Wednesday, March 20, 2013

Cara nak download & install Pixajoy Editor





Rentetan entry ini, ramaiii yang terjebakk membelinya. Saya tidak bersalah. HAHA.. Dah beli tapii tak reti nak install kan? pastu menggelupur carii ai.. muahaha. Sib baik ai ni baik. ehem~ Ai buat tutorial ini khas untuk kamu kamu yang diluar sanaaaaa yang kurang jelas macam mana nak download & install software Pixajoy ini yeeeeeeeee .. ;))


Mula mula cari email/voucher yang diemailkan kepada uols selepas purchase order Photobook Pixajoy ini. Seperti gambar di bawah ni. Ai kan beli atas nama hubby. Haruslah cari dalam email diaa.. hekhekk.. Jumpa? Okay, scrooooool ke bawah sikit nampak step step yang di ajar tu. Suppose uols baca situ dan boleh install dah.. Tapii menadeeeee cari ai kan? Muahaha. 
 *Klik 'Download & Install Pixajoy Editor' dan downlad..




Okay dah klik, dia akan keluar page macam kat bawah ni. Sorry lah , ai gabungkan gambar. Nak letak satu satu, habis kuota album picasa ai. muahaha.. Boleh kan? Paham kan? Okay, uols pilih Download for PC tau. Tekan situ. Ikut arrow merah tu.. 
 Nanti dia akan keluar seperti gambar di atas. Proses download tu agak lamaaaaaaa. 
Selamat menunggu yaaaa ;))




Okay lepas satu jam menunggu. ai agak je. Sebab ai download lepas tu ai tinggal kan pc . pastu baru teringatt, eh eh ade download tadiiii..... HAHA . . Nanti keluar WinZip ni. Sila extrac dulu ye. So, double klik kat situ ajeee.. Nanti die automatik extracting file tuh.. Okay ?




Okay dah siap extract tuh, nanti kat uols nya monitor pc akan keluar macam ni. Macam tengah loading gitu. Biarkannnnnnn... Sampai keluar kotak kat gambar di bawah tu. Welcome to the PIXAJOY Editor Setup. Kalau keluar tu dah hampir berjaya lah niii... hekhekk
Kita tekan next next next sajaaaaaaaaaaaaa. Agreee aje. Takyah banyak songeh! muahahaa




Okay, bila dah next next tuh, dia akan mendownloadkan sofware itu ke dalam pc uols. Agak lama jugak. So, biarkan jeee. Lepas siap tu, automatik kat desktop pc uols dah ade Icon Pixajoy. Macam gambar kat bawah tuh.. Kecik omeyyyy jeeeeeee




Okay, double klik kat Icon Pixajoy itu. Nanti akan keluar muka depan dia. Muka depan? Ahhh, tak reti nak bagitahu macam mane. Tapi uols paham kan? HAHA. Then uols klik kat Create A New Project.  Kira dah berjaya lah niii..... Apa apa lepas ni , uols nak mula deco, double klik je kat icon tu. Tau?



Tapi sebelum itu, harus diingatkan, bila uols dah klik tu, dia akan keluar page macam ni kan?? Uols kene ubah dulu. Tengok details Photobook yang uols beli pada mulanya. 
Sure dia akan keluar page ni tau. Ubah tau tau. Jangan main tekan next jeee...





Cara nak ubah details Photobook mengikut apa yang kita beli , macam ni, 
 1. Tekan kat All tu. Untuk tengok jenis Photobook yang ada. Banyak kan? Cari mana yang uols beli. Kita beli yang promo kan? So, boleh usha kat voucher email tadi, die tulis ape?
  Cheap 'n' Chic Softcover : 10' x 8' Potrait.  or 
Cheap 'n' CHic Sofcover : 8.5' x 12' Landscape.
  2.  Pilih jenis Photobook. Ai pilih Cheap 'n' Chic Softcover : 10' x 8' Potrait. 
3. Bukti yang uols dah klik jenis Photobook yang betul. Nampak kan die tulis situ? Sama dengan voucher kan?
4. Barulah tekan nextttttttttt dan proceed mengedittt mengdecooooooooooo....






p/s : Next entry ai ajar mendeco! Okay? Ada yang tanya cara menghantar segala yang dah siap diedit ke Pixajoy, nanti ai buat tuto jugakkkk. Alahaiiiiii ~









Yang belum start mendecooo, ;p
signature ms eida

14 comments:

  1. Assalamualaikum eida. terima kasih banyak2. sheila memang cuba download sendiri. tapi tak boleh. heyy mengeramkan hati. nanti sheila nak cuba buat lagi. heee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah berjaya download! jenuh berbalas email dengan pihak pixajoy. thank you eida cute miut!

      Delete
  2. Eida..saya dah siap buat photobook ku itu..dah sent out to me tapi lum sampai kat tangan lagi..

    ReplyDelete
  3. ALAHAI AKU TENGAH COLLECT PIC2 NIA TUK DI PHOTOBOOK KAN..RASE CAM LAMBAT JER NAK TUNGGU SAMPAI NIA SETAHUN...YG 1ST DULU FROM 0 - 6 MONTHS,SO YANG NI AKU BUAT TUK 6-12 MONTHS...ALAHAI BDK ZAMAN SEKARANG.....

    ReplyDelete
  4. Macam bsettt saja...tp kekangan masa x dpt nak xplore lg...tp harus try nih...
    tQ for da info...

    ReplyDelete
  5. ida..akak nk tukar mcm letak gambar kat atas tu mcm ida ni..caner..blh ker ajor akak yg senggal ni..ahahah

    ReplyDelete
  6. xreti nak dowload and faham le ...

    ReplyDelete
  7. bestnya.. alangkah indah kalau saya ni rajin dan banyak masa untuk mengedit gambo... sedihnya

    ReplyDelete
  8. makin pantas mengedit gmbor nih..

    ReplyDelete
  9. hihhi..tak sabar nk tggu tuto cara nk htr plk..

    ReplyDelete
  10. Terima kasih Eida untuk Tutorial ini. Dapat tolong customer lain :) Terima kasih lagi sekali. Jika sesiapa perlukan Pixajoy Editor installation CD, cuma perlu emailkan request anda ke hello@pixajoy.com.my . Pixajoy akan poskan secara percuma. Happy photo book making.

    ReplyDelete
  11. Terima kasih atas tunjuk ajar ... sgt membantu utk sy yg lembab komputer ni huhuhu

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page