Wednesday, January 23, 2013

Resepi Aiskrim Tiramisu yum yum yum !




Resepiii ni makan masa dua hari. dua hariiii.... Jenuh okay nak tunggu nak ngapppp ! HAHA ~ Resepi turun temurun dari Maklang ai. hewhehww . Gigih ai nak cuba buat sendirii, walaupun ai tahu, hakikatnya ai akan makan sorang sorang sebabnya hubby TAK suka manis dan TAK suka menda menda gini . . Tapi xpe, aiols TETAP nak cuba nasibb jugakk mane tahu die nak makan kenn?  Harapan kawwww


Dah get ready dengan pen dan kertas uolsss ? Senang tahap jebon resepii eskem ni.. Tutup mata dah siap! HAHA..  Nampak sangattt tipuuuu . . Tapi yang pasti, sedapppppppppppppppp *angkatbakulsendiri*


Bahan bahan mampu beli

1. Cream cheese Tatura 400gm
2. Aiskrim Vanilla 800gm
3. Biskut Marrie Asli
4. Serbuk Koko
5. Gula
6. Kopi ( kat rumah ai hanya ada Kopi Habatussauda sajaaaaa, so gasakkk kita guna ye!)




Mula mula, bancuh kopi secawan, biskut marrie tadi celup celup kan ke dalam air kopi tadii dan mula susun dalam loyang .  Susun rapat rapat , kasik padatttttt





(Gambar atas)  Cream Cheese dan 4 sudu gula dipukul bersama. 
Pukul kaw kaw bagiii mereka sebatiii serasi bersama, sampaiii jadik ala ala krim gitu . .  

(Gambar bawah) Aiskrim Vanilla tadi juga dipukul sehingga menjadi pes. 
Tau pes? Tengok aje gambar tuu. hkehkehkehkk




Campurkan kedua dua bahan yang telah dipukul tadiii.. Cream Cheese dan Aiskrim. Kacau sebatii lagiii . . Dan tuang kedalam poyang yang berisi biskut marrie tadiiii . . SIAP ! Masuk ke dalam peti ais bahagian atas, biar bekuuuuuuu




Ai buat malam kelmarin, dan malam semalam baru makan.. Seharian aiskrim ai dalam petiiii.... Kalau tak sabar sangatt nak makan, 6 jam after masuk peti ais , dah boleh dikeluarkan..... Potong aiskrim slow and steadyyy ... Ayakkan serbuk koko ke atas asikrim sebelum dingapppppp  ~ HEHE .. Oh ya ! Nak bagi tau tips maklang ai, maklang ai cakap. nak potongan Aiskrim yang cantik, bilas pisau dengan air panas sebelum potong................ Ai buat dan inilah hasilnyaaaaaaaaaaaaa . . . 




Acena ? Yum yum yum !




p/s : Satu loyang perlu dihabiskan. Kenapa? Ken tadii ai cakap, ini percubaan beranii mantikk . . Hubby tak makan benda maniss lorrrr . . Satu slice pun dia tak habis makan.. huuuu ~ Nasibb badannnnn . . Anyone nakk? Tiba kat uols, aiskrim pun dah caiiir... HAHHA

p/s/s : ada suami yang suka makan TAPI bini tak suka mencuba . . 
ada pulak bini yang suka mencuba TAPI laki tak suka makan.. hukhukhukkk
Inilah yang dipanggil ? Lumrah Kehidupan.. ceeeewaaaaaaahhhhh ~










Yang sukaaaaaaaa tiramisuuuuuuuuu, pasni nak try buat kek tiramisu pulakkkkk,
signature ms eida

42 comments:

  1. nampak sedap & simple. boleh try ni hhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang pun senang.. selamat mencuba... heeeee

      Delete
  2. senang je napaknya.. tp nak buat malas. tggu lah balik kampung waktu raya nati.. ramai sket ada..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahahhaa.. sekejap je buatnyaaa. simple kekda.... hehehhheee

      Delete
  3. nampak sedapppppp.. rasa mestilah sedappppp..

    nak cubalah.. tq utk resepi tu eida.. mmmuuuaaahhhh!!!

    ReplyDelete
  4. mak aiiii cedappp ner....nak ...nak..nak

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak nak nak.. nnti datang umah ida, ida buat kan ekkkk ;)

      Delete
  5. hahaha..aku untung sebab ape jer aku masak,ada tukang makan sampai habis....huhuhuhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahh.. tengok lah saiz tukang makan jugakk.,.. miuahahhahaa

      Delete
  6. Sedapnya. Tapi banyaknya bahan nak cari. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehee...... kalau malas, beli je eskem tu.. hahahhaa

      Delete
  7. Replies
    1. lai lai laiiii.. datang umah aku, aku buat ek.... ;p

      Delete
  8. Menariknyer. Tak payah kukus-kukus. Cream cheese tu beli kat mana ye. Bape ringgit? Murah tak. Sesetengah cream cheese agak mahal lar. Banyak soklan la plak.hehe. (^_^)'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cream cheese tu kat pasaraya pun ade awak.. RM6.90 satu ketul..... Takpe.... Ida sedia menjawab. cewahhhhh

      Delete
  9. tak habis ke????? ehem ehem... masa ni la rs betapa bestnyer ade jiran... kohkohkoh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. okhokhokhokhhh.. InsyaALLAH, kalau ade lagi, ai bagi ye... ;p

      Delete
  10. Replies
    1. jadi jadi ............ tapi makan sorang.. hihiihiihi

      Delete
  11. Replies
    1. hahhaha.. xde lah .. ni simple aje.. kat secret tu lagii sedappppppp ;)

      Delete
  12. nory kategori bini suka makan, tapi bini malas nak buat...acaner tu? tak dapek den nak nolong...
    rajinnn lah eida ni...
    bile nk buat makan2 k rumah, nak sranggg ni...
    hahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaa.. nory ni lawak tauuu.. ala abi kan ade.. hikhikhik

      Delete
  13. sama la eka eida... en suami tak suka benda manis.tp tetap nak cuba bila tgk ni.. tak penah try lagi tiramisu2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. eka buat mesti jadikkk punya.. eka kan tangan bakery. hehhehee

      Delete
  14. sedapnya nmpk....tp nak buat malas huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhuh.. kalau malas, takleh nak tolong.... hehhehee

      Delete
  15. alahai rajin nyer...mesti sedap tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tekak sendiri nak makan kenelah rajin.. hihhihihiih

      Delete
  16. TQ ida ..i luv u laaa...nnt yana try, yana hupdate..hehe

    ReplyDelete
  17. hebat ieda..hakak kalau buat entry masak2..sumpah org gelak golek2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde hebat mane pon akak...... nape orang akan gelak kalau akak buat????

      Delete
  18. idaaa, sila buat makan2 then nanti buat tiramisu ni ok? janjiii tau ;p

    ReplyDelete
  19. Replies
    1. hahahaha.... buat awak.. senang aje.................. berhari hari boleh makan.. yummmmyyyy!

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page