Monday, April 29, 2013

Prosedur Permohonan Pembiayaan Rawatan/Perubatan Hemodialisis bagi Pesara Kerajaan





*panjangnye tajuk* muahahahaha. . . Ai nak share macam mane prosedur permohonan rawatan hemodialisis bagi pesara kerajaan. Ai dulu buat untuk abah aiii... Untuk kali pertama memohon rawatan hemodialisis bagi pesara kerajaan, uols semua WAJIB dah pilih tempat/pusat hemodialisis. Mane nak tengok senarai tempat/pusat hemodialisis yang menerima pesara kerajaan? Boleh layan Portal Rasmi Bahagian Pasca Perkhidmatan , di situ ada senaraiii semua nama panel pusat hemodialisis di seluruh Malaysia, dibawah JPA.. Ai pilih di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur saja ;)) Dekat dengan rumah mak aii :)) 




THE KIDNEY DIALYSIS CENTRE65,
JALAN 1/18A , TAMAN MASTIARA5 1/2 MILE,
OFF JALAN IPOH
51200 KUALA LUMPUR
 Mrs. Tan 012-985 0121


Bila kita dah pilih pusat tersebut, kita make sure, ada tempat kosong untuk membuat rawatan disitu. Seelok-eloknya, uols call dulu tempat tu, dan booking tempat.. Ai buat macam tu.. ;)) Memang ai call sampaii jumpaa tempat yang betul betul kosong.. dan menepatii jarak dekat dari rumah mak.. Jangan pilih jauh sangat dari umah sebabnya, sesiapa yang lepas kene dialisis, let say, ur father kan? gerentiii dia akan letihh. Kalau rumah jauh dari pusat dialisis tu, susah dia. kesian dia. okay ? pilih dekat dekat sudahhhh ;)) Janji under JPA..


inilah rupa mesin hemodialisis tu. name ape? ai tak tahu. berselirat dengan wayar kennnnn



Okay, lepas dah dapat tempat di pusat dialisis tuh, pergi dekat Pejabat JPA (Bahagian Pencen) untuk mengambil borang.. Cakap dengan kaunter, "saya nak amik borang untuk apply dialiasis".. Nanti orang kaunter tu bagii.. Dan kalau dia baik, dia akan ajar cara mengisi borang. macam ai, die tak ajar pun. bagi sajeeeee. pastu ai pandai pandai sendiri isi. pastu salah. pastu kene pergi balik amik borang baru dan isi semula. padan muka aku. geram jee dengan akak tu tak nak ajarrr.. bila ai pergi kali kedua, dengan akak lain pulak  ni, dia siap ajarr.. baiknyaaa.. kenapa lah tak jumpa akak ni awal awal.. hukhukhuk  


Kaunter Jabatan Perkhidmatan Awam,
Bahagian Pasca Perkhidmatan (Bahagian Pencen),
Aras 5 (tempat letak kereta), Maju Junction, 
Kuala Lumpur.
03-2691 7585


Borang apa yang uols akan dapat? Seingat ai uols kene sedia Kad Persara, Salinan IC, 2 x borang JPA (nanti kaunter bagiii) dan Surat Pengesahan dari Hospital . Macam abah ai, HKL, tapi surat tu ai buat sendiri, sebab JPA tak terima surat HKL, so ai kene sedia surat sendiri dan Doktor HKL kene sign. Eh eh sapa yang kerja hospital ni? HAHA. JPA terima surat pengesahan yang ai buat tuh. Teror kan ai? muahahahaha

haaaa. sib baik ai ade tangkap gambar dua borang yang
 WAJIB uols isi untuk apply rawatan dialisis nii ;))



Lepas dah settle isi borang semua, uols kene hantar balik kat tempat yang uols amik borang tadi. Nanti dia bagi slip biru. Simpan slip tuh. Call nombor kat slip tu kalau, dah seminggu lebih uols TAK terima jawapan dari JPA. Macam ai memang makan masa berminggu. Dah naik kematu tangan ai call JPA. Manjang jeee busyyyy. Sekali dapat call, ai tanya habis habisannn. HAHA.. Marah marah sikit . baru kerja diaorang jalan . LOL. macam tu sekalii kene buat kan? nasibbb nasibbb.. Lepas dah marah tu, tunggu lah seminggu baru diaorang akan fax/pos kan GL tu untuk kita bawak ke pusat dialisis yang telah dipilih tadii untuk memulakan rawatan di sana.

haaa. macam ni la abah kene duduk untuk buat hemodialisis seminggu 3x , sekali buat 4jam babeee. kematu bontot kan.... tapi tak boring, depan tu ade TV. masa ni kat Pusat Hemodialisis daaaaa.. Selesa sikitt kan abah? ;))



Okay dapat je GL, macam kes ai, abah ai dah start dialisis dah TANPA GL tuh. Terpaksa sebab HKL dah tak terima abah ai buat dialisis kat situ. Sedih kan? Geram jugak dengan JPA buat kerja macam *&%%$#.. Kesian abah titewww  ;(  Okay, nasib JPA terus faxkan ke pusat dialisis tu. So semua urusan berjalan lancar.. Now, abah ai dah berbulan menjalani dialisis kat Pusat Hemodialisis Jalan Ipoh tu, selesa dia kat sanaa. Dari kene dialisis tru leher, sekarang dah kat lengan daa.. Okay sikit kat lengan ni cumanya sakit gilerr kene cucuk jarum besar gedabak, abah kate. alahaiii ai dengar je jarum... terus ai ngeri okay! kesian abah.... ;(

masa ni nak operate buat tapak kat tangan. hukhukhuk



Orang kata, orang yang kene dialisis ni tak cergas, tak sihat, kurang selera makan, badan kurus, lemah longlaii, tapiiiii abah aiii , ai nak cakap ni, makin cergas, sihattt walau badan kurus sebab makan kene catu dengan mak. hekhekhekk.. tapii siyes abah dah boleh bawak motor pergi sane sinii. asal pagi je pergi minum kedaii. amboiii. abah gula jaga.. gula gulaa.. kuikuiii.. dan boleh bawak kereta sendiri balik kampung Melaka , 2jam drive! 2 jam babeeee.. Pelik kan? dulu tak bermaya pon.. Sekarang kemaiiin ligat berjalan.. HEHE ~ Nak tahu apa rahsia? next entry ai cerita apa yang we all bagi abah makan sampai begitu cergasnyaa diaa.. *SMILE*












Yang sukaanyaa nampak abah dah makin cergas!
signature ms eida

43 comments:

  1. Assalamualaikum ida. alhamdullilah, abah ida dah sihat sikit. semoga terus sihat. kawal gula, catu makanan. hehe. insyallah boleh cergas kan. heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la. harapan nak abah sihat cergas walau dialisis tu seumur hidup ;(

      Delete
  2. gigihnya idaaaaa share infoooo tabik springgg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade orang tanya milaaa.... tu yang ida share.. kesian orang nak tahu...ida kan baik hatiii.. ;p

      Delete
  3. assalamualaikum..

    tertarik pulak baca post ni..sbb my mum pun buat dialisis jugak..almost 10 years...bese nye..klau wat dialisis ni..org tu akan lebih sihat sikit drpd biasa..cume akan ada masalah kalau ade penyakit lain...sebab tu kena jaga2..lg2 fistula tangan tu..heheheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.... tu la. abah ida pun makin sihat walau kene dialisis. ida cuma nak abah takyah kene dialisis lagi boleh? hehehe. harap2 supplement abah membantu ;))

      Delete
  4. Nenek akk pun kena dialisis jugak...mmg berjam duduk citu. Baguslah ayah eida cergas kuat..nenek akk mata pun dah makin x nampak..uhuhu... tiba2 rindu pulak kat nenek... ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. faktor usia kak. xpe laaa.. kita yang muda amik iktibar.. minum la air masak cukup seperti yang disarankan.. hehehhee

      Delete
  5. alhamdulillah
    ini lah yg terbaik
    semoga abah adik semakin kuat dan cepat2 sembuh .... aminn

    ReplyDelete
  6. wahh.. abah makan apa?? bgslah makin sihat.. alhamdulillah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti ida share ye kak... alhamdulillah... ;))

      Delete
  7. ala mana pergi komen ku tadi... hilangkah? sob sob sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikhikhik.. komen hilang lewteww.... sabor eka saborrr ;p

      Delete
  8. Eida bg abah makan apa share laa ng sue hu3.. takot sue kena dialisis jer nie wAAAAHHHHHH TAK SANGGUP

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala lupeeeeeeeeeeee nak share.. okay okay ida share. eh eh sue kene dialisis? baby sihat takkk??

      Delete
  9. nak tanya suplement apa yang membantu abah ida semakin sihat....boleh tak kongsi bersama.akak kesian tgk mak akak yang ada masalah yang sama mcm abah ida......boleh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa boleh kakk.. boleh... nnti ida up entry yeee ;))

      Delete
  10. Info terbaik. Terima kasih.

    ReplyDelete
  11. Hi,

    My dad needs the same dialysis, he is 85 years old and ppl say he cannot stand the treatment. What do you have to say about that?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry not sure about it. u can ask the doctor ;))

      Delete
  12. Salam, ada tak sample surat pengesahan dari hospital...hari tu dah dpt surat pengesahan dpd pakar hospital tapi JPA tak nak terima. Dia cakap format salah. Kalau boleh minta tlg uploadkan sample surat pengesahan dari hospital. Tengah buntu nie...my father in law dah start dialysis for few months tapi JPA approval belum dapat lagi :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouh yeke? bg email la ida email. nk upload xde hardcopy hehehhehe

      Delete
  13. Assalam eida...boleh x tunjukkn contoh surat pengesahan tu...saya bru nk apply tuk abah saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam eida...boleh x tunjukkn contoh surat pengesahan tu...saya bru nk apply tuk abah saya
      email sy myzul.mu@gmail.com

      Delete
  14. Assalam eida...boleh x tunjukkn contoh surat pengesahan tu...saya bru nk apply tuk abah saya
    email sy myzul.mu@gmail.com

    ReplyDelete
  15. Assalam Eida boleh share surat pengesahan drpd pihak hospital?my mom dh start buat dialisis 2 bulan yg lepas tp msh lg belum dapat approval daripada pihak JPA...banyak kali dah surat kena reject dengan alasan format salah...ble d tanya cmne format yg sebetulnya x bgtau pulak..cerewat gak dorg ni ehhh...pls tolong i..buntu sangat dah ni... u email kat sini nanti Qiyyah91@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Maaf mana yang mintak surat pengesahan tu. saya dah lupa simpan kat mana.. sorry tak dapat kongsikan surat tersebut. maaf sangat2

    ReplyDelete
  17. Salam.. Buat dialisis NI Guna GL Kan
    Jika ya NAK bertanya skit.. Biasa nya dialisis 3 Kali seminggu ..
    Andai kata stop buat dialisis samada 1 or 2 or 3 Kali .. Adah GL Akan terbatal

    ReplyDelete
  18. Salam.. Buat dialisis Guna GL kan

    Boleh tnya sikit , Jika stop buat dialisis or skip buat dialisis Selain sebab2 masuk hospital ( sakit lain) .. Cth stop 1 2 3 hari dsb.. Adakah GL Akan terbatal Jika NAK buat dialisis kembali

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum..nk tanya sis buat tapak tu kat mana dan kos berapa ye?

    ReplyDelete
  20. Eida boleh x bg copy surat pengesahan tu... Ini email saya
    Heikal4499@gmail.com

    ReplyDelete
  21. Eida boleh x bg copy surat pengesahan tu... Ini email saya
    Heikal4499@gmail.com

    ReplyDelete
  22. Eida boleh x bg copy surat pengesahan tu... Ini email saya
    Heikal4499@gmail.com

    ReplyDelete
  23. assalammualaikum ida, boleh ke emailkan cth surat yg doktor hkl sain.... ayah dah umor 71 nak kena dialisis... jpa taknak terima yg kami prepare... sgt berharap ida boleh wmail pd saya.. shazrie11@yahoo.com.my
    semoga dapat bantuan dari ida...didoakan ayah ida n ida diberkati Allah

    ReplyDelete
  24. Eida boleh x bg copy surat pengesahan tu... Ini email saya max_mechy@yahoo.com

    ReplyDelete
  25. Saya pn tgh tggu kelulusan dari JPA. rasa nak bentikan mak dylisis je sebab dah tak termampu nk bayar. Bayangkan 3x sminggu dan tmbah plak dgn injection.

    ReplyDelete
  26. Saya pn tgh tggu kelulusan dari JPA. rasa nak bentikan mak dylisis je sebab dah tak termampu nk bayar. Bayangkan 3x sminggu dan tmbah plak dgn injection.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalammualaikum, saya memahami sbb ibu saya mcm tu jg.. Reply lh e. Mail saya nnt kita kongsi mslh kita.mna thu sm" ada jln pnyelesaiannya

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page