Thursday, January 24, 2013

50 Tips TERBAIK Membina Keluarga Bahagia #5Tips 1 - 10  #SINI
Tips 11 - 20 #SINI
Tips 21 - 30 #SINI
Tips 31 - 40 #SINI


10 lagi Tips TERBAIK Membina Keluarga Bahagia~41. Fahami yang isteri ingin selalu di sisi suami. Suami pula berjauhan dengan isteri sekali sekala. Apabila berjauhan, telefon, SMS ataupun e-mel unutk bertanya khabar, berikan maklumat dan mengubat rindu.


42. Bentuk kerjasama yang mantap dengan isteri. Pamer kesatuan hati dan pendapat kepada anak-anak dan orang lain. Wujudkan kerjasama melalui mesyuarat, berbual, tolak ansur, bermaaf-maafan dan banyak berdoa.


43. Nilai diri daripada kaca mata isteri. Buang sifat dan amalan yang isteri benci. Berusaha keras melakukan perkara yang isteri suka. Apabila isteri bahagia, suami akan bertambah bahagia.


44. Apabila suami melayan isteri seperti mana dia melayan kawan, pasti isteri bahagia. Bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kahwin. Ulangi layanan itu sekarang. Pasti hebat kesannya.


45. Suami wajar belajar jadi mengikut setia. Patuhi cadangan, Pandangan dan pandapat isteri yang betul. Jangan bangkang perkara yang baik. Kawal macho dengan saksama.


46. Buat undang-undang dalam rumah tangga. Apabila suami marah, isteri mesti senyap. Apabila isteri marah,suami mesti senyap. Ini mengelakkan daripada bergaduh. Orang tidak boleh bergaduh sendirian.


47. Latih gerak batin anda supaya serasi dengan gerak batin isteri. Serasikan gerak batin dengan berdoa, patuh perintah Tuhan, maafkan isteri, bersangka baik dan lakukan perkara baik untuk isteri mengikut sebarang lintasan dalam hati.


48. Pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang. Pesan selalu dan nasihat sekali-sekala. Waktu terbaik nasihat adalah semasa rehat, minum petang, waktu bersiar-siar dan semasa hendak tidur.


49. Seimbangkan hidup dengan sempurna. Rajin di tempat kerja, Rajin juga di rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri. Di luar dan di dalam rumah serupa.


50. Urus stress dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas, lakukan riaadah, berdiet, hentikan merokok,bercampur dengan orang positif, bermain dengan bayi, tengok ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang


Akhir kata , semoga hubungan kita semua suami isteri bertambah erat dan makin hari makin sayanggggggg... Okay ? Dan selamat beramal semuaaaaaaaa . . . .
Yang akan usaha cuba untuk mengamalkan tips ini,
signature ms eida

8 comments:

 1. as salam ..

  datang bertandang... Tq for sharing such a beautiful reminderer... and jom folow my GA..
  http://kuazue.blogspot.com/2013/01/kome-nak-tak-my-2013-1-give-away.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. thanks.. insyaALLAH, ada kesempatan ida join yaaa.. ;)

   Delete
 2. mesyuarat ke berbincang?hehehe. macam dalam pejabat pulak ada mesyuarat.hehehe

  ReplyDelete
  Replies
  1. eh eh boni... dalam perkahwinan kene ada mesyuarat tauuuuuuuuuu.. baru hidup adil dan saksamaaaaaaa.. hehehee

   Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page