Friday, March 15, 2013

Cara membooking Tune Hotel di Johor Bharu





Mula mula masuk laman web : Tune Hotel http://www.tunehotels.com/my
Okay, jom ai ajar satu satu step ;))



Nampak ai buat bulatan hijau tu? Sila isi details kat situ dulu. City,Johor Bahru. Arrival date 05 April 2013. Night, berapa malam nak stay kat hotel tu? Rooms, bilangan bilik yang kita nak book. Okay paham kan?





Pastu akan keluar page yang macam kat atas ni.. Tune Hotel ada 3 jenis bilik, Double Room ada satu katil queen. Twin Room ada dua katil single. Quad Room ada 1 katil queen dan 2 katil single. Harga pun berlainan. Tune Hotel ni, harga bilik dia berubah ubah ikut suka hatiii.. Lagi awal kita book, lagi murah kita dapat bilik. Tu harga Double Room (ada 1 katil queen) RM58. Tapi harus diingatkan, bukan jumlah itu yang perlu kita bayar diakhir nanti. Sebab ada tax bagaiii kenn...  Bila dah yakin nak pilih bilik yang mane, masukkan jumlah bilik yang kita nak booking tu dalam kolum Qty




Tekan next. Akan keluar page ini. Bila kita dah pilih bilik, di sini kita kene masukkan jumlah orang yang akan stay dalam bilik tu.. So, assume dua orang. Kita letak 2. Okay?





Tekan next lagi. Akan keluar add on pages ini. Sini kita berhati hati sikit yaaaa.. Kita pilih 3 buah bilik tadi kan? So, ada 3 bilik lah yang kita kene add on. Mula mula keluar page ini, perhatiiikan bulatan hijau sebelah kanan ni, Required 1, kita tak isi 1, dia automatik keluar. So, kalau taknak Cozy Package tu, ubah to NO... okay paham kann? Kalau uols, nak tambah aircond, TV, wifi, sila tambah. Kalau taknak, takyah. Tapi still boleh tambah kat kaunter selepas check in nanti.. Untuk pengetahuan, bilik yang kita dapat adalah bilik semata mataaaaaaaa.... Toiletries pun kene add on kawwwww ! HAHA

Nampak takk, ai ade bulat lagi sekalii tu, tuk Pakej Bas Odyseyy ke USS. Tune Hotel Johor Bahru memang ada sediakan bas ke USS. Boleh naik kat depan hotel jeee. Dan dihantar terusss di pintu depan USS. Disini ai nak bagitahu, dimana ai pun baru tahu, kalau kita stay 2d1n kat Tune Hotel ni untuk ke USS pada 1st day, tak boleh beli on9 tiket bas ni. Sebabnya, tiket bas ke USS ini hanya boleh diredeem selepas kita check in. Bas USS gerak pukul 7.30am, kita boleh check in hanya pada pukul 2pm. Lain lah kalau, uols stay 3d2m, okay. Uols boleh purchase tiket bas ni. Kalau harga on9 RM25. Tapi kalau walk in di kaunter Odyssey RM30. Beza RM5. Tak peeee, bayar je... HAHA

Book tiket bas Odyssey ke USS, boleh call Encik Sufian di 07-2323 092




 Okay, settle add semua segalaaaa, dia akan suh kita login in acc. Ai dah pernah ada akaun dengan Tune Hotel ni, so senang login sahaja.. Kalau uols belum pernah, boleh sign up dulu yaaaaaa ;)) Kat sini dah boleh nampak total berapaaa. 

RM201.84 untuk 3bilik double room (RM58 tadi),
 Untuk 2d1n saja. Murah takkkkkkkkkkkkkkk ?  ;p
Satu bilik hanya RM67.28 saja. Oh yaa, ini bilik togel, bermakna tidak ada tambahan apa apa.
Kita bawak sendiri aje dari rumahhhhh  ;p




Dah login? Masa untuk bayar.. Pilih method of payment. Jangan risau, selamatttttt punyaa............






Settle payment, nanti kuar page suh kita isi details. So, isilah nama/ic/email semuaaaaaa.. Siap ! Nanti pihak tune hotel akan hantar email, voucher untuk kita print... Print simpan, nanti nak check in, tunjuk je kat kaunter itu yeeeeeeeeeeeeeee ;))




Selamat Bercuti !









Yang terlebih rajin lak sampai buat tuto ni.. ;p
signature ms eida

32 comments:

  1. gila kentangggg rajin idaaa huhu...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum eida. rajinnya! bagus tuto ni. hehhee. untunglah korang g singapore beramai2. hehe. best2. eida, payment method tu pakai cimb click ado? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah berjaya belajar daripada sifu eida. heheh terima kasih banyak-banyak :))

      Delete
  3. kau memang rajinnnn, Da....
    wa tabik spring kat lu...

    ReplyDelete
  4. kita pernah stay kat tune hotel JB ni.
    memandangkan husband kita kerja CIMB, dapat diskaun tau :)

    ReplyDelete
  5. vavavavava.. nak cuti ehhh.... FM untuk akak jgn lupa hahahahaha....

    ReplyDelete
  6. tak sabar tak sabar tak sabarrrrr. *sambil gelek2 bontotttt. ;))
    wiwiwiwiiwiwiwiw

    ReplyDelete
  7. wow gi USS.jgn lupa singgah sentosa juga.tgk song of da sea... best !

    ReplyDelete
  8. dah kau booking sume, pastu siap printscreen.. bangga ada kawan rajin cam eida.. huhu.. burger bakar 1.. :P

    ReplyDelete
  9. makk, ida paling gigih kan mak. terhruuuu yayaaaa

    ReplyDelete
  10. Terima Kasih banyak -banyak .. jenuh cari blog untuk budget trip ke USS.. u are the first i jumpa bagi guide yg berguna dan jimat ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh really? thank youu.... ida mmg suka cerita semua benda pasal cuti2 ni kat blog.. hahhaa... welcome ;)

      Delete
  11. akhirnya ada juga blog yg bagi tips berguna untuk budget trip to USS..terima kasih bebanyak .. kami hargainya sangat - sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee. welcome welcome. enjoyy yee di USS .. hehee

      Delete
  12. aslm.. bayar pakai card credit ke..
    atm transfer bolah x...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam.. atm transfer tuk booking tune hotel ni? rasanya tak boleh. sbb book dan terus kene bayar. tak semestinya kene dgn card crdit. online banking pun boleh.. ;))

      Delete
    2. Macam mana cara nak bayar guna maybank2u /cimbclick....
      boleh bg tip sikit...

      Delete
    3. macam mane? awak dah pernah book belum? cara bayar die same macam kita beli barang on9 la... hihihi... mula mula awak log on website die. then pilih tarikh, berapa bilik semua, settle pilih semua item bilik yang awak nak, create akaun dgn tune hotel sbb senang nnti die nak hantar email. okay? then baru masuk page payment. pilih paypal la kan sbb nak byar gune debit..

      awak ikut la tutorial kat atas saye tunjuk tu. penat saya print screen awak tak tgok.. hahahhaha.. okay??

      Delete
  13. salam..tumpang tanya, tiket masuk ke USS ditanggung sendiri ataupun dh termasuk dengan pakej tune hotel?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiket USS ditanggung sendiri. Tune Hotel xde kene mngena dgn tiket tu cumanya Tune Hotel ada menyediakan bas ke USS. bas tu yang perlu dibooking dari Tune Hotel ;))

      Delete
  14. Guna passport anbangsa atau ada passport harian ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pergi guna pasport antarabangsa ;)

      Delete
  15. salam nak tanya aircond takde tak panas ke??heheheehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pun. sbb kipas ade kan. xtau la awak kalau still panas. kalau saya , kipas pun dah sejuk. hehehhehe

      Delete
  16. salam nak tanya bilik takde aircond tak panas ke??

    ReplyDelete
  17. as salam, nak tanya lah....kalau booking terus hotel melalui telifon rasanya bokeh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tru telefon? ida tak pasti. boleh try call tanya. ida buat on9 hari tu. try ehhh

      Delete
  18. good tips....i like.

    ReplyDelete
  19. salam eida nak tny ni kat bhgn add on utk cozy pakej utk kotak required tu klo sy nak request & nak stay for 3 nights kotak tu kena isi 1 @ 3 ye?agak kompius dsitu sama gak dgn breakfast.. lg 1 klo mybnk 2 u payment dia kita kene select paypal la ye..thanks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam fana ,

      kalau awak book untuk 3malam, automatik, pakej2 tu akan keluar request tuk 3hari... dont worry try buat dulu awak akan nampak 3hari punya request. mcm ida stay satu mlm je tu yang keluar 1kali je...

      ye paypal..... ;)

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page