Thursday, February 7, 2013

♥♥♥ Three years @ Sabah bahh | Poring Hot Springs





Lepas puas hati tengok Gunung, we all masuk bilik bersiap siap nak pergi Poring Hot Spring. Tempat kolam air panas . Ala ala Hot Spring Sg. Klah kat Perak tuh . . Tapii syoknya kat sini ada Conopy Walkway-Poring. We all terujaaaa nak buat benda alah tuhhh .  heeee ~ Poring Hot Spring ni kat area Ranau. dari Kundasang ke Ranau mengambil masa lebih kurang 1 jam perjalanan pergi saja...  

Tiket masuk RM3/seorang Dewasa
Kanak2 RM1/seorang
Buka pukul 9am - 5pm.



Tiba kat Poring dalam pukul 9am. Singgah beli tuala kat deretan kedai luar sana. Lupa haih nak bawak tuala. HEHE ~ Lepas beli tiket masuk, we all jalan ke arah atas kolam air panas tu. Ikut signboard kalau nak buat Canopy Walkway. Kalau taknak buat, stay mandi mandi kat kolam bawah tu pun tak peeee . .   Sampai kaunter Canopy Walkway tu, beli lagi tiket (berapa kali mau bayarr daaaahhh) . RM3/seorang. Camera RM5/sekali masuk. Pergh perghhhh . . Camera pun nak charge? HAHA ~ Dah beli tiket, start lah perjalanan we all meredah hutan selama 1jam pergi dan balikk . . Tak lama mana pun, tapii penat jugakkk . . Miahaahaa . .  

*Mengahh bang oiiiiiiii . . . *



Tak ingat pukul berapa dah we all sampai atas, start lalu Canopy Walk ni . . Tinggi gilaaaaaaa . . Pandang bawah nampak pokok ajeee . . Manyakk syok ! Berada di tengah tengah hutan, tinggi pulak tuh, dengar bunyi kicauan burung, alahaiii . . bestnyaaaaa ..  Mula mula jejak kaki kat Canopy tu, dah start goyang . .HAHA ~ Cuakkkk tapiii syokkkkkk ! Jangan tak tahu, ai redah hutan, lalu Canopy Walkway sebanyak 5 batang ni (eh panggil batang ke?) , dengan menyandang tripod. Apa motip? Ai pun taktahu . .Pakai long cardigan lagi... Buang tebiat hakuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu . . . 


*Ketakutan ai bukan pada tinggi rupanya. Ai steady saja.*



Lepas dah puas bergambar kat Canopy Walkway tu, we all start turun. Dan mula cari port nak mandiiii . .  Kolam Air Panas adalah Terbuka. Maksudnya FREE. Tapi Kolam Air Sejuk kene bayarrrr ! Ntah pape kan ?? Ada dua jenis Kolam Air Sejuk, Rock Pool & Open Bath Tub . . Lain lain harga okay .  . We all pilih nak mandi kat Open Bath Tub, RM3/seorang per jam. Iyeeeee .. PER jam tau ! Cekik darahhh masuk sini..  Semua pun berbayarrr  . . . HAHA

*Jangan datang hari Isnin ye. Kolam tutup!*


Lepas turun tu, baru sedar diri ni lapar kemaiin... Main air kan, haruslah cepat laparrr . .Tapau makan kat kedai situ. Makanan dia? Ntah pape. Tak boleh langsung masuk tekakk... Tapi sebab lapar, makan jugak sesudu suap... Ranau tak sesejuk Kundasang, pukul 12 tgh hari dah panas... Nak mandi pun tak syok dahh... So, jom lah kita balik ? Eh balik ? Takkkk . . Kita singgah tempat lainnnn .. Lagiii bestt wooooooooo



Kira kira
Tuala RM10
Tiket masuk Poring Hot Springs 2org Dewasa RM6
Tiket masuk Canopy Walkway Poring 2 org Dewasa RM6
Camera charge RM5
Open Bath Tub RM3 seorang per hour. 1jam 2 org RM6
Makan makan RM16
TOTAL RM49.00




Nest entry : Fish Spa Ikan Besar







Yang rasa nak repeat Canopy Walkway ni ! siyes !

signature ms eida

14 comments:

  1. Ada pacat tak ida ? mila fobia pada ketinggian tau -.='

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pacat? Takde mila. Ida tak takut. Okay saja.. Tapi ida takut benda lain. hahahhahaha

      Delete
  2. hahahaha...aku nk tergelak bila teringat canopy walkway ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa weiiiiiii ?? Sebab korang berpatah balik ke? hihihi

      Delete
  3. eida x gayat eh?? bagus!!!!

    macam pernah nampak jer seluar yg eida pakai tu.. hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ini, ida tak gayat.. Ha? suar ida? Eh? aah la.. beli masa tu kan kuar dgn zana.. hahahahahhaha..sepolohhengget ajeeeeeeeeee =p

      Delete
  4. teringat time K ke sini dulu... hehe... sgt teruja nak gi canopy walk ni... tp, tgh duk rendam2 kaki kat hotspring, ujan la pulak... hehe... Teringin nak pergi lagi.. Insya'Allah... satu hari nnt akan pergi lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hujan kenapa? Dah tak boleh berendam ye?? Pergi lah pergi lah.. best kannnnnnnnnnn

      Delete
  5. heh.. kamera pun kena cas.biar betul.eka dulu kene tak ei.dah tak igt apa2 dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kene eka... RM5 woh! Ntah pape pun kan... So, ida gasak arr tgkp gambar banyak2.. berbayar kan... haahhahaa

      Delete
  6. cardigan tu oke juga.. seluar corak canibal tu yg tatahannn... muahahah :D

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page