Monday, March 25, 2013

Cara merebus Kolagen Rumpai Laut






Kepadaaaa semuaaaaaaaa yang telah membeli Kolagen Rumpai Laut dari ai, entry ini khas tuk uols yeeeee...  Yang belum beli, boleh la beli dari ai.. muahaha.. RM16 untuk 100gram, termasuk postage yawwww~~ Cara cara merebus Kolagen Rumpai Laut.. Baca bebetul dan buat seperti yang ai buat ye. Jangan derkaha, pastu tak jadik, marah ai pulakkk.. Ai marah uols balik ! HAHA

*Refer gambar ikut nombor*
1.  Cuci Rumpai Laut dengan bersih sebersihnya. Macam basuh beras tu. HEHE. Ulang lima enam kali. Lepas tu baru rendam dalam air. Rendam semalaman (8jam). Tukar air dua tiga kali selang beberapa jam.

2. Tu Rumpai Laut yang ai dah tukar air dua tiga kali, die jadik agak jernih. 1st time tukar air, 
kotor sangattt. So, jangan TAK tukar air ye.  Time ni, Kolagen Rumpai Laut tu jadik mengembang...

3. Okay, lepas rendam semalaman, mari kita start merebus. Kalau uols, taknak rebus 100gram tu, takpe. Rebus sikit2 dulu pun takpe. 50gram pun okay. Itu pun dah sebekas tupperware dapat. Rebus 50gram Rumpai Laut tu dengan 1.3liter air. So kalau nak rebus 100gram, air yang diperlukan 2.6liter. Okay? Masa rebus tuh, ai masukkan daun pandan, untuk hilangkan bau hanyir. Sedap sikit tekak nak telan nanti.. hehe~

4. Okay, dah siap rebus ! Time ni akan jadik macam likat likat gitu. Rebus selama 20-30minit je. Janji die dapat jadik macam dalam gambar tu okay dah. Biarkan sejuk sekejap.


Lepas dah sejuk, tapis ke dalam bekas lain. Yang serdak serdak dia kita TAKNAK okay. Kita nak air yang ditapis itu jeeeeeee. Air tu lah yang kita akan minum dan buat masker. Cara minum dan buat masker, ai ajar next entry okayyy? Lepas dah tapis tu, simpan dalam peti ais. Time ni , Kolagen Rumpai Laut ni dah jadik macam jelly.. Dinasihatkan makan Kolagen Rumpai Laut yang telah direbus ni dalam tempoh dua minggu. Kalau lebih, takut dah expired. HEHE




p/s : sapa sapa yang beli dari ai, ade panduan yang ai sediakan bersama. ;))









Yang sukaaaaa buat maskerrrrr ;))
signature ms eida

10 comments:

  1. Assalamualaikum eida. hehe. sheila buat tak bubuh pandan, tapi kena minum campur dgn air sunquick. hehe. anyway yg putih tu boleh amik camtu je. yang purple ni mmg super hanyir. nyaris muntah, hehhee

    ReplyDelete
  2. makin gojes la kawan aku yg sorang ni nanti.. hahahha

    ReplyDelete
  3. tengah berkira² nak mencuba jugak... tp takut x serasi.. walaupun ramai kata okk...

    raya mesti muka ieda comelkan...

    ReplyDelete
  4. tak tertelan dek tekak aku....

    ReplyDelete
  5. eida, rase dia mcmane.. ?
    fungsi utama dia tuk kulit ye?

    ReplyDelete
  6. masih belum terasa nk try takut uwekkk...

    ReplyDelete
  7. Cair la...x jadi likat mcm tuh pun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut sukatan air tak? kalau letak air lebih dari yang disuruh, mmg akan jadik cair..

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page