Thursday, February 7, 2013

Sewa rumah naiiiiikk lagiiiiiiiiiiiiiii





Boleh streessss ouh macam ni ! Tiap tahun pulak haih nak naikkkk nyaaaa . . Alasan yang diberi, kene ikut BLR bank ape ntah. Eh eh memang macam ni ke kawan kawan yang ade buat loan rumah tuh? Memang tiap2 tahun BLR loan rumah akan naiik ke? BLR naik katanya, itu pasal sewa rumah kene dinaikkan jugakkkkkk...... Choiiiiii


Mak aiiiiiiiiiiiiiiii . . Tak adil langsung ! Dalam perjanjian takde tulis pun nak sesuka bagi naiik ?? Inilah nasib si penyewaaaaa.. Kang melawan, dihalau keluar.. Mana nak duduk ? Terpaksa akur. Tapiii, dalam masa yang sama ai cari jalan penyelesaian.. Takkan nak biarkan owner rumah sesuka hatiiiiiiiiiiiiii setiap tahun naikkan sewa rumah kan???? Ai nak apply kuartersssssssssssssssssss ... Sememangnya ai dah apply kuarters bawah kerajaan, tapi sampai sekarang tak dapat. Berduyunnnn kot orang apply.... Mungkin ada yang lebih memerlukan.. Tu yang sampai sekarang we all masih dalam waiting list...............


Now, ai nak apply kuarters JKR dan Putrajaya pulakkk... Terpaksa. Jauh pun jauh laaaa . . Janji tak mahal ! Uols bayangkan, berbaloi ke sewa Apartment Tingkat 4, TAKDE LIFT, RM600 sebulan ??? Cekik darahhhh kannnnn ??? Tu yang ai nak pindahhhhhhhhhhhhhhhhh . . Nak pindahhhhhhhhhhhhhh Nak pindahhhhhhhhhhhhhhh . .


We all kan tak de pun masalah bayar sewa lewat ke hape kan.. Salu penyewa yang bermasalah nak bayar sewa kan? Tapi masalah we all ni, owner lahhhh . . Sesuka hatiii naikkan sewa, mentang mentang tu rumah diaaa .. Pastu kad maintenance TAK nak pulak kau bayar kan??? Gigih la ai tiap kali nak kuar kene buat muka tebal mintak pakguard bukakkan palang...... Sebab kad tak boleh guna. Sebab owner tak bayar.. Haaa. sewa kau nak naikkan pulakkkk ? Choiiii . . Nanti lah, we all dah keluar rumah, dapat kuarters (amin amin aminnnn), kau dapat penyewa yang bermasalah, baru padan mukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa





*Bila stress tengok benda benda suweet macam ni, hijau macam ni..... alahaiiii, hilang stressss !*










Yang berharap dapatlah kuarters, pehlissssssssssssss
signature ms eida

48 comments:

  1. meh dok puchong...sewa 3ratus je..hehe..

    nasib baik tuan rumah nory jenis yang tak kisahh...

    teringin nak rumahh sendirirkkkk..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3ratus umah apartment ke..? so cheap..

      Delete
    2. Jauh lah puchong dari ofice ida.. hihihiihii

      Delete
    3. Nasib la dpt tuan rumah yg tamak :-( ..tiap2 tahun nak naik kan sewa...sye pun sewa rumah juga..masa gst baru buat tu...tuan rumah naikkan rm200..nego2 dapat kurang rm50.. Sewa asal rm450...past naik jadi 600... Boleh terima lagi la sbb kos hidup semua dah naik...la ni nak Mintak naik lagi rm100.. Dah la rumah tu takde parking...harga sewa pasaran pun rm550-700 ...tu pun seorang dua je yg iklankan sewa rm700 tu...pada hal sye nie jenis konsisten bayar sewa ...tiap 1hb mesti bayar sewa dulu.. Sye pun ada rumah juga yg disewa kan pada org...mmg la interest bank naik...tapi naik sikit je...so sye pun tak naikkan sewa rumah sye tu sbb kesian ngan penyewa yg ada anak tu...penyewa keluar baru sye guna harga pasaran baru..

      Delete
  2. hurmmmm....akk tngkat 4..sy ni sewa tngkat 5..
    dh la panas klu weekend..sewa mahal lg...gggrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. ieyla sewa mane? masalahnya owner ni sesuka main naikkkk... kalau nak letak 550, dari awal lahhhhh

      Delete
  3. wow... 600 KAW!!! MAHAL!!! Baik beli jer rumah situ... lbh kurang 600 gak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak rumah ada tanah.. taknak tangga.. serikk.. hahahhaa

      Delete
  4. Sepatutnya sebelum menyewa mana-mana rumah perlu ada agreement antara tuan rumah dengan penyewa PENTING

    N.H.M.H

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada dah. aku cerita dlm entry memang ada perjanjian kan. Tapi itulah owner still suka suka naik .. kalau we all tak setuju, sila keluar.. miahahhahaha

      Delete
  5. mohon je kuaters.tolak gaji siap-siap. aida selesa lagi menyewa kuaters..moga dapat kuaters tu yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ida dah apply kuarters dah cuma nak kemukakan rayuan.. huihuuhu

      Delete
  6. tempat mell kat kajang nun kalau sewa baru 450-500 jek....umah teres dua tingkat lg.....kalau akak beli pun bayar bulan2 harga tu gak....ape mahal sgt harga tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akn dipertimbangkan... tapi kajang? hmm.. hihihii

      Delete
  7. sian ieda camtu le akak dulu masa menyewa umah org.. last solution akak & somi nekad beli umah sendrik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ida kalau tak dapat kuarters ni mmg beli rumah ler jawabnya.. tiap2 bulan makan megi. hahahahhaa

      Delete
  8. mahal gak tu. nasib baik la penyewa umah sy tak mcm tu. tak kisah sgt,kalau ada problem ngan umah, tolak sewa umah jea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapa dapat penyewa macam kami ni beruntung.. marilah bagi kami sewa rumah.. hahahhaha

      Delete
  9. sabar ye eida.apply je kuarters kerajaan...eka pun risau, ni dgr ura2, derang nak utamakan penduduk sarawak dok kuartes.cikgu smemenanjung kene dok luar.kalu betul2 derang buat camtu mmg berangin la... sini rumah sewa lg mahal. tak main ratus2 ni...mati la eka

    ReplyDelete
    Replies
    1. ribu ke umah sane? matiikkk.................. eka doa ida dapat kuarters ye? ye? aminnnnnnnnnnn

      Delete
  10. Susah nak cr umah sewa yg murah..klau takat duk flat/apartment sewa bwh rm400 mmg berbaloi la.. ni rm600 mmg cekik ler..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu ade lift, ida ok lagi.. ni TAKDE.. TAK BERBALOIII

      Delete
  11. Replies
    1. Jom...... tapi jauhnya nak pergi kerjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

      Delete
  12. mahal gile la beb..ada rezeki nanti, beli rumah sndiri okay..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMIN.. Ko doa aku murah rezeki babe.... dapat beli rumah sendiri... =)

      Delete
  13. amin...semoga ieda dapat solve problem rumah sewa tu secepat mungkin...dah try slow talk dgn owner rumah tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh try dah.. die tetap dgn hege gitu... huhuhu.. cuma die turunkan ke 550 aje.. =(

      Delete
  14. amin...semoga ieda dapat solve problem rumah sewa tu secepat mungkin...dah try slow talk dgn owner rumah tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh try dah.. die tetap dgn hege gitu... huhuhu.. cuma die turunkan ke 550 aje.. =(

      Delete
  15. rasa..kalo loan bank yg BLR turun naik tu.. akak tatau.. sbb I'm under MOF finance.. cewahh..

    Pindah je lah Eida.. nyusah je rupa camtu. satu lg mmg kena ada agreement patutnya. nak naikkan pun kena ada notis. meh pindah kat kwsn umah akak ni meh.. tapi.... eh.. terus beli la kat sini.. nak?? ada kat blok akak ni nak jual :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada perjanjian kekda.. tapi xde pun cakap boleh naik ikut suka.. ntah lah. diperbodohkan kot kitaorang ni.. huhuhu..... beli rumah kat umahkekda? mane mampuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

      Delete
  16. alamak harap owner rumah mila xnaik harga lah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ida terkena tiap tahun ni. parah babe. parah.... kompom tahun depan naik lagiiii

      Delete
  17. bli umah jela dyh..
    BLR naik pn puas ati sbb umah sndri..
    ni mst kes, duit sewa yg ko byr bln2 tu utk dia byr kt bank..
    so xguna duit dia lgsg la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg aku byr ke bank rumah dia. huhu.... Tak mampu lagi lah anum nak beli rumah... tunggu dululah. kalau ade rezeki aku beli.. kalau tak menyewa sajaaaa =(

      Delete
  18. Rawang paling murah. ;) jgn stress2 eida... Jom shopping kat instagram sye @muemuecloset atau kt fb page mue mue closet ;p

    ReplyDelete
  19. Eida..husband saya ckp cri umah lain..owner menipu..husband sya ckp BLR naik tahun lepas je..tahun ni x de naik lagi..tpi klu BLR naik pun,sikit je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ade lewtew owner amik untungkan.... nasib nasibb... sampai hati orang melayu buat orang melayu giniiii =((

      Delete
  20. better pindah jer la...mahal sangat tu...600
    Ieda...tp memang pon...BLR di bank mmg naik.Umaira buat housing loan dgn CIMB dah 4 tahun.dah 2 kali naik tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ida rasa ISU BLR memang betul. Tapi sampai serat tu ida rasa takkot? tapi apa bolehb uat, kami takboleh menentang............ huhuhuu

      Delete
  21. mahalnya 600.00 mmglah BLR tu berubah setiap tahun.. tp agak keterlaluanlah kalau nak naikkan setiap tahunkan... pttnya buatlah 2 tahun sekali emmm..... akak doakan moga berjaya dapat kuarters.. potongan pun x bnyk sgt.. nak bdg harga rumah eida sewa tu kan.. kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak doakan yeeeeeeeeeeeee........................ aminnnnnnnnnnnnnn

      Delete
  22. boleh beli umah kalo dah 600 sewa mcm tu ida.....tak berbaloiiii....

    ReplyDelete
  23. uishh,,mahalnye...meh duk kuartez murah je dik..xpe pelan2 k...
    all the best..kim salam kat tuan umah...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 dapat kuarters kakk oiii.................. Kim salam? Lame dah tak jumpe.. asik berwasap je ngan dia.. huhuhuhu

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page