Monday, December 10, 2012

Pemakanan Sihat Semasa Bercuti





 @Cameron Highlands 2011



Masa bercuti adalah masa paling seronok untuk makan apa sahaja? OK. Ini memang terjadi pada ai.. Huehueheee . . Konon2 berada tempat orang nak bedall semua makanan yang pelik,  yang tak pernah jumpa, padahal tak tahu ke, bila bercuti kene DIET jugak tau! tau ! Ini adalah konsep pemakanan yang kurang sihat bila kita mengabaikan DIET ketika bercuti.... Pasti uols tak mahu mengalami sakit perut dan perasaan kurang sihat ketika seronok bercuti kan ? Sangat mencabar bila kita perlu menjaga pemakanan ketika bercuti. Banyak halangan dan nafsu makan yang perlu kita kawal. Masalahnya boleh ke? Kuat semangat!!! Macam mana caranya? Baca sampai habis baru bolehhh praktikkan yeeekkkk   ;p


• Bawa makanan sendiri
Sediakan bekalan makanan yang mudah dan ringkas untuk mengalas perut. Ini dapat mengelakkan anda daripada membeli makanan yang berkalori tinggi untuk mengalas perut seperti pisang goreng dan sebagainya. Granola bar, buah-buahan kering, dan kismis selalunya menjadi pilihan untuk di bawa bersama.
(Ai dah plan , eh siap dah buat list makanan ringan yg ai nak bawak, almaklumla tempat sejukkk..... kudap kudap itu penting! heee)



• Pilih air yang tak berkalori
Pilihan yang paling terbaik adalah air kosong dan anda boleh minum seberapa banyak yang anda suka untuk mengekalkan hidrasi badan. ELAKKAN daripada memilih air berkarbonat kerana kandungan gulanya sangat tinggi. Pesanlah jus buah-buahan  yang tidak di campur air gula. 
(Yang pasti 3in masuk list! Sejukkkk mesti asyikk buat air panas aje kann?  ;p)


ape tunjukkk montot nie? eeuwwwww~



• Pilih makanan yang sihat
Terlalu banyak mengambil makanan yang bergoreng dan berminyak boleh menyebabkan ketidakselesaan perut dan akan menyukarkan percutian anda sekiranya jatuh sakit. Pilihlah makanan stim, bakar, celur, rebus dan sebagainya. Sebaiknya JAUHI makanan segera. 
(Takkan bercuti nak pergi makan fastfood pulak kan? Ai nak makan lobster!! Tengokkkk... Diet diet lahhh!!! HAHA)



• Berkongsi makanan
Di restoran selalunya akan menghidangkan makanan dalam jumlah yang besar. Ini akan mengakibatkan anda akan makan dalam jumlah yang lebih banyak daripada biasa. Walaupun mungkin makanan anda tinggi kalori, tetapi anda telah berkongsi kalori itu bersama rakan atau pasangan anda. Jika berseorangan, mintalah hidangan yang lebih kecil.
(Ini memang! Order satu pinggan kongsi dua.. Jimat pun ye! HAHA)


Cantikkkknyaaaaaaaaaaaa ..  Ladang teh? Bukan! Ai lahhhh ~ 
HAHA



• Tetap bersenam
Masa cuti bukanlah alasan untuk berhenti bersenam. Cara paling mudah adalah dengan berjalan kaki daripada menaiki teksi ataupun bas. Berjalan kaki selepas makan adalah cara paling mudah untuk membakar semula kalori yang di ambil. Badan juga kekal cergas untuk meneruskan percutian. 
(Memang kompem akan 'bersenam' punyaaaaaa.. kikikiki)






Info : SINI 







Yang berharap semuanya berjalan dengan lancar,
signature ms eida

24 comments:

  1. bestnya ida g cameron xpernah sampai lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe.. cameron dekat jek.. Bila bila Mila boleh sampai.. heeee~

      Delete
  2. Tip baik punyaaaaa.....
    Mari kita amalkan:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mari mari mari.... Tips untuk si kuat berjalan.. hehehhehe~

      Delete
  3. oh... bersenam? senam apa tu.hahhhaah

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Weeeeeeee.. ida lagi super duper tak sabarrrrr! ;p

      Delete
  5. yaya pandai bersenam atas katil je. macam mana tu? ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah yg dimaksudkan... hahahhahahahha!!!! ;p

      Delete
  6. sokong!!!!..skang ni dh xde selera makan sebab demam..perut xbetul lagi..hehehe

    ReplyDelete
  7. eh ehhh, ieda tak update bloggg.
    macam pelikkkk je. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo. ida paham.. komen ni ke yg yaya cari? ida jumpa komen ni kat spam tadi.. so, baru approve, lmbt sikit dari komen2 yg kat bawah ni.. hehehehehhee..

      *pelik nape komen yaya masuk spam..*

      Delete
  8. aikkk, mana komen nadia tadi? hilang tiba2 eh?
    nadia cakap, macam tak percaya je ieda tak update blog hari niiiii. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen ape ya? ida terima semua komen yaya.. jgn risau.. komen yg tak update blog tu bukan kat entry ni sayanggggg..... die komen kat entry lain, die sendiri pelik... yaya oiii yaya.... hahahahhaha

      Delete
  9. Replies
    1. ade.. komen yaya ade.. ida tak approve lagi mane nak kuarnye.. hikhihikhik

      Delete
  10. ieda dapat tak komen2 nadia banyak tadi? alaaaaaaa~

    ReplyDelete
  11. YUPS... BILE NAK BERCUTI MESTILAH BWK BEKALAN SIAP² LG² KALAU BERCUTI DGN FAMILY.. MASAK SEMPOI JER.. CUKUP UNTUK ALAS PERUT...

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page