Friday, March 29, 2013

Macam mane nak buat pasport untuk kali pertama? Macam mane nak renew pasport ??





Haaaa.... meh sini ai ajar macam mane. . Untuk buat pasport kali pertama dan mengrenew pasport, step dia adalah sama. Pergi pun kaunter yang sama. . Cuma dokumen yang diperlukan je yang berbezaa.. Okay ? Take noted ye. . Mula mula uols masuk laman web Jabatan Imigeresen ni. Cari dulu pusat mane yang paliiiiiing hampir dengan rumah uols untuk buat pasport ni. Okay ? Actually, paling dekat dengan rumah ai is Putrajaya Presint 15 tuh, tapi hari tu pergi, offline pulakkkkk ! So, tak berani dah nak pergi situ, so kita cari tempat lain. So, ai pilih nak buat/renew pasport dekat Jabatan Imigresen,Kompleks KDN Jalan Duta..


(Jabatan Imigeresen,Kompleks KDN Jalan Duta terletak berhampiran 
dengan PUBLIKA, Lembaga Peperiksaan Jalan Duta. Belakang Mahkamah Jln Duta)



Okay, sesampai je kat Jabatan Imigresen, Kompleks KDN Jalan Duta tuh, naik aras 1. Terusssssss pergi ke  Kaunter Nombor (Kaunter no.11) untuk amik nombor giliran. Masa kat kaunter tu, nanti pegawai situ akan check dokumen kita. Kalau lengkap, baru dia akan bagi kita nombor..So,apa dokumen yang kita perlu ada ?

Untuk membuat pasport untuk kali pertama dokumen yang diperlukan ialah ,
1. IC Asal
2. Salinan IC dalam satu kertas A4
3. Gambar 2keping
4. Duit


Untuk mengrenew pasport dokumen yang diperlukan ialah ,
1. IC Asal
2. Gambar 1keping
3. Sila bawak pasport lama
4. Duit


Okay masa menunggu giliran ni, sila bersabar. kene banyak bersabar. HAHA. Dinasihatkan bawak lah majalah ke, TAB ke, IPAD ke, ape ape sumber gadjet yang lain laaa.. Sebabnya, masa menunggu sangattt laaaa membosankan.. HAHA. Ai tunggu dekat 2jam15minit baru nombor dipanggil. Masa tu dah pukul 4.15pm. Lepas nombor kita dipanggil, kita proceed ke Kaunter PMA (Pasport Malaysia Antarabangsa). Kaunter PMA ini banyakk. Ada tiga empat kaunter jugak lahh. Masa kat kaunter ni, kita submit semuaa dokumen kita, oh ya, sekarang ni dah TAK perlu isi borang. Pegawai tu yang akan isi online untuk kita bagi yang membuat pasport kali pertama. Untuk mengrenew, kat Kaunter PMA ni, pegawai just tanya "Nak renew berapa tahun". Itu saja..


(Kaunter Pasport, Jabatan Imigresen, Kompleks KDN, Jln Duta 
dibuka pada setiap hari kecuali CUTI AM. 
Isnin - Jumaat : 7.30am - 5.00pm
SAbtu & Ahad : 8.00am - 1.00pm)


Lepas dah settle semua urusan kat Kaunter PMA tu, duduk semula. Tunggu nombor yang sama di panggil untuk membuat pembayaran. Kita akan dipanggil untuk ke Kaunter Pembayaran no.15 or 16. Masa menunggu hanya 15minit. Pembayaran dibuat. We all buat untuk 2tahun saja. Bukan salu ke obersea pun. Jimat. RM100 untuk satu pasport sajaaaa ;)) Disebabkan sudah pukul 4.30pm, we all kene collect Pasport pada keesokkan harinyaa.. Kalau uols sempat habiskan dalam masa satu hari, selepas pembayaran, dalam tempoh 1jam, pasport boleh siap tau tau ;))


*Resit Pembayaran*



So, pada keesokkan harinya, we all datang nak collect pasport. Apa yang kene bawak? IC ASAL dan Resit  Pembayaran yang diberikan oleh pegawai di Kaunter Pembayaran as a bukti.. Nak collect pasport still kene amik nombor di Kaunter Nombor. Cakap nak collect pasport sambil tunjuk Resit Pembayaran tu tau. Tak perlu tunggu sampai nombor dipanggil, terus proceed ke Kaunter Serahan no.1-3. Kat Kaunter tu, serah semua dokumen, then kita akan disuruh sign pasport baru kitaaa. Settle ! Dah siap pasport ! YEAHHH


*Ai mengrenew pasport yang lama. Pasport lama kita akan digunting dan dikembalikan. 
Simpan lah buat kenang kenangan. HEHE*

*Hubby buat pasport untuk kali pertama. YEAH hubby dah ade pasportttttt.. weeeeeee*





PERINGATAN !
Pasport yang tidak dicollect selepas TIGA bulan akan dibatalkan dan tiada apa apa bayaran boleh dituntut dari kerajaan. Pemohon mesti hadir sendiri untuk collect pasport tersebut. 



Paham kan? Segala prosedur ini diupdate pada 28MAC2013.
Dan mungkin akan berubah dari masa ke masa. ;))









Yang TAK sabar oiiiiiiiiiiiiii ! Adakah ini hadiah besday? Boleh laaaaa kire gitu.. kuikuii
signature ms eida

24 comments:

  1. Assalamualaikum eida. ekk. selama ni eida memang rajin berjalan ye. hehehhee. thanks for the tips! rasanya nak pergi tempat ni gak. hehhee. paling dekatttt. heee. eida datang tengahari ke? hehehe

    ReplyDelete
  2. beshnya..hadiah besday jejalan ke obersea :)

    ReplyDelete
  3. Good info...baru nak buat hihihihi

    ReplyDelete
  4. yeayyyy....
    dah bolehhh ho ho holidayyyy

    ReplyDelete
  5. meh Yani teka...USS ye? Hehehe~

    ReplyDelete
  6. meh Yani teka...USS ye? Hehehe~

    ReplyDelete
  7. nak gi mana ni ieda? :P
    kohkohkoh

    ReplyDelete
  8. thanks bagi info ... mdh lah saya nak wat nanti ...

    ReplyDelete
  9. details ieda bg info ni... tq kongsikan.. maklumlah x pernah buat ni hihihih... dulu opis ada buatkan tp berkelompok.. itu pun last minit x dapat pg tempat yg nak pg tu huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  10. hehehe... baru renew gak mggu lps...

    ReplyDelete
  11. assalam,,nak tanya,,kalau dtg awal pagi..rasanya ble siap dlm masa sehari tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. kalau datang pagi , mmg kompem akan siap satu hari. datang sebelum pintu bukaaa ;))

      Delete
  12. assalam..kalau dtg awal pagi,,rasa2nya ble siap dlm masa sehari tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa boleh.... awal pagi tauuu.. petang dah boleh siap daaaa ;))

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam... boleh je buat pasport kalau tak settle lagi. cumanya lepas ke tidak masa keluar imigresen tu ? macam mane nak cek awak lepas ke tidak pergi luar negara, boleh klik link akak kat bawah ni ye.. cek name awak black list ataupun tidak. hehhehehe

      http://msieda.blogspot.com/2012/09/checking-nama-diblacklist-or-not-ptptn.html

      Delete
  14. Perlu timbang berat x??malu lh

    ReplyDelete
    Replies
    1. perlu laa... kalau tak nnti macam mane nk tulis dalam pasport? hehehe

      Delete
  15. Perlu timbang berat x???malu lh kak..hihi

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page