8. hahaha. nasib baik nama dia sangklekk. ganas sikit. nory dapat gajah nama yang comel. noi.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahahahhahhaa.. ganas baru rockkk tapi dah tuee .. mihmihmih

      Delete
  9. assalamualaikum,

    salam ukhuwah dan salam kenal dari bunda...

    ReplyDelete
  10. Kalau aku tak naiklah dayah, takut! Kesiannya kat gajah, xbaik btl pakcik tua tu..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa nak naik mane lah tahu.. kalau aku tahu, aku tak naik jugakk.. hukhukhuk

      Delete
  11. Bawak anak2 ni mesti depa excited gila!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaaaaaaaa mesti punyaaaaaaaaaaaaaa! ;)

      Delete
  12. Blogger, jom ramai2 meriahkan! Segmen : Sebulan Berblog By Shakira

    http://lotsoflovebyshakira.blogspot.com/2013/07/segmen-sebulan-berblog-by-shakira.html

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. huwaaaa sedihhh.................... ;( maafkan daku Sanglekkk ;(

      Delete
  14. wahhh bestnya, last naik gajah kat zoo je masa kecik2.. hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida ni pestaim dan yang terakhir kali. taknak naik daaaaaaaaaaaaaaaa.. sobssss

      Delete
  15. alamak...ni yg xbest ni..kesian kot gajah tu kena pukul..kalo aku pn mesti rasa tak seronok...sian Sanglek..:(

    mesti best kn nek gajah? aku penah nek sekali tp bkn kt Krabi..hehehe...mmg syokk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. best mmg best anna, tapi nampak die kene pukul, heyy terus jadik tak seronok langsunggggg............ ;((

      Delete
  16. emosi pulak entry pasal elephant trekking ni..sob sob...huhu

    ReplyDelete
  17. Thanks for sharing info on this activity. Kesian pulak ngan gajah tu. Everytime bila ada orang ambik pakej elephant trekking, setiap kali tu lah si sanglek tu kena libas. Tapi mungkin itu saja cara nak buat gajah tu bergerak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huwaaaaa jgn disebut lagii.. rasa bersalah nii.. sian Sanglekk..

      Delete
  18. HAHHAA...AKK AMIK GAMBR MCM TAKUT2 JE

    ReplyDelete
    Replies
    1. mau tak takutt. bapak besorrr gajah2 kat sane. sekali kene pijakk, nayaaaaaaaaaaa

      Delete
  19. sedihnyer da.. emo r pakcik tu.. mlm tu xdpt kot.. kohkohkoh.. mesti sayu je hati gajah tu nak bawa korg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaa..siot mak! siottt........ takmo ckp ar.. sedihhh ;((

      Delete
  20. Gajah pon smp menangis kena pukul. Sedih sungguh. Mesti gajah tak rela dengan karier dia 😓

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page