Friday, March 8, 2013

Program Amal Mesra Blogger Bersama Anak Yatim #Persiapan Awal & Akhir





Maaf lama tertunggak entry ceritaaa Event Sulong kami, Program Amal Mesra Blogger bersama Anak Yatim. Baru dapat gambar, dan proses mengedit dan seterusnyaa draft entry..hekhekk.. Mari kita mulakan ceritaaaa program ini yaaaa.. Marathon ni. Berepisod lagii. Jangan bohsan yeeee . . .  Kot kot uols semuaaa dah terlupa, mari flash back balik, macam mana terdetiknyaaa hati kami mahu menganjurkan program anak yatim ni... Boleh refer link , buat baik lah banyak banyakk pada semuaa orang~


Selepas up entry tu, ramai yang menghantar nama untuk join program ini. Disitu bermulaaa lahhh, kami semuaaaa mencari dana sumbangan untuk anak anak yatim ni . .  Tak sangka , sangattt menterujakan kami semuaaa bila kutipan dana mencecah RM13ribu. Syukur Alhamdullillahh. rezeki merekaa . . Pada 6.1.2013, rujuk entry ini, dimana buat kali pertamaaa, kami pergii secara diam diam ke rumah anak yatim tersebut, nk tengok keadaan sebenar rumah tu. Rasa tak terucap bilaaa tengok keadaan rumah tuhh... Pada 13.1.2013, kamii sekali lagi menjenguk ke rumah anak yatim, tujuannya nak berbincang je dengan Ustaz mengenai program anak yatim tu, tapii kami diberi peluang untuk menjenguk rumah anak anak yatim perempuan dewasa. Boleh refer entry ini. ~ Sekali lagi kami terkesimaa.. Kami nekad nak buat sehabis baikkkkkkkk untuk anak anak yatim tu..


Balik dari rumah anak yatim tu, singgah kejap kat Sungai Buloh, Kilang Ah Chai. Nak cariii loker untuk  budak budak tu. Nak cariii murahhhhh dan cantikkk... Ah Cai BEST ! Lepas tu terus kami ke Ikea nak servey barang barang untuk keperluan mereka seperti meja/kerusi komputer, set cabinet TV, almari, lain lain perkakas mandii... Kami buat list barang, salin harga, tangkap gambar, ukur sana sinii.. Siyes kenangan terindah bila buat kerja macam niii... Penat tapi BEST ! Saluteee pada suami yaya, Syafiq, gigih dia ikut kemanaaa saja kamii pergiii... Gigihhhhhhhh sangattt! Terima kasih Syafiq! ;))

*Kami ke Ikea survey barang dulu*



Dalam masa yang sama, kami tetap running cari sponsor sana sinii. Yela, mana ada duit banyak nak bayar, haruslahhh cari sponsor... kuikuiii. Ramai yang ditanya, hanya merekaaaaa (update later one by one) yang sudiiiii menajaaa program kami.. Terima kasih ! Setiap hari dok chatting kat fesbuk, berbincang.. Nak jumpa susah. Sib baik ada fesbukkk... Last call, 19.2.2013, kami ke Ikea sekali lagi, nak beli terus barang yang pernah diservey dulu.... Takutnyaa bawak duit banyak banyakkk.. hehehe ~

*Kami beli sudah barang keperluan merekaaaa*



Settle barang, masing masing dah dapat kerja masing. Yaya dah pun bagi tugas. Nory dengan catnyaa.. HEHE~ Ai dengan pendaftarannyaaa.. Yaya dengan MC nya. Mila dok urus banner.. Mak rileks cool yaa... Mak preggy. Takmo bagi dia buat kerjaaaa berattt... Mak buat tag nama je. Last minit siap ! TQ makkk ~ hehehe ~ Ai jaga pendaftaran.. Kene buat nombor group/aturcara, lipat dan stapler. Kematuuu tangan hubby melipattt.. kuikuiiii

Kalerpull sangatttt aturcara kannnnnn




Sabtu, 23.2.2013, kami pergi semuaaa pergi rumah anak yatim lagi sekali. Esok je dah event. cuak babeee.. Nak pergi, nak pastikan semuaaaa dah siap sepenuhnyaaa. Kira macam last touch up ni... Dari petang sampai ke malammmm... Sampai ustaz cakap ," dah dah, buat buat lah balikk.. esok nak datang lagi kan.. nampak letih sangat dah tuu.." Comeyy ustaz!  ;p

 Keadaan Hari Sabtu 23.2.13. Cat datang, khemah tengah pasang,
 dapat sumbangan alat tulis banyakk gilaaa, gigih semuaaa dok asingkan. 
Nak masukkan ke dalam goodies bag untuk sukarelawan/blogger yang join nantiii... 
Oh ya! Kami bagi Jam Ikea RM3.30 tuk semuaaa.. hekhekhekkk~



Banner di pasang, bunting pun dipasang on that day. Kemas kemas semuaaaaaa.. Okay dah malam, jom balikkkk.. Esok pagi kene datang awal set up semuaaaaa ;))


Terima kasih tuk adik Mila, Nuha, gigih jugaaaa Nuha ikut kitaorang ke sana sini, 
diarah buat kerja, senyum sajaaaa.. Ringan tulang ! Tenkuii adikkkkk  ;))




Begitulah ringkasan rentetan persiapan awal/akhir untuk program ni. Sesungguhnyaaaaaaaaaaaaaa kamiiiii sukaaaaa buat kerja kerja niiii walaupun kamiii penattt bergaduh, bertegang urat...... 5 kepala babee.. 5 rencah ... 5 rasa... 5 ideaa... Kene capai sepakat untuk berjaya niiii ! HAHA









Yang rindunyaa budak budak tu, tengah buat ape laaa agaknyaa, nakal lagi ke? ;p
signature ms eida

12 comments:

  1. Assalamualaikum eida, gigihnya korang kan. Ya Allah, bestnya dapat jumpa korang dan budak2 tu :)

    ReplyDelete
  2. Heiiii rindunya kat korangggggg.....
    Rasanya baru semalam je event ni kannnn?

    ReplyDelete
  3. kami suka sangattt... kenapa la eida x roger kitaorang kalau x leh bantu

    ReplyDelete
  4. konpemmm laki aku terharuuu baca entry ida niii :)))

    ReplyDelete
  5. byknye brg korang beli..mau beriban kan?jam tu rm3.30 ke?aritu aku beli rm2.50 je..

    kasik hapdate laju sket ya..:)

    ReplyDelete
  6. gigih memasing nak pastikan program berjalan dengan lancar ye eida...

    ReplyDelete
  7. gigih memasing buat kerja nak makesure sume berjalan dgn lancarkan ieda

    ReplyDelete
  8. Ikea ni dah rupa rumah kedua kita dah kan...

    huhu...

    rinduu kenangan tu semua...
    ketawa bersama, menangis bersama, bergaduh bersama, bertumbuk bersama...

    hehehehehe

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah dipermudahkan segalanya berjalan lancar.. ni baru mula entry yer... panjang lg nampaknya...

    ReplyDelete
  10. nice kakaQ , plezz follow my blog http://aisyaieyka.blogspot.com . done follow u

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page