Tuesday, March 26, 2013

Tips Turunkan Berat Badan dengan Air Kosong !





Ai dah gemukkkkkkkkkkkk sekarang. Sangatt gemuk ! Siyes tak pernah tercapai berat seperti yang sekarang ni. Seringan yang ai pernah adalah 45kg. Itu time sekolah. Bila study dan mula bekerja, berat naik 48kg. Bekerja dan bekerja, punya duit sendiri, makan ikut suka hatiii, terus capai 50kg !! Ingatkan masa ni kurus lagii . . .Steady. Masa tu nak tunang, nak kahwin. Berat 50kg, ok lagii. Masih cantik lah body tu orang kate.. hikhikhik... Bila dah kahwin, benda yang sepatutnya boleh kembang, memang mengembang habisss. Selebar mungkin. Lemak naik sana sini. Choiii.. Seingat ai lahhh, tahun pertama berat badan cecah 55kg rasanya. See, naik 5kilo kawwwwwwwwwwww ! Pastu ai insaff sekejap, mula berdiet balik. Dapat maintain berat. Tapi banyaklah seluar baju yang dah TAK muat. Dah 55kg kennn...


Masuk tahun kedua, berat naik lagi lagi dan lagi, nak nak pulak makan ubat, drugs sana sini. Hormon semakin TAK betul. Berat naik lagi dan lagi. Ade sekali tu cecah 60kg ! Ai cuakkkk. Terus diet makan.. Tapi tak boleh laaa, mulut nak kunyahhh jugakk.Muahhahaha. Masuk tahun ketiga. Ai lantakk kan jeeee. Janji ai sihat fikirnyaaa.. HAHA. Ini fed up namanyaaaaa. Lately, rasa macam , heii, tak boleh jadik ni, apesal makin gemok je rasa nii.. Tak boleh ni tak boleh. Timbang timbang sekaliii??? Uols rasa?? *pitamssssss*


Puas ai google cara/tips menurunkan berat badan. Rupanya dengan air kosong yang cukup, kita dah boleh turunkan berat badan kita. Tapi kene cukup. Setakat minum 500ml sehari, cannot laaaahhhh . . Puas ai google macam mana nak tahuu jumlah air yang sepatutnya kita minum untuk berat badan kitaaaa.. Akhirnyaa, ai jumpaaa, 






ada jugak yang ai bertanya pada semuaaa orang semalam, katanya ikut formula ini, 



25KG = 1LITER Air yang diperlukan.
So, kira berapa banyak ai yang diperlukan oleh berat kita? Contoh , 

Berat Badan = 50kg
25kg = 1 liter kan? So, 50kg = 2liter !

Untuk sesiapa yang mempunyai berat 50kg, disarankan setiap hari minum 2liter air! 
Mampu? HAHA



****************************************************************



Selain dapat membantu menguruskan badan, air kosong jugak mampu betulkan haid?? Semalam ai dapat email dari SenangHamil. Die kata laaaaaa... Tapi tak salah mencuba kan? Air kosong aje pun.. Bukan mahal mane ponggg.. ;p  Kat bawah ni, ai tepekkan email tu. Boleh lah baca tip tip dari beliauuuu... Sama sama dapat manfaat okay  ;))











Yang berusahaaaaa untuk mendapat berat ideal balikkkkkkkkkkkkkkkkk !
signature ms eida

25 comments:

  1. Ieda, Yani minum air 8 liter sehari.... :P
    Pernah dengarkan pepapatah ni.."Alah bisa tegal biasa"?

    ReplyDelete
  2. jgn minum ais lepas makan.. itu yg sebaiknya sebab minum air ais akan menyerap minyak yg kita makan nak menyebab lemak tepu berkumpul.. jom minum air kosong dan air suamm itu yg terbaik...

    tp akak pun x tahan mesti nak naik jugak.. padahnya sekarang berat >51kg keatas sahaja payah nak dapat berat ideal balik....

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum eida. hee. chaiyok2. semoga diet Eida berjaya, insyallah :)

    *naik banyak sebab hati senang ek... hee :)

    ReplyDelete
  4. abis kalau berat 100kg... dia kena minum kena minum 4.5lit...
    pergh boleh muntah ni...

    ReplyDelete
  5. eida, akak pn dh temok. mula2 kawin 45-46kg, dh kawin 48kg, skrg dh anak 2 52.4kg. giler naik mencanak2. takot sgt tau, jd ayam serama. terkedek2 je jln... huhuhu...
    masa preggy pn max 56kg je.
    mungkin jugak sbb ubat perancang.

    ReplyDelete
  6. BE sama mcm ai.. dr remaja sampai kawen berat badan naik mendadak.. drpd awl kawin 2thn lps berat badan dah naik 62kg.. Skrg naik 5kg dh 68kg..huhu

    BE minum air byk tp x turun2 pun unless BE jogging tp exercise ni slow skit..hehe

    ReplyDelete
  7. nmpk nyer kna minum air byk2 la...

    ReplyDelete
  8. babe...mmg kene minum air bnyk2 tauu..
    dekat ofis elya if elya minum banyk2 mesti org pelik sebb die kata selalu nye kaum cina jee yg minum bnyk2 ni..hahahha..sounds funny...
    lepas elya pakai premium beautiful ..kene minuma or bnyk2... buang toksin..and badan cepat slimm...huhu

    ReplyDelete
  9. mak aih.. banyak gila nak kena minum air. macam tak termampu je... hahaha

    ReplyDelete
  10. kak fieda 50kg..kena minum byknyer air..huhuhu

    ReplyDelete
  11. mati la aku.. lg berliter2 kena minum...
    tapi mmg air sgt penting..
    aku klu x cukup air je. badan senang naik gatal.. uhuhuhuhuh

    ReplyDelete
  12. Dear... Masalah I sama macam youuu!! Sebelom kawen berat I maintain 48 to 50kg. Lepas tu bertunang dan kawen. Imagine after 7 months kawen berat I jadi 57kg. Sekarang after 15months kawen dah jadi 59kg. Sentappp!! Dats why I google tips untuk turunkan berat badan and nampak u punye blog..then I baca :) Kesimpulannye boleh cuba ni... :) ~hehe~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ai pun kadang kadang terskip jugak ni. heii susah betul laaaa nak minum air berliter liter ni.. haih! hihii

      Delete
  13. salam .. kak , saya student lg .. dulu berat saya 38kg je , tp sekarang dah jd 45kg (dlm masa setahun) .. saya rasa tertekan bila ada kwn-2 kata saya smkin gemuk .. akak rasa patut x saya kurangkn berat badan saya nie ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam dik, heyy akak ni bukan doktor ni... hehehehhehhehe...

      Delete
  14. eida...susahkn nk minum air masak...saya ni sblm kawin dulu 42kg..mmg kecik molek je..pastu dh 8 thn kawin..beranak pulak selang setahun kluar satu..skrg dh 4..berat dh 50kg..tu la tension sgt sbb kt perut dan pinggang naik lemak..tp tk gagah btol nk minum air masak byk sbb dr dulu mmg tk suka minum air masak...klu air panas manis
    ..laju jer...bg la smgt sikit... :)

    ReplyDelete
  15. eida...susahkn nk minum air masak...saya ni sblm kawin dulu 42kg..mmg kecik molek je..pastu dh 8 thn kawin..beranak pulak selang setahun kluar satu..skrg dh 4..berat dh 50kg..tu la tension sgt sbb kt perut dan pinggang naik lemak..tp tk gagah btol nk minum air masak byk sbb dr dulu mmg tk suka minum air masak...klu air panas manis
    ..laju jer...bg la smgt sikit... :)

    ReplyDelete
  16. eida...susahkn nk minum air masak...saya ni sblm kawin dulu 42kg..mmg kecik molek je..pastu dh 8 thn kawin..beranak pulak selang setahun kluar satu..skrg dh 4..berat dh 50kg..tu la tension sgt sbb kt perut dan pinggang naik lemak..tp tk gagah btol nk minum air masak byk sbb dr dulu mmg tk suka minum air masak...klu air panas manis
    ..laju jer...bg la smgt sikit... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul. susah sangattt.. yang baik tu lah yang susah.. hihihihi... ;)

      Delete
  17. Terima kasih diatas info yang amat beshhh ini. Memang ramai yg taktahu pentingnya minum air kosong mengikut kperluan badan kita. Bukan sahaja ia dapat bantu diet kurus tapi juga untuk penyerapan vitamin2 yang penting untuk keperluan tubuh badan.

    soffiah recently read Cara Hidup Sihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ;) semoga kita sentiasa amalkan kan... ;))

      Delete
  18. nice sharing kak.. saye pon berat cepat je naik.. saye tak kahwin lagi berat dah sampai 55kg camtu.. entah macam mana la bila dah kahwin nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe xpe. ade masa nak kuruskan berat badan ni..... ;)

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page