Thursday, December 27, 2012

Now http://www.msieda.my/ tau tau !






Morning.... Lama sangatt ai tak update entry pagi kan? Sibuk lah sayangness sekelian.. Meh ai cerita rutin ai, pagi terkejar kejar settlekan kerjaaaaa.. Balas email Event Anak Yatim tu, settle semuaaaa... Mintak izin bos nak keluar dan terus tak balik balik office dah sebab nak pergi hospital tengok abah.... Dok kat hospital sampai ke malam... Malam balik dah penat...... Gosok baju itu ini itu ini kat rumah, terus ZZZzzzZzzzzz.... Sempat jugak sebelum tido ai layan fb via phone je... So, tak dapat nak update sangatt belog kesayangan ni... Sian diaaaaaa .. hehkehekhek


Tapi hari ni , ai update semulaaaaa ! Entry freshh dari perut yang kelaparan sekarang ni! HUHU ~ Cukup malas nak pergi kantin.. Tapi perut ai dah biasa tak makan.. Terkejar kejar buat semua benda, kadang kadang sehari ai tak makan langsung.. Minum milo aje... Ai rasa makan tu buang masa? Boleh? HAHHAHA!!


Okay, berbalik pada tajuk entry ni.. nampak tak? Uols jangan pelik tauu... Dulu stalker nak search belog ai, kene taip http://www.msieda.blogspot.com kan? kan? Mulai saat ini, tidak lagiiiii . . Sekarang ni , uols kene search http://www.msieda.my ... Ai dah ade domain sendiri (dot my)...................  Sila jeles dengan sayeeeee   ;p

 Nampak takkk yang ai bulat tu ? Ingat http://www.msieda.my tau tau !
 Bukan blogspot lagiiii.. Yeahh!


Mesti ada yang tertanya tanya, apa guna domain my ni ? Apa beza dengan blogspot.com tu ? Meh sini ai nak cerita, eh ai tangkap petikan dari Belog Nanie, Nanie lah yang bagi hadiahh domain free ni pada ai... But next next year, ai kene renew, kene bayar RM20/year.. Murah sajaaaaaaaa



Petikan dari Belog Nanie~

" Apa lebihnya [dot my]  Jawapan : Baiklah, macam korang jugak... dulu aku rasa dot com adalah gah. Gah sebab nampak profesional gila kan. Tapi, di satu segi, dot my ada kelebihannya. Kelebihannya adalah kitamenyumbang kepada kepesatan pembangunan intelek untuk negara. MY dibelakang itu memberi maksud Malaysia. Malahan, kita juga ada Google Malaysia sendiri. Jadi, apabila MY ada dibelakang domain kita, Google MY akan lebih mengutamakan produk- produk tempatannya berbanding yang lain. Semakin ramai penggun MY, semakin laris kita di Google MY dan seterusnya kepada Google Worldwide.  So, secara tak langsung, kita menaikkan rating Malaysia di mata dunia dari segi teknologi siber. 

Malahan kalau korang nak tahu, domain ini membantu mengurangkan jenayah siber. Kelemahan yang berlaku pada [dot com] adalah, sesiapa saja boleh mendaftar dan maklumat palsu boleh digunakan. Sedangkan melalui [dot my], hanya warganegara Malaysia dibenarkan dan sebarang maklumat yang diberikan akan disemak di Jabatan Pendaftaran Negara. So, kalau ada yang buat blogshop tipu ke apa, senang kita boleh cari alamatnya di JPN dan bawanya ke muka pengadilan. Nampak tak macam mana jenayah siber dibendung? "






Itulah sebabnya kenapa ai menjoin-kan diri dalam projek Nanie ni... Proud to be Malaysian Blogger !!~ Tapii yang tak bestnya bila tukar url ni, abis semuaaa hilang ! Lecehnya lahaiii nak edit semulaa.. Nuffnang ai kene edit semula... Sib baik senang! Tapi kadang kadang iklan jadik error.. tak suka! Bloglist seperti gambar di bawah hilang... Jenuh nak penuhkan balik.. So, take time laaa.. Dah lah sekarang ai tak de masa terluang yang banyak macam dulu dulu.... huhu... Uols jangan terkejut tengok Bloglist ai kosong tu! ;p





Ingat tau.. Belog GEDIK dah bertukar ke http://www.msieda.my/ tau tau......... Jangan taip dah http://www.msieda.blogspot.com/ dah ! Nanti uols tak jumpa belog ai.... huhuhu










Yang laparrr kemainnnn, malas nak pergi kantin oiiiiiiiiii !
signature ms eida

10 comments:

  1. kakak, tahniah tau atas pertukaran ke dot my... btw, jangan risau.. user still blh google msieda.blogspot sbb dia redirect terus ke url baru. jadi walaupun dorang google url lama, blog ttp leh jumpa. cuba akak buat sndiri.

    for the bloglist, yep saya punya pun hilang. hewhew....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq nanie.... aah la stil dapat lah link ke belog akak.. hehhehe... cuaknye kalau xlink! ;p

      Delete
  2. bestnya mila ada dot my sendrik.
    tp yg tahan tu bab hilang2. adoii...
    akk nak tukar header ada zara pun amik masa. smpai la zara nk masuk 9 bulan baru bertukar.

    ReplyDelete
  3. haah la ieda, bloglist member2 ieda dah takde dalam blog baru ni, puas yani godek.....heheh....susah juga nak tgk blog yg lain....apa2 pun, tahniah ye...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang takde lagi, ida belum buat balik. takde masa.. tunggu weekend la ida setup semula... hehhehehee

      Delete
  4. jgn risau eida, klu org taip .blogspot pon boleh jmpa,,sebab dah direct link...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.. nanie ade bgtau tadi... ida ingtkan xde tau.. cuak aku weiiiiiiiii

      Delete
  5. wah..lepas ni makin senang nak ingat url dia..dah pendek dah..hehehe

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page