Tuesday, December 18, 2012

Resepi Makaroni Cheseeeeeee






Pestime ni ai masak Makaroni Cheseee ni.. Resepi datang dari Yana... Memang ai senang terliur.. dan ai pasti buat uols pun terliur jugakkkkk .. Miahahahhaa . . Nama dia nama gah bukan? Cara masak? Gilerrr senang yarabbiiiiii ... Bak kata Yana, ni menu orang malas.... HAHAHA 



Ayuh tengok bahan bahan yang diperlukan,
1. Makaroni - tak kesah bentuk ape.. Ai suka bentuk putar putar tu... Ape nama dia ekkk?  ;p
2. Sos Preego Chesee & Herb - Tin colour kuning
3. Sosej
4. Brokoli
5. Cili padi
6. Chesdale Sekeping

*modal ai beli semua bahan bahan RM20 aje*


Jom mula main masak masak ni, sebelum tu, uols set masa tau.. Kan ai cakap sekejap jekkk? Tak percaya, set masa tauuuuuuuuu.. Ai dok dalam dapur hanya 35minit sahajaaaaaaaaaaaaa.... Sekejappppp sangatt!


Mula mula potong segala mak nenek cili padi, brokoli, sosej............... Rebus makaroni terlebih dahulu........ Letak tepi kalau makaroni dah siap direbus.... Panaskan kuali, sepatutnya takyah letak minyak, tapi ai pelikk sangatt kenapa tak guna minyak, jadik ai tetap letak olive oil... HAHAHA!!! So panaskan minyak dan tuangkan Sos Prego ke dalam kuali................  Disebabkan terlalu pekat, ai tambah 1tin air masak.. Sukat guna tin Sos Prego tadi.. Yana ajar ! hehehehe




Ok, lepas tu  tambah sekeping chesee.. Kalau uols nak lagi creamy tambah lah berkeping keping.. hekhekhek.. Pastu siap lah kilos bertambah tambah.. HAHA . . Ok lepas tu masuk segala mak nenek yang telah dipotong tadi.. Untuk cilipadi, lepas ai potong, ai tumbuk... Nak bagi pedassssssss masukkkkk dalam kuahhhh.. Perghhhhhhh .. Meletopppp! Oh ya! Ai ade tambah jugak sedikit/secubit herbs.. Motipp? Saja! ngeeee




Kacau dan kacau dan kacau....... Jangan sampai hangit tepi periuk tau. Tu yang kene kacau selaluuuu....... Agak agak dah mendidih, brokoli dah lembut, kira dah masak lah tu.. Tutup lah api..  Pastu tuang kuah ke atas makaroni......... Ai rasa ai masak dah cukup pedas dahhh... Tapi hubby makan letak SosCili lagi.... HAHAHA





*Here........... My 1st Macaroni Cheeseeeeee..*









Yang dua jam lepas makan ni, lapar balikkkk ! HAHA
signature ms eida

26 comments:

  1. wahhh... look yummy.
    nnt leh try ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yummy sangat kak! tapi takleh makan selalu.. mok mok ;p

      Delete
  2. kelasss ko eida....rajinnyer masakk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala.. senang je ni nory.. main campak campak aje... ;)

      Delete
  3. murah je modal die..
    20hengget aje..
    leh try nie..huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila......... Pastu jgn lupe ajak anga dtg umah.. hehehhehe

      Delete
  4. sedapnye..bila eida nak masak untuk akak nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lai lai la. jemput datang umah.. ida masak biasa biasa aje kak..... ;)

      Delete
  5. nak komen . hehehe sebab nak eida cepat cepat dapat baby :')

    p/s : wuuu sedapnya nak buat tapi tak reti :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaahhhh... time kasih izzatul! ;) Senang kacang goreng je tu.. main campak campak dah siap.. ;)

      Delete
  6. ishh!!! saje buat org lapar!!! huhuhu

    ReplyDelete
  7. nak buat la tq for resepi kalau ai tak ingat ai wasap!

    ReplyDelete
  8. ieda, pinjam resepi boleh? nak cuba masak hujung minggu ni....nampak macam mudah dan sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang mudah , sedap memang jugak!!! hehe~ Sila yani ;) Jgn makan selalu, abis diet awak .... hihii

      Delete
  9. nanti aku nak try buat la, minta resipe ye =)

    ReplyDelete
  10. terima kasih sebab buat saya terliur..hahaha

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. Eh.. SK lagi pandai masakkkkk dari ida kannnnnnn ;)

      Delete
  12. babe, semoga ayah cepat sihatttt. rinduu ieda yang sengalll! :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks yaya... Doakan ya! Ida pun tak sanggup tengok abah sakit... ;(

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page