Friday, February 15, 2013

Resepii Homemade Chicken Chop





Ni semuaaaa pasal yaya.. Die punya pasalll tunjuk chicken chop yang MAHA senang gila nak buat ni dekat ai. Kalau takkk, kepala ai dah set, nak buat chicken chop is susahhhhhhhh ... Bila dapat resepi dari yaya, terus macammm... Eh eh senang je? nak buat jugakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk laaahhhh


*Beli aje Ayam Madu Maryland Chicken Chop kat 
Giant ada jual, ada satu ketul macam tu untuk seorang makan , Harga? RM4.90 sajaaaaaaaaaaa*



Tak sangka dengan RM4.90 dah boleh makan chicken chop.. Wallahhhhhh ! Kerja kita apa je? Balik goreng sajaaaa.... Tapii, mana ada orang makan chicken chop begitu saja kan? Mane kuah maneeee? Okay,  resepi kuah yaya tersangattt lah senang jugakkkkkkkkkkkk...



Okay, mula mula sediakan bahan bahan untuk kuah dia. Beli satu botol Sos Lada Hitam, lada hitam kasar, dan  Satu tin Campbells Cendawan Liar. 

*below RM20, tak ingat harga lah sorrryyyyyy*




Cara buat dia, masukkan sedikit air, satu tin Campbells , kacau sekejap. Then masukkan sos lada hitam ikut tahap kepedasan yang mana uols nak. Ai letak banyakkkk.. Then kalau tak cukup pedas, tambah lagiii lada hitam kasarrr.. Ai letak banyakkk sebab ai sukaaaa kuah pedas pedasssssssssssssss.... Kacau. Dah siap ! Simple ken ??

*Black pepper sauce, cewahhhhhhhhh*




Meh sini ai menokok tambah resepii side dish si chicken chop ini... HAHA . .  Ala senang je side dish ai. Pejam mata dah siap.. Apa yang penting? Kerajinan.. *poyonya ayat hakuuuuuuuuuuuuuuu* Side dish yang kita nak buat hari ni ialah fries, sayur campur dan coleslaw saja. Simple aje kan.. Okay mula mula senang je, goreng fries dan rebus sayur campur tadi. Dah siap !

*Dah siap goreng semua taruk tepiii okay?*



Mari kita membuat coleslaw pulak. Lagi senang.. Beli carrot sebatang, kubis, bawang merah sebiji dan Lady Choice Coleslaw. Macam mana nak buat ? Hiris semua sayuran yang ada. hiris senipis nipisnyaaaaaa.. then gaul dengan Lady Choice. Guna agak agak saja. Jangan campur semua. Banyakk sangatt pulak. Nampak macam kering, tambah air sikitt jeeeeeeeeee.. Dah siap ! Masuk dalam peti ais untuk dimakan sejuk sejukkkkk . .  Sedap. Hubby ai suka rataaaaaaaaaaaaa


*Sedapp.... hubby cakap macam kepsi punya... huwahuwaaahahahaaa*






Dan setelah siap semuanya, hidangkan lah dan makan lah bersama dengan yang tersayang.. Pasti enak rasanya! Muahhahaa . . . .

*Ini Chicken Chop sayaaaaaaaaa*











Yang pasti buat lagiiii, sedap ouh !
signature ms eida

26 comments:

  1. akak nak buat lah masa sebeday abg Lan 24hb nati. hikhik.. syyy..dendiam..jgn kabo dia tau.. utk itu, akak bookmark entry eida nih. mihihihi :D

    skang nak carik resepi utk pemanis mulut plak.any idea??hihihiks

    ReplyDelete
  2. waaaaaaa... senang nya.. kena try ni..

    thanks share :)

    ReplyDelete
  3. meleleh gua tengok makanan lu ni beb !!! mila cari kat econsave tapi tak jumpaaa..

    ReplyDelete
  4. baik laaaaaaaaaaaa....terliur la haiii!!!!

    ReplyDelete
  5. sedap nak order satu..hehehe..done adidas

    ReplyDelete
  6. Hohoh.bila tgk entry ni terus teringt hutang kat eida.nampaknya tak yah la eka bg resepi lamb chop eka tu kan.sama la juga nya.cuma blackpepr eka guna yg biji then ditumbuk :-)

    ReplyDelete
  7. Simplenya... tq kongsikan idea.. bernas sungguh....
    buat kuah untuk meatball pun okk kotkan.. hahahahaha... mulelah nak derhaka jugak tu...

    ReplyDelete
  8. wpun chicken tue bukan buat sendiri...bila tgk resepi nie nmpk mabeles..

    ReplyDelete
  9. perh...mengancam betul. senang ek, nak cuba jugaklah

    ReplyDelete
  10. nk try buat jugak lah..huhu..

    tengok coslow tu teringat coslow kfc kt ranau....sedap gilakkkkkkk............kobis freshhhhhhhhhhhh....:)

    ReplyDelete
  11. tetiba lapar balik, padahal baru lepas mkn lasagna secret resepi.

    ReplyDelete
  12. wah..mmg senang ye rupanya..kena try nanti..

    ReplyDelete
  13. perrrggghhhhh, sedapppppnya!!! nak buat jugaklah nanti... nanti tu x tau bila la.. tp nak buat jugak... hahahhaa...

    ReplyDelete
  14. nk tiru resepi ni...
    senang + nmpk sdp...
    nyummm nyumm nyumm

    ReplyDelete
  15. sayangggg ida! kita kan kembar. :P
    semuaaaa benda kita buat kena buat sama2. kohkohkoh

    ReplyDelete
  16. da, ko punya goda lg gile dr yaya tau tak.. confirm za suruh hubby za buat.. hahaha.. za malas nk buat.. boleh? :P

    ReplyDelete
  17. Menarik nampaknya..
    nak cuba jugak laa...

    ReplyDelete
  18. Sos black pepper tu tuang habis sebotol ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. taklah. ikut banyak mane yang awak nak la. ida guna separuh je.

      Delete
  19. Sedapnyaaa tengok masa bulan puasa ni kak! Ena memang suka sangat makan chicken chop!

    ReplyDelete
  20. huwaaaa...menagess tengokkk..sedapnyeee..senang pulak tu..ok jgk kan klu berbuka mkn chicken chop ni..yg penting ngan air tgn sendiri..slurpp *sambil lap airliur*

    ReplyDelete
  21. Ya ALLAH, terliur nokss

    N.H.M.H

    ReplyDelete
  22. Looks so delly! :D


    **SALE SEHINGGA 4 JULAI 2014!!!
    http://nadyabubble.blogspot.com/2014/06/sale-jualan-penghabisan-stok.html

    ReplyDelete
  23. sedapnye nampak , x payah susah2 dah pi mkn luar buat sendiri je dirumahkan

    Jom terjah : Buffet Ramadhan Casa Ombak (^___^)


    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page