Tuesday, April 23, 2013

Budjet ke Universal Studios Singapore







YEAYYYY.. Akhirnya keluar jugaakk entry Budjet ke Universal Studios Singapore.. Entry yang ditunggu tunggu oleh ramaii orang.. Mane tak nya, ai belum pergi Universal Studios Singapore, dah ade yang menanya "berapa budjet ko pergi Universal Studios Singapore babe?" hey heyyy. ai tak suka cakap berapa ai bawak sebab itu bukanlah budjet yang sebenarnyaaa, sebab ai ni bukan boleh caya sangattt. bawak ciput habis banyakk. bawak banyak habis ciput. (itu jarang terjadik.. HAHA) Kalau nak tahu budjet sebenar percutian ai, tunggu ai up entry yang sebegini. muuahahahahaha. pastu jom same same titew meroyannn  ;p

 *baru nak set up nak amik gambar, si dinasour ni datang semakkk... hukhuk*



Ai akan buat sedetails yang mungkin. Eh? entry entry lepas tak cukup details ye? cukup lah tu kan? Entry  budjet ke Universal Studios Singapore ni khas kepada my kesayangan yang nak pergi Universal Studios Singapore tak lama lagi.. hehehe~ Dan juga kepada yang merancang nak pergi secara berkumpulan dan bujdet gilaaaakk.. YES ! Ini entry sesuaiii sangatt untuk kamu semuaaaaaaaaaaaa  ;)) kiss me kiss me  ;p Kalau uols TAK pernah miss episode percutian ke Universal Studios Singapore ni, uols mesti tahu ai pergi ke Johor Bahru menaiki kereta, dua kereta, satu kereta ade empat orang = 2 pasangan. So,budjet ni ai kira untuk satu pasangan saja yeee. iaitu ai dan hubby. total yang ai dah keluar untuk percutian ke Universal Studios Singapore niii.. .



Jom mula sekarangggg,

DAY 1
A) Pergi ke Johor Bahru dengan menaiki kereta, duit minyak we all peruntukan RM50 pergi RM50 balik. Tol pulak RM50 pergi RM50 balik. So, satu kereta ada 2 pasangan kan? Jadiknya satu pasangan kene bayar RM100 untuk minyak dan toll . . . Jimat kan kalau travel secara berkumpulan? hee~ ;))

B) Untuk malam pertama, we all stay di Hotel Culture Inn (rujuk entry ini) , setiap pasangan kene bayar RM30 jeeeeee... ;))

C) Yaya tolong belikan Baju Hujan Guardian untuk hubby RM3.50
     - Baju Hujan Universal Studios Singapore 3SGD = RM7.50


DAY 2
A) Hari berlibur di Universal Studios Singapore, tiket murah Universal Studios Singapore ai beli dari laman web RWS. (rujuk entry ini). Satu tiket dapat 63SGD = RM157.50. So, satu pasangan tiket Universal Studios Singapore RM315.00.

B) Bas Odyssey satu pasangan RM60. Satu tiket RM30 yee.. Kalau nak book, rujuk entry ini. . .

C) Ai renew/buat pasport , sorang RM100. Kiranya satu pasangan RM200. Kalau bab pasport ni, sape yang dah ade jangan lah add budjet pasport ni yeeee ;)) Kalau xde lagi pasorport, boleh rujuk entry ini, ai ade ajar prosedur menrenew/membuat pasport ;))

D) Kudap kudap ai beli untuk makan di Universal Studios Singapore , RM10 jee (ala beli roti , air mineral , coki coki - alas perutt je)

E) Souvenir ai beli dari Universal Studios Singapore - nak senaraikan ni yang buat ai rasaaaa nakk pitammmm . Pitam okay lagi kott, rasa TAK berbaloi pun ade jugakk ni. kohkohkohhhh ;p

*Ini semua souvenir yang ai beli dari Universal Studios Singapore*



Nak ai senaraikan satu satu harga? Senang uols semua nak buat budjet. Plan dari rumah nak beli apeee jee. Ken? ;)) Ai memang siap siap buat list ape yang ai nal beli sekali dengan harga, that y ai TAK larik budjet.  Hubby siap cakap, "eh yu ni dah pernah datang sini ke? Semua barang tahu harga.." HAHA. Ayang study lah sayangggggg... ;p  Beli apa yang dah diplan sajaaaaa ;)) Lain tengok jeee.. jangan mengadeee, buat cara orang takde duit.. kohkkohh

- Tshirt Universal Studios Singapore 26.90SGD (RM67.25)  x 2helai = RM134.50
(dapat free skirt pink- kids punyaaaa  ;p)

- Gambar Game Revenge of the Mummy 20SGD sekeping= RM50
- Gambar Game Rollarcoaster Human 20SGD sekping = RM50
(ini kalau uols TAK beli, dah jimat dahhhhh.. ai kan mengadeeee ;p)

- Kipas Universal Studios Singapore 3.90SGD (RM9.75) x 2buah  = RM19.50
- Pen Universal Studios Singapore 4.90SGD (RM12.25)  x 2batang = RM24.50
(hubby cakap, menda nii pun nak belii ke? HAHA)

- Beg Universal Studios Singapore Small 3.90SGD (RM9.75)  x 2beg = RM19.50
- Beg Universal Studios Singapore Large 5.90SGD  = RM14.75
(ini memang ai nak sangatt!! ai kan suka kumpul beg.. hikhikhik.. leh bawak g pasarr kaww..curlas pergi pasar bawak beg USS. HAHAHHAHA)


- Botol air kepala Bumblebee with Ice Blended Apple 26.90SGD = RM67.25
- Brunch kat Oasis Spice Cafe (Set Pharoah with Yard Bootle) 25.40SGD = RM63.50
- Refil Ice Lemon Tea 4SGD = RM10
(mari pitam mari mariiiii  ;)


- FM Action Camera 4.90SGD = RM12.25
- FM Jurassic Park 4.90SGD = RM12.25
- FM Betty Boop 3.90SGD = RM9.75
- FM Gambar Universal Studios Singapore 9.90SGD = RM24.75
- FM USS 5.90SGD  = RM14.75
- FM Transformer 7.90SGD (RM19.75)  x 2 ketul  = RM39.50
(siyes. tak pernah ai beli sebanyak ini FM. semua stok diri sendiri punya.. hekhekhekk)



Total berbelanja dalam Universal Studios Singapore RM574.25 - ai tukar RM600. Dan memang ai ade bakii 12SGD (RM30) lagii.. Kalau duit tu tak menyorok , memang ai habiskan.. KOMPEM! HAHA *nak framekan duit tu lahh. hekhekhekkk*


DAY 3
A) Satu malam di Tune Hotel RM67.28
B) Add on TV RM10
C) Makan makan di Johor Bahru RM82



Jumlah keseluruhan , budjet ke Universal Studios Singapore, ai dengan hubby = RM1,452.03





Ai rasa ai dah habisss jimat tang transport, hotel, makan, tapii bab shopping ai tak boleh jimat.. kohkohkohh. Dengan berpegang pada prinsip "Alang alang dah sampai, sekali seumur hidup je niii" HAHA.. Memang ai gigih menghabiskan duittt.. Geng geng yang lain , lain pulak budjetnya, sebab berbeza dari segi shopping di Universal Studios Singapore. So, tips ai kepada semuaaaa yang akan pergi Universal Studios Singapore ni, kalau budjet kurang, kurangkanlah kat shopping tuh, dapat lah budjet 1K tuk sepasang, macam geng geng ai yang lain.. Tapi kalau yang kaki shopping macam ai, sediakan lah duit yang banyak yeeeeeee.. Sebab ini baru sebahgaian souviner yang ade kat Universal Studios Singapore. Ai tak borong semua sebab duit yilleeekkkk.. Apa apa pun, budjet terletak pada tangan masing masing. Anda yang mencorakkan budjet percutian anda.. cewahhh~ 


YEAYYY ! Settle entry Universal Studios Singapore ~ Kbaiii~ Sehingga kita berjumpa lagi di entry percutian lainn.. weeeeeeeeee!  ;p



For u,
Universal Studios Singapore Episode 1

















Yang betul kata orang, pastikan convert duit SGD ke RM hanya setibanya di rumah saja.. HAHA
signature ms eida

41 comments:

  1. wuarggghhhh mila taknak convert taknak convert nak nagissss jerk wuarghhhhh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. huwaaaaaaaa.. hahhahahahhaa.. cepat2 milo convert , ida nak tahuu ;p

      Delete
  2. PEMBETULAN..

    2SGD = RM5....

    hehehe....


    vahvahvahhhhh bnyaknyer berhabisss kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hekhekhekk.. ida nak letak 4SGD sebenarnya nory. sbb ida refil dua kali kannn... elehh~ nory lagi manyakkkk 2libut! ;p

      Delete
    2. hahahhahaa.. vengong yaya! 2libut=2ribuuu.. cina cakap libut! muahhahahaa

      Delete
  3. assalamualaikum ida. besar tu total. haha sheila paling bajet. heee tak sabar nak tgu next vacation. nak lawan ida punya episod kat USS ni. hahahahaa pengsan nak buat episod drama ni.. sheila dah siap hantar photobook pixajoy... nanti sheila buat tuto :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila.. takde besar la. nory lagi besar. hahahahhahhaa. eceh~ nak main lawan lawan. kohkohkohh. menang dapat hadiah pe? ;p

      Delete
  4. bagus eida.. semuanya eida bagitau.. details babe.. senang utk yg merancang nak ke sana.. heheheh..

    FM Betty Boop tu menggoda ok!! hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg khas details ni tuk zana. ehem~ hahahahhahaha.. mengiurkan kan? tu yang ida beli dia! hahahhahaha

      Delete
  5. mmg bajet sangt.
    FM tu kalu dapat kat rayyan ada je idea dia nnt.
    FM akak dh banyak rosak. huhuhu

    #beg tu gi pasaraya sabtu wak isi barang. sabtu is hari tanpa beg plastik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpe kak...beg tu tuk shopping hari sabtu. hikhikhihikk

      Delete
  6. wahh tak pernah lagik smpi uss...dulu masa pergi singapore..die tak bukak lgk..sedih..nak pgg....

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi laa pergi laaaa... hehehhehehe.. best!

      Delete
  7. kalau yana, pergi mana2 beli tshirt ngan fridge magnet je. sbb takut yg lain2 tu berhabuk nanti. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikhikhikkk... ida ntah guna ke tidak... tp nafsu shopping ni mn leh tahan.. hahahhhaa

      Delete
  8. fuhhh mmg pitamlah jap tgk FM² .. tu punya harga, okk setuju alang² dah sampaikan.. hihihihihihi...

    tp mmg jimat btl bajet ieda ni tau x cecah rm 2000.00 supe duper bijak berbelanja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. supuer duper kann? kita dah tau kita kaki shopping, kita kurang kan kos tang lain.. hehehheee

      Delete
  9. yeahhhhh....mak sentap sebab x dpt pegi uss haritu!hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkahkahh.. xpe... kan ganti g genting.. hewhewhewww

      Delete
  10. ok la kan 1400+++...akak pernah duk singapore tp xtau la mse tuh USS de ke x...

    ReplyDelete
    Replies
    1. OK sangat kannn? Janji sampaiii.. yang lain pedulikkk.... ;p

      Delete
  11. Replies
    1. heyyy.. sikit je niii. ni paling budjet lah ni.. wakkakakkaka

      Delete
  12. dinasor eida kata... dia lah model USS sebenarnya.ahahahha... good good. anda mmg berjaya meralisasikan edisi bajet ke USS

    ReplyDelete
    Replies
    1. model? badan tak selim langsung...gemokkkk! hahhahahahhaha................ kan eka? thanks a lot eka. banyak bantu ida dalam cuti2 USS nii ;))

      Delete
  13. heheheh kalau tukar SGD lagi banyak..shopping pun lagi menggila..sedar2 beribu habiss..hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. jadiknya tukar sikit, habis pun sikit. hehehheheheh.. eh yus pun pernah sampai USS kan.. ida baru lepas stalk blog yus ;p

      Delete
  14. bagus betul eida..
    suka akak..
    senang akak bercerita dengan hubby akak...
    dalam usaha membodek hubby bawak kami anak beranak ke USS..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa. bodek akak jgn tak bodekk.. hehehehhehheee

      Delete
  15. oke da setel yer..
    nati akak baca secara marathon..dulu mmg tak baca sbb nak baca secara bundle. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah dah kekda.. sila lah baca marathon.. nnti bodek bodek abg lan ajak pergi yeeee ;))

      Delete
  16. Terbaikkkkk....perkongsian yg berguna

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiuuu..... buat semua yang ingin membuat trip ke USS. inilah budjet paling budjet. kohkohkohh

      Delete
  17. Pakej Tempat-tempat Menarik di Singapura
    - Universal Studios Singapura
    - Singapura Marine Life Park
    - Singapura Flyer
    - Day + Night Safari di Singapura
    - Tempahan Singapura Marina Bay Sands Hotel
    - Tempahan Hotel Masa Perayaan Sentosa Singapura
    dan lain-lain

    Travel Delight
    http://traveldelight.biz
    QQ: 841-888-666
    ask@traveldelight.biz
    +65 6292-2221

    Hai, kami adalah agensi pelancongan di Singapura. Blog yang anda tulis sangat sempurna, gambar-gambar anda juga menarik dan cantik. Ia sangat berguna untuk tetamu kami. Bolehkah kami bekerjasama dengan anda?

    Kami mengharapkan balasan anda.

    ReplyDelete
  18. nasib baik jumpa blog nih ...senanglah nak agak brapa banyak nk guna duit kan ????? so kena tukar duit siap2 tak payah kelam kabut sebelum pergi USS .......

    ReplyDelete
    Replies
    1. hekhekhek.. jemput baca travelog USS idaaa ;))

      Delete
  19. bagus jugak terjumpa blog nih sebelum ke USS .... sangat2 membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiuuuu ;)) jemput jemput baca travelog USS ida ;))

      Delete
  20. Plan nak g uss raya cina nt.. tp just nk knfirm. Klu drive keta masuk singapore n tdo hotel sana mgkin lg mahal dr tdo jb n naik bas kan.. ada tak sspa yg bt mcm tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yana, ida tak sure la. sbbnya ida stay JB, masuk USS naik bas. sebab itu cara yg ida rasa murah kottt hehehhhe ~

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page