Monday, December 10, 2012

Tentang M U S H A N G





Bulan ni Mushang genap umur 10 bulan.. Masih tak de tanda tanda nak mengawan pon? Bagus. HAHA ~ Kalau si Mushang ni nak mengawan,, mula lah bising kang, mula lah ai tak tahu nak sunatkan ke, or carikan Mushang pasangan ?? Kang dapat cari pasangan, Mushang kene laksanakan tanggungjawab sebagai bapa! HAHAHAHA

*Mushang 10 bulan dahhh --- Gambar dirakam pada (kat gambar pun ade tulis kan??  ;p) 
HOBI : TIDO !*


Mushang memang suka bagi ai marahhh tau ! Kekadang Mushang tak suka tido dalam rumah.. 
Suka tido luar rumah ? Motiipp? Nak bagitahu rumah tu kecik lahhhh ? 
Yang die cari? Bantal busyukk die bantal Transformer tu lahhh





Uols agak berat Mushang berapa ? HEHE ~ Ai lame tak pergi Klinik, dah tak tahu berat Mushang bape.. Alhamdulillah, Mushang takde sakit pape yang perlu dikejarkan ke Klinik...... Ada yang tanya ai, Mushang ni makan ape sampai gemok macam ni ??? Hmmmmm

*Ai bagi makan Premium Fussie Cat --- Perasa (perasa??? gasakkk) Pilchard in Smoked Salmon Jelly ni kesukaaaaaaaann Mushang... Cuba bagi perasa lain, haremmm die nak makan !*



Ai pernah bagi ikan/ayam rebus macam yang ai pada 8k dulu, Mushang tak berapa makan.... Makanan kering? Blackwood Kitten saja yang die telan, yg lain haremmmmm ! Itu pun Blackwood Kitten 3kg dekat 4bulan baru habissss.... HAHA   Yang die suka ape? Makanan basah dalam tin macam tu lahhh . .. Tapi ai tak beli Whiskas or Friskies tu.. Banyak garam ! Doktor tak sarankan bagi makanan tuuuuu . . Kucing leh kene penyakit..... Dah lah mahal ! Yang Premium ni mahal jugakkk, HAHA  ~ Tapi tutup mata beli untuk Mushang sebab kandungan dia baik untuk kesihatan kucing... 


Harga ?? Kalau beli kedai di Putrajaya (ade ai mention kedai tu dlm entry lepas) RM3.80 .. Kalau beli kat PetLovers The Mines RM3.60 tapi ada kad ahli boleh dapat 5% . ...  Kalau beli kat DewiPetShop , lagii murahhhh .  3 tin RM10 . . . Tapi nak pergi kedai die tu jauhhhh . . Kadang kadang akak tu buat delivery, tapi kene ikut masa dia laaaahh... Buatnya time tu bekalan Mushang dah habis? Acena ?? Tu yang we all ke TheMines sajeeeeee . . .Selalu ai beli sepoloh tin sekaligus.. Tahan lah seminggu duaaaa . . So, sebulan dalam 30tin jugak Mushang bedallll




 *Selamaaaaaaa ai membela kucing, pasir TESCO menjadi pilihan hati*

Makanan TESCO tu untuk stok dalam kereta, kot kot terjumpa kucing luar ke kan?
 We all bagi yang itu




Bela kucing dalam rumah tak de halaman ni, pasir kucing sangattt penting ! Mushang bukan reti nak berak/kencing dalam toilet.. Dia nak cariiii pasir jugakkk... Pasir brand TESCO ni lah pilihan we all sejak 8K ade lagiii . . Bagi ai, pasir ni tak busuk ! Ntah serap bau kot? HAHA . . Hubby pulak cakap pasir ni tak melekat pada bekas, so senang bagi hubby nak basuhhhhh . .  Harga ? Dulu RM5.50 satu beg tu.. Sekarang RM5.90.. Perghhhhhhhh .  Sebulan stok pasir Mushang ai beli mesti mesti WAJIB 6beg . . . 


Kesimpulan, tempat WAJIB we all tiap tiap bulan, TESCO Kajang dan The Mines.... HAHAHAHA~

Makanan Mushang : RM3.60 x 30tin = RM108
Makanan Tesco untuk kucing luar  : 1 beg RM10.99
Pasir Mushang : RM5.90 x 6beg = RM35.40
Total sebulan untuk Mushang saja  RM155




p/s; Kalau ai tak bela Mushang dah boleh beli ape yekkkk?
Tapi, Mushang lagiii best dari semuaaaa tuuuuuu...  










Yang sayang duittt tapi sayangg lagiii Mushanggg.. HEHE ~
signature ms eida

12 comments:

  1. time stress ada kucing sgt best oOO..
    mila suka tengok gelagat dia tidur cumel sesangat.
    bulu2 dia tu...ee gerammm...tpi kami xberia-beria bela cuma belikan makanan jerk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.. kalau tgh stress , balik rumah hadap si Mushang ni, hilang terus stress! Tapi kadang kadang dia balik bg kita stress! HAHHAHHAA

      Delete
  2. yang tak sabar tunggu sabtu ni...my milo n mila gonna welcome home....dah siap2 kemas beranda nak letak diorang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouh sabtu ni diaroang balik dah? Mesti ghinduuuuuuuuu ko kan!!

      Delete
  3. eida, ofismate yana ade sorg tu baru berjinak2 bela kucing..yana bg link blog eida as referral utk dia..hehe..

    *he is a single guy* hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagilah.. Ida pun bukan hebattt sangatt dalam belaan kucing ni.. Kongsi mana yang ida pernah alami saje... hehehe~ A guy? WOW! Kim salam... hhahahhahaha

      Delete
  4. u mcm kakak i... giler kucing... ank2 die pun same gak... kakak i pun ade simpan makanan dlm keter kot2 nmpak kucing jalanan die bagi la makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA! Kim salam kat kakak yu............. ;)

      Delete
  5. Replies
    1. hikhikhikhiik... Mushang heylahaiiiii..........

      Delete
  6. tingin nak bela kucing..tp tuh la..bile kucing yg ganas2 dtg dekat mesti kejung je sokmo..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kucing ganas? Ida pun tak beraniiii... hikhikhik... Tapi ida bernasib baik dapat semua kucing semua jenis gedikkk jekk... ;p

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page