Friday, March 22, 2013

Resepi Homemade Pizza Gardenia





Haaaa. . . kaw, sesuka hatii ai letak nama resepi tu gitu.. Alkisahnya semalam dinner ai buat pizza. Teringin sangatt buat pizza macam rara buat tuh, yang thin thin crust tuh tapii aiols xdeeeeeeeeee ovennnnnnn  ;(  So kita buatlah pizza seakan akan dengannya dengan hanya menggunakan pemanggang ajaibbb. Ajaibb sangatt bila Roti Gardenia bertukar menjadik pizza comel ! Heeeee ~


Okay jom kita tengok apa bahan yang diperlukan untuk Resepi Pizza yang mampu milik ni, hihi

1. Sardin (kita amik ikan je, kuah takmo)
2. Cili merah
3. Limau Nipis
4. Cili padi
5. Bawang merah & putih
6. Chesee
7. Hotdog
8. Roti Gardenia



Jom kita mula buat, resepi yang TAK sampai 15minit dah siap ni! heee~
1.  Rebus dulu hotdog. Ada resepi yang tak rebus tapii.. ai prefer untuk merebus . .
2. Hiris segala macam benda (bahan no.2-5) dan asingkan kuah dan ikan sardin. Kita nak guna ikan diaa jeee. Kuah buang. HAHA
3. Dengan minyak yang sedikit saja, tumis ikan sardin tadi, dengan segala bahan yang telah dihiris tadiii..
4. Tengah menumis tu, hancur-hancurkan lah ikan tu, kejap jek menumis tu. Ada jugak resepi yang takyah tumis, tapiiii . . ai suka tumiskan ajeeee ;p  Perah limau sikitttt. Bagi masam masam.. yumyyyy ~
5. Hotdog yang dah siap direbus, hiris siap siap yeeee



1. Panaskan pemanggang ajaib uols. Sapukan roti dengan mentega. 
Susun cantik cantik gitu walau takde motipp punn . HAHA
2. Letak isi sardin yang telah ditumis tadi.
3. Susun hotdog pulak
4. Letak kan sekeping chesee atas roti tu. Chesee ai tak berapa ada kat rumah, jadiknya letak separuh saja. HAHA . .Itupun dah cukup melelehhhhhhhhh babeeee  ;p





Masak selama 10minit sahaja. Kalau lebih, dikuatiri roti akan rentung ! Muahaha.. Tapi sedap pulak sebabnya crunchyy gituuuuu keras kerasss.. HEHE ~ Dan hasilnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,

 Menyelerakan takkkkkkkkkkkkkkkkkkkk? Simple dinner. 
Ai buat 4keping saja, tapii kenyang diaaaaaa, heyyyyyy supergaban!!!!  ;p




Lapar pulak rasaaaa tengok gambar niii. Hubby makan semalam, 
one word yang keluar dari mulut dia, "Boleh buat lagi ni"
Elehhhh.. sedap lewtew.. Taknak cakap bini die masak sedappp.... Ego! Muahahahhahaaa..








Yang pastiii akan buat lagii, sonang gileeeeeeeeeeeeeeee  ;p
signature ms eida

27 comments:

  1. huwaaa......nak kene buat gak la nie!!!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum eida. sedapnya. terliur okey! dah 2 malam sheila makan roti gardenia kosong. nyum3. cam nak try gak. heee guna pemanggang kat rumah tu. hehhee

    ReplyDelete
  3. macam sedap la hehe..boleh cube ni

    ReplyDelete
  4. memang sedapp kalau buat macam ni simplekan... cheese triplelah hahahaha.. baru mantap...

    ReplyDelete
  5. BOLE TRY NIE..
    KALO PEMANGGANG TU PON XDE NAK PAKAI APE EH..??
    ERMM...

    ReplyDelete
  6. sedap n nice..dear kalau xde oven pun bole buat thin crust pizza..refer my blog ni for recipe..i pun pakai fryng pan je

    http://rinahamid.blogspot.com/2013/03/simple-tortilla-pizza-recipe.html

    ReplyDelete
  7. boleh lah cilok resipi ieda nih..sedap3

    ReplyDelete
  8. Wah pernah terfikir nak bt cemni, tapi xtau nak start dri mne,, trima kasih untuk resepi ringkas nie yea ^_^

    ReplyDelete
  9. amboi..buat org terliur jer tau ida ni...hihi

    ReplyDelete
  10. hahha..lelaki mmg ego nak puji isteri masak sedapkan.. hehe

    btw, nampak mmg simple n senang :) bolehla try..takde la pemanggang kat umah tu jadi tukun :P

    ReplyDelete
  11. Aduhai sosej dia.hahaha. Ros dh biasa buat.memg sdap kan?hehe

    ReplyDelete
  12. Sdapkan kak.ros dh try buat.guna mozarella lg best kan.hehe

    ReplyDelete
  13. Aduhai sosej dia.hahaha. Ros dh biasa buat.memg sdap kan?hehe

    ReplyDelete
  14. Salam,
    Sila layari blog kami untuk produk dari timur tengah dengan harga berpatutan dan boleh dirunding.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  15. Uisshhh menarik ni... Boleh cuba ni...

    Thanks yer sebab terjah blog saya... :)

    ReplyDelete
  16. kita pun pernah buat pizza cenggini. senang, cepat, yg penting sedap :)
    WaneyZainuddin.com

    ReplyDelete
  17. simple ja nk buat..boleh try nie

    ReplyDelete
  18. sedaaaapnya :) tambah-tambah tengah puasa sekarang ni.. terliur ! hehehe

    ReplyDelete
  19. ni pun bole try utk berbuka nnt..tq ida

    ReplyDelete
  20. Menangis tengok...nmpk senang dan sedap

    ReplyDelete
  21. Ya Allah kak!!! Terliurnya ena tengok. Huaaaaaaaaaa.

    ReplyDelete
  22. Huu nak buat juga lah…kebetulan ade roti gardenia expired hari ini

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page