Wednesday, January 2, 2013

Jenis KUMAN yang ada pada tangan KOTOR yang tak dibasuh !





Berminggu minggu abah ai masuk hospital, ai dah masak dah dengan jalan dalam HKL.. Semua jalan pintas dah mahir daaaaa.. hekhekhekkk.. Semua polis bantuan dah ade nama gelaran daaa.. HAHA ~ Mana tak nye, tiap hari lawat abah, gerenti polis bantuan halau we all.. Sebabnya, dah habis masa melawat pun masih duk lepek sebelah abah.. HAHA  ~ Agaknye, nurse pun dah naik muakkkkk . . Tapi yang pasti, ada ilmu yang ai bawakkk dari HKL untuk pembaca pembaca GEDIK..  


*Sumber : Papan Kenyataan Hospital Kuala Lumpur (HKL)*



Tahukah uols semuaaaa, tangan yang TAK dibasuh mudah dijangkiti kuman. Bila kuman dah ade, kita senang dapat penyakit kannn ? Tahukah jugak uols bahawa kuman kuman tersebut ada jenisnya? Ada puncanya ? Jom kita tambah ilmu dengan membaca entry ni sampaiiiii habissssss !  ;p




 










Moral of the story, basuh lah tangan selepas menggunakannya. Didiklah anak uols semua supaya pandai menjaga kebersihan sejak dari kecil lagi... Elakk dari dapat penyakit yang berpunca dari kuman yang terdapat ditangan yang TAK dibasuh. Tau tau ?? 



Ingat LIMA PERKARA ini,
  • Kerap membasuh tangan
  • Mencuci tangan selepas ke tandas
  • Membasuh tangan sebelum makan
  • Jangan sebarkan kuman ini kepada orang lain
  • Membasuh tangan adalah salah satu cara paling penting untuk memberhentikan wabak penyakit










Yang happy bila dapat berkongsi ilmu,
signature ms eida

18 comments:

  1. mcm2 jenis bakteria haaaa...xpenah tau pun ade..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tambah ilmu sya hari ni yek dengan membaca entry ida.. hikhikhik

      Delete
  2. nice sharing my dear.. jom jaga kesihatan!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom jom jom! Makanlah produk shaklee... heeee ~

      Delete
  3. thnks for sharing sahabat...dh lama x chat ngn ko..hope sumenya ok..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sahabat! Betul lama tak chating.. sibuk kan.... semuanya ok saja.. thanks babe ;)

      Delete
  4. slalu gak baca menda ni kt spital.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. setiap sepital mesti ada share pasal ni kat papan kenyataan... ;)

      Delete
  5. Replies
    1. Tau xpe kak.. ida pun tak sangka, ada banyak kuman disekeliling kitaaaaa

      Delete
  6. rasa macam masuk kelas tadika ;p

    ReplyDelete
  7. Eeeee,banyaknya kuman

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpeeee.. banyak lagi kuman yang ade disekeliling kitaaaa .. so, keep clean yaaa ;))

      Delete
  8. Thanks akak for sharing this . I really need it . Lecturer sruh cari tapy dlm masa yg sama sy dpat pengetahuan tntg kuman nie :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa boleh masuk dalam eksimen awak terus hehehhe ;))

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page