Thursday, February 14, 2013

♥♥♥ Three years @ Sabah bahh | Kinabalu Park (Check point to Hiking)






We all laki bini menyimpan satuuuu impian sangatt besarrr ! Nak daki sampai puncak Gunung Kinabalu ni... Minat pada Gunung dimana mana.. Apa nak jadik lah budak duaorang ni.. Ce suh buat treatment, kelauttttt.. kahkahakahh ~ Tak pela, janji happy ye dak?  ;p  Satu je niat nak pergi Kinabalu Park ni, nak tengok orang baru balik daki.. Motip? Tak dapat dikesan. Cuma nak berangan one sweet day, we all nak macam tu jugakkk.. HAHA ~ Layaannnnn . . Nasib lah hobi tuhh sameee, kalau tak?


Kat Kinabalu Park ni tak de apa sangat, melainkan pergi ke Timpohon Gate untuk mengambil gambar Gunung Kinabalu secara dekat. Dekat jugakkk lahh.. Tapi time we all datang, kabus habisssss .. Tebal gilaaaa.. Tak nampak pun Gunung.. Menyingaaaa ajeeee . . Tapi niat we all singgah Kinabalu Park ni sampai duakali, repeat dua kali.. (takde kerja dua kali tauuu) sebab nak amik segalaaaaa pamplet, flysheet, segalaaa mak nenek info pasal pendakian Gunung Kinabalu ni laahhh ... Tiket nak masuk Kinabalu Park RM3/seorang Dewasa.


*Lepas sampai Timpohon Gate ni, impian/hasrat lagii membuak buakkkk*



*Ada nampak Gunung Kinabalu belakang tu? Takde kan? Kabussss sajaaaaaaaa. . . Sejuk dia, sampai ai terpaksa pakai glove, pakai sarung tangan pink hitam tu..... Tapii sejukk lagi... Haishhh.. Itu baru kaki Gunung, belum puncak? Kene beli baju sejuk tebal ni sayangggg.. hekhekhekkk*



*Nampak seorang lelaki sedang angkat beg tuh? Itu porter. Tukang angkat beg kita naik ke Gunung. Bagusnya Gunung Kinabalu ni ada porter, kita tak perlu bebankan diri dengan membawa beg kita yang besarrr gedabakk tu.. Tak macam Gunung Tahan. Kene angkut segala macam sendirian berhad. Tu yang hubby tak lepas ai pergi.. Ai pun rasa, ai tak larat nak pikul beg seberat berbelas belas kiloooooo . . . Badan kita orang pempuan ni nak pakaiii lamee...  ;p *




Okay, ini saja ai catitkan kat entry ini. Supaya mudah ai rujuk semula kalau kalau pamplet dia hilang ntah kemana.. kuikuiii.. Dan memudahkan bagi sapa sapa yang berniat nak daki Gunung Kinabalu ni onesweetday nanti. Okay? Jom kita listkan satu persatu bayaran yang dikenakan untuk Mendaki Gunung Kinabalu.......


*Ini trek ke Gunung Kinbalu. 
Tengok je dah bikin wa semputtttttttttttttttttttttttt, kuikuiiii*


Ada dua trek ke Gunung Kinabalu, satu dari Timpohon Gate. Dan satu lagi dari Mesilau.
Mesilau agak jauh. So, lalu Timpohon gate sudahhhhhh  ;p



*Okay ini bayaran yang dikenakan. Tak nampak? Takpe ai salin balik  kat sini. Baiknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa  ;p*

1. Tiket Masuk Kinabalu Park RM3 per person (Dewasa) (Malaysian)
2. Climbing Permit RM30 per person (Dewasa) (Malaysian)
3. Climbing Insurance RM7 per person

4. Mountian Guide Fee via Timpohon Gate 
  a) 1-3 climbers 1 Mt.Guide RM128.00
b) 4-6 climbers 1 Mt.Guide  RM150.00

5. Porter Fee , Timpohon Gate to Laban Rata (return) RM80 (limit 10kg only)
6. Transport via Timpohon Gate RM33 (return) for 1-4 persons , 5person & above RM8.00 (return)
7. Sijil if sampai puncak GunungKinabalu RM10 , If sampai Laban Rata saja RM1.00
= RM291.00


*Okay ini harga bilik kat Laban Rata. Kita akan tido semalam atas tuh, sebelum mendaki ke puncak lagi. Kene tido. Mane larat balik hari oiiiii.. hehe ~ Perasaan tak uols ada banyak jenis bilik? Okay kita amik yang palingg dekat. Sebabnya lagi murah lagi tinggi, tapi mesti dah penat tahap cipanzi, harus amik bilik yang paling dekatt, tak pe bayar lebih... ;p *


Satu bilik ada 8 katil, ada 60 katil, ala ala doom gitu.. Pilih lah yang mane ikut budjet.. Selalulanya orang akan duduk kat Laban Rata Resthouse. RM352 FULL BOARD MEALS. Dapat makan siap. Takyah risau okay ? Tapii boleh je pilih bilik yang lain , tak jadik masalah okay ?  So berapa tadi bila dah campur campur semuaaaa ? Jom kita campur sama samaaaa


Bilik RM352 + RM291 = RM643.00 Anggaran lah ye? Takut tersalah kira, ataupun kot2 dah naik harga ke.. hihi ~ Campur dengan tiket flight, beli tiket time promo okay? dapat murah.. HAHA Budjet dalam RM150 seorang, dah jadik RM793.00. Budjet 1k, ai rasa lepasssss naik Gunung Kinabalu ni.. HAHA ~ Sesuka kan ai buat budjet? miahaha . . So, sapa sapa nak details mengenai Kadar Bayaran untuk Mendaki Gunung Kinabalu ni, boleh lah email ai , iedand23@gmail.com.. Ai akan bagi.. Tak jadik masalahhh  =)


Untuk pertanyaan pasal  Pendakian Gunung Kinabalu ni, boleh lah call 088-287 887 ,ataupun layan website SINI





Kira kira
Tiket Masuk 2Dewasa RM12.00 (sebab ai masuk 2x kan?)
TOTAL RM12.00





Next entry : Jambatan Gantung Tamparuli









Yang one sweet day pasti akan tawan puncak Kinabalu ni, InsyaALLAH,
signature ms eida

18 comments:

  1. teringin jugak nak sampai naik atas tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. moh la kitee berangan sesamaaaaaaaaaaaaaa ;)

      Delete
  2. Replies
    1. kan besttttttttttt... heyy, bila lah nak sampaiii puncak niiiiiiiiiiiiiii

      Delete
  3. i dah pernah sampai ke puncak atas tu, lama dulu masa study kat UiTM..disebabkan dulu semua termasuk kat pakej, tak tau details harga..ni baru tau mahai gak sebenarnya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakej awak berapa dulu? bestnyaaaaaaa dah pernah sampai puncakkkkk ;)

      Delete
  4. hehehh saya pun dah pasang niat nak mendaki gunung kinabalu ni..hihi

    ReplyDelete
  5. teringin gak... tp tak pernah pnjat mana2 gunung lg... hmmm... baik korang cpt sebelum ade baby ni... dah start ade baby nnti dah makin susah nak plan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ade baby, tunggu baby besar sikit baru boelh tinggal. eh sanggup tinggal ke>? hahhahaha

      Delete
  6. zana x pernah terlintas langsung nak daki puncak gunung kinabalu.. hehehe.. sebab stamina sangat2 manja.. hehehe.. x dayo den dor! bagus lah eida ni..semangat membara!!

    nice sharing dear.. moga bermanfaat untuk orang lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hekhekehkkk.. lain orang lain impian zana... ;)

      Delete
  7. besar impian akak n abg..hihi..bagus2..ain nak naik ke canopy walking pon dah sempot tahap supergaban..memang TAK la jwapannya..hahahahahahah~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahha.. ain ain.. suka tau buat lawak.. best kan canopy walk? hihihi

      Delete
  8. in sha Allah one sweet day kite tawan puncak kinabalu...:)
    eh ko gi dua kali?hahaha penyakit 2x ko pn ada jugak rupanya..tebal beb kabus tu..xnpk apa..time aku gi panas npk gunung..

    beb,next entri aku pn jambatan tamparuli gak...:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. in sha ALLAH ;) tempat aku nak pergi, memang repeat ah! hahahhahahhaa

      Delete
  9. wowo best nya ida if dapat hiking :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kannnnnnnnnn.. aduiiii teringinnyaaa sayeeeeeeeeeeeee ;)

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page