Thursday, June 20, 2013

Penyidai baju paling sesuai untuk rumah apartment !





masa mula mula masuk rumah sewa lepas kahwin dulu, benda WAJIB beli ialah Mesin basuh. heee~ malas nak basuh baju guna tangan , tak kuasa nak bazirkan tenaga membasuh, baik simpan tenaga buat benda lain.. ehem~ baru kahwin kann time tu.. muahahhahaa  ;p jadiknya, ai mintak hubby beli mesin basuh sesiap. sedia maklum, rumah sewa ai kecik jeee.. umah apartment biasa... masalah heyyyyy nak sidai baju kalau umah takde tanah niiii.............. huuu ~ terpaksa cari alternatif lain selain membeli rak penyidai yang besar gedabakkk... tak sukaaaaa menatang tuuu.. ohh pleaseeeeee ~


nak dijadikan cerita, owner rumah yang suggest penyidai jimat ruang boleh laras ni haa.. actually ai tak tahu la name die ape.. tapi bila sebut, "uncle, saya nak beli penyidai baju , ala yang scru dekat dinding, boleh tolak tarik tolak tarik tu..." haaaaa.. uncle hardware kompem tahu ! HAHA  Penyidai boleh laras niii name dia boleh jugak disebut sebagai "Rectractable Clothes Hanger" kemaiiiin mahalnyaaaaaaaaaaaa.. disebabkan benda nak guna urgent, we all beli je dekat hardware berdekatan dengan saiz tak de lah panjang mane, dalam 3kaki je kot RM200. mahal kan? tapi terpaksaaaaaaaaaaaaaa    ;(  yang ini beli, ai letak kat luar rumah untuk hidai bajuuu..... style ai membasuh adalah pada setiap jumaat dan sabtu. jadiknya bayangkan betapaaaaaa banyaknyeee baju, penuh satu ampaian tu, macam orang anak sepolohhh padahal duduk berdua jee.. mihmihmihh... 


okay settle bab hidai baju kat luar, tapii akhir akhir ni timbul lagi satu masalah, bila koleksi baju baju we all makinnnnnnnn banyak....dah tiga tahun kan duduk bersamaaa  ;)) dah setiap bulan beli baju, mane tak banyak ye dak? itu pun separuh,  ai dah bagi kat budak budak, kat anak anak yatim... still banyak lagiii baju we all............ huuu~ macam mane nak buat ? i need penyidai jimat ruang boleh laras ni lagiiiiiiiiii.....kali ni nak letak dalam bilik pulakk. hehehe..... tapi dengan harga RM200? nehi nehi nehiiiii... ai simpan hasrat dulu... bujdet nak survey tempat lain laaa.. YES!  korang tahu mane ai jumpe penyidai nii? haaaaaaaaaaaaa, dekat rumah yaya. rumah yaya guna penyidai ni jugakkkk.. boleh main tolak bila taknak guna, tarik balik bila nak guna. senang............. sangat direkemen untuk rumah yang TAK berapa nak besar macam we all ni.. heeeeee ~


dekat mana korang teka yaya beli ? dekat siniiiiiiiiiii

 yeayyy! MR.DIY  dalam Selayang Mall okayyy......
 ai beli (hubby konfident suruh) yang 6kaki RM79.90 jewwwwwwww... seeeeeeeeeee.
bapokkk segala murahhhhh niii.. !!



Ai ajak yaya pergi beli sekali... risau bebenor ai, takut ampaian tu TAK muat masuk kereta. yaya pakai caldina lepas laaaa bawak.. ai saga je kot..muahhahaha.. sekali eh eh eh masuk dalam kereta, eh eh eh hhh.. muatlahh sayanggg...... heeeee~ senyum meleborrrrrrrrrrrrrrr  ;p  sampai rumah, terus semangat nak pasang ! sekali eh eh ehhhh......... 6kaki too long laaaa.. terkeluar dari dinding yang sepatutnyaaaa nak scru tuhh... tadi ade orang tu konfident jeee nak beli 6kaki... ai tarik muka daaaaaa... huwaaaa nak sidai baju.. tak dulikkk tak dulikkk.. buat bagi muat jugak sayangg.... huwaaaaaaaa........ !! being hubby, Rahmat Andieko Hussin, dia salah, dia akan cari jalan penyelesaian balik.. tau hubby buat macam mane ? dia potong penyidai tu punya batang batang tu, kiri dan kanan tu seinci.... macam mane die potong? gergaji tangan... haaaa gasakkkk. so penyidai baju ai tinggal 5kaki10inci sajaaaaaaaaaaaaaaa  ;((


lepas dah settle hubby duk memotong tu , baru lah dia start memasang... ai tolong sikit sikit jeee.. lebih ai tolong tangkap gambar jeee.. HAHA . . ni gambar step by step hubby pasang penyidai ni yeee , 

 #mula mula hubby ukur dulu kedudukan penyidai tu. nak tinggi mane die tanya. 
##baru hubby start menanda setiap lubang yang ade tuk ditebukk
###start menebuk......
#### dah siap tebuk, pasang lah penyidai tu punyaaa rangkaaa kiri kanan tu... 



 #lepas dah siap srcu semua, baru masukkan batang batang tu............ ada 3 batang. nampak macam lembikk jeee.. tapi salesgurl cakap boleh menampung 50kg.. yeke? okay kita test nanti! HAHA




dan hasilnyaaaaaaaaaaaaaaaa, setelah berhempas pulas memasang,
 hubby laa.. ai steady je.. ;p
tadaaaaaaaaaaaa.......... penyidai baju dalam bilik..... 
yeayyy ! dah boleh sangkut semuaaaaa bajuuuuuuu........
yeayyyyyyyyyyyyyy !
(takyah beralmari bagaii.. semakkkk! ;p)




pada pendapat ai lah, penyidai baju ni palingggg efiksyen sekaliii..... tak kisah nak letak kat luar ke kat dalam umah ke.. umah ade tanah ke takde tanah kee... penyidai ni memang sesuaiiii........... tak guna banyak space pun. simple. murah. itu yang dicarii....... heeeeee~ sekarang ni ai sangkut semuaaaaa baju jalan jalan ai dekat situ. penuh habis! bagussss.. tak nampak melendut pun.... berbaloii beli.. murah pun murah.. suka sangat!!!!!!! thanks yaya... ;))  tapiii korang nak tahu satu perkara takk, dalam pada we all sibuk sibuk memasang penyidaiii tu, 'budak gemok' tu pun sibukkkkk jugakkkkkkk.. sibuk buat menda ni , 















 mushangggggggggggggg, turunnnnnnnnnnnnnnnnnnnn sekarang !!!!









Yang settle masalah baju banyakkkkk  ;p
signature ms eida

71 comments:

  1. murahhhh mmg murahhhh..akak mmg tgh cari ampaian..kena terjah ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaaaaaaaaaa sila kak............ penyidai palinggggggggggg murah dan ekfisyen sekaliii ;)

      Delete
  2. Ya Allah, si Mushang tu dah kenapaaaa???
    dia memang notty cmtu ek daa???

    eyyy gerammnya tengokkk dia....

    nory pon nak letak ampaian ni dalam bilik stor lah, almari nory punya batang dah melenduttttt lenduttt dah...heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA. Noryyyy , mushang memang begitu.......... suka buat mak apak iye mengamuk terjerit jerit macam tarzan. huhwuhuehuhuehue~ ida pun letak baju baju ida dalam stor. stor kan xde orang masuk. bilik nnti korang nak dtg tdo ,xde la nampak baju ida.. hahahahhaa

      Delete
  3. Assalamualaikum ida. bagus gila penyidai ni! heheeee. nanti dah ada rumah sendiri sheila nak buat camni gak. insyallah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalah sheila.... kan bagus sangatt.. time kasih pada penciptanya.. hahhhaha.... insyaALLAH :) ida umah sewa pun bantai dok drill sane sini.. hahhahahahhha

      Delete
  4. zura pun dok apartment jugok... nanti nak beli la satu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaaaa .. pilihan yang bijak. sesuaii sangattt.. heeeeee~

      Delete
  5. ai jenis tak suke baju tergantung nampak... kalau boleh nak sembunyik semue baju yg gantung2 dlm lemari... tp penyidai ni i nak buat kat luar rumah tp org tua dpn rumah i tu buat tmpt lunggok sampah... tensi giler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haahahahha.. tak sound sound lagii ke? haishhh.. ai letak baju ai dlm stor.... stil xde orang nampak. hehehhehee

      Delete
  6. Hei mushang buat apa duk atas tu,turun kang jatuh sistem peranakan tu haha...mila pun nak beli jugaklaaa.tpi nak letak mana er???

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahahhaa.. miloooooooo.. sistem peranakan menda nyaaa.. mushang dah xde ehem ehem daa.. dah kene kasi .. ;p

      Delete
  7. Replies
    1. heeeeeeee~ soory.. ida dah lame tak update citer mushang kan? nnti ida update yeeee ;))

      Delete
  8. Replies
    1. heeeeeeeeeeeeeeeeee~ die bukan gayat pun.. slumber je naik... pastu apak iye tolong turunkan.. ape die kesahh tinggi ke rendah.. hahahhaha

      Delete
  9. nanti dah sangkut baju amek gambo jugak tau..nak tengok!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nana, ida dah lame dah sangkut........................ amik pic? hey takmo la.. malu... nnti nampak segala baju bajan ida... hihihihii

      Delete
  10. murahhhhhhh!!!....harus beliiii!!!..;D

    senang ade penyidai gini...jimat space..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jimat space dan murah tu penting kan sya...... eh eh , sya cmne baby ok sihat? ida dah lame tak g blog sya, jap ida terjah.. hehehheee

      Delete
  11. Ya Allah awak ada miaw comel! comel sesangat ni.. hehe.. by the way, saya pun nak penyidai tu.. tapi sebab mahal kan.. okay, boleh cari kat selayang mall pas ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeeeeeeeee~ ade.. cuma skrg kureng update pasal dia. nnti ida update yeee.. mesti awak lagiiiiiiiiii geram.. hehehehhe... haa sila sila.. dlm Slayang Mall tau tau.. ;))

      Delete
  12. Replies
    1. kdi? cik chinta......... bukan kdi.. tapi mr.diy............. kirim? HAHAHHA. biar betikkk.. tempat awak xde keee?

      Delete
  13. nanti dah pindah kena beli gak ni, yelah rumah kecik kan. benda2 praktikal ni MUST HAVE item ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeszaaaaaaaaaaaaaaa tepat sekaliiiii... yana nk gantung baju bby pun boleh.. senang nak capai.. heehhehe

      Delete
  14. eh.. cakap kat hubby saya nak pinjam setahun dua penyidai ni..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahahhaha... cakap sendirii.. ;p

      Delete
  15. jiran2 akak pun gunakan penyidai ni juga.. tp pasang kat luar rumah.. koridor.. sbb rumah dorang kat hujung.. so tak ganggu pejalan kaki yg akan lalu kat koridor.. tp mmg bestlah penyidai ni.. nampak kemas.. bila takde kain nak sidai.. tolak je kemas2 kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa begitulah penyidai ni. ida pun letak kat luar rumah jugak untuk hidai baju. yang dalam tuk sangkut baju bajan jugakk.. hihihihii..

      Delete
  16. Replies
    1. silaaaaaaaaaaa zeeee.. pasti TAKkan menyesal! heeeeeeee~

      Delete
  17. setuju sgt..penyidai baju yg paling efisyen utk umah apartment seperti umah sy gak ^_^ umah yg payah dpat cahay matahari direct ni mmg seswai la sgt..many thanks kpd pencipta ampai ini :)

    http://mummycheesetart.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan........... terima kasih lah sangatt sangatt wahaiii pencipta penyidai niii... ;p

      Delete
  18. Nampak macam best je. Berbaloi ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best , bukan nampak dah ni.. hehehhehehhe... ;p

      Delete
  19. Replies
    1. tu la, aku pun tak sangka semurah itu. kat hardware mahal wooooooo..... mencikk!

      #fida jgn dipuji, kang die kembang semangkukkkkkkk... wakkakkaa

      Delete
  20. Umah ros nak bubuh xterbubuh la kak..asben ralit..hahhaha..dh 4tahun duk kondo tp jemur bju kt tingkap ja..sedihh :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tingkap? ayoyoyoyooooo ros.....belilah penyidaii nii.. sangatt membantu okay tuk umah kondo/aprtment/flat ... ;)

      Delete
  21. Betul tu, penyidai ni plg senang, mudah yg penting jimat ruang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh................ ;)

      Delete
  22. memang bagus jugak ada penyidai nie..mushang nie nak main panjat2 jugak..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mushang.... kalau tak bgi orang menjerit mmg tak sahhhhhhhhhhhhh ;p

      Delete
  23. kt umah aku dh lama ada bnda ni..ko perasan x? tp tak bape nk function sgt...:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. perasaan.. tak function kan. aku tengok tertutup jee.. penyidaii ni sangat berguna kat aku. hihihii

      Delete
    2. eh ko perasan?mmg alert!! hehehe...

      Delete
    3. berapa kali pulak kan aku pergi umah ko.. ahhahahhaha.. mmg akan perasaan laa ;p

      Delete
  24. owh.. kat DIY.. tp x semua DIY eh? sebab gie yg dekat Equine tu mcm xde jer.. ke zana yg x perasan? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah zana. ida g kat BTHO tu pun xdeeee.. ida rasa sesetenga DIY je ni.. kat Selayang Mall ida beli nii ;)

      Delete
  25. eh.. u dok area selayang mall tu ke? dekat la ng i... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takk... ida pergi sbb nak beli penyidai ni je.. hehehhehehhee

      Delete
  26. murahnye.. selalu tengok ratus2.. better beli macam ni pasang sendiri.. tak susah pon nak pasangkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak susah pon... hubby ida pasang okay jeeee ;)

      Delete
  27. ramai je kt sini yg pasang tu kt balkoni. kiterang je tak sbb semak la balkoni ada penyidai kain walo boleh lipat kalo tak pakai. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhehehe.. lain orang lain kehendak.. kekda tak suka eh? ida sukaaa sangattt..... ;p

      Delete
  28. yg dah ada jugak kat rumah hihihihi.. mmg jimat ruang, ketika hujan ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnnnnnnnnnnnnn.. sep sep.. hehehee

      Delete
  29. Mmg efisien. Penah duk bercita-cita ada umah sendiri nak pakai penyidai ni je..Tak menyemak ruang..huhu..Nak tanya, kukuh tak penyidai ni? Kot la jadi lendai sebab berat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. setakat ini, ida guna, kukuh.. takde lendut lendut. ida letak banyakk giler bajuuuuu.. heeeeeeeeee~

      Delete
    2. ..hehe..ok2 :) tq ida!

      Delete
  30. Replies
    1. silaaaaaaaa... best tauu.. hahahhahaha

      Delete
  31. Salam kenal eida... farah mmg tgh dok survey pasal penyidai kain mcmni..
    thanks 4 da info ya! nak p terjah Mr.DIY lepas nie..heeee =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal farah... cepatan terjahhhh HEHE

      Delete
  32. Salam singgah & Salam perkenalan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haii salam kenal jugakk ;))

      Delete
    2. Lina pun sedang mencari.penyidai macam ni... berapa harganya?

      Delete
  33. Lina pun nak beli kat selayang mall... berapa harganya ?

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page