Wednesday, December 12, 2012

Macam mana ai Plan Percutian ai?






Alahai... belum sampai Europe lagi, nak bagi tips bagaiiii ~ Abaikan perasaan seorang yang kaki berangan macam ai ni ! HAHA ~ Saja lah ai up entry ni nak berkongsi tip tip macam mana ai merangka sesuatu perjalanan percutian ai. Ade yang bertanya, so ter up lahh entry ni.. Nampak poyo takkk ? HAHAHA . .


Pulau Pangkor 2011



1. PILIH Destinasi Cinta
Mula mula uols aim dulu, mana nak pergi ? Destinasi Cinta mana pulak yang uols nak terjah ? Kannn... Dah dapat tempat, aim pulak tiket flight... Kalau Destinasi tu kene naik flight lahhhh .. Kalau ai, ai siap siap simpan duit nak aim promo dari Air Asia... Setahun awal ke, ai sanggup tunggu ! Asalkan dapat pergi tempat tu dengan flight yang murahhhh... Miahahaha . . Kalau tak kene naik flight, abaikan point ai yang ini . .  Macam ai, ai ade list tempat tempat yang ai nak pergi... Lambat cepat, InsyALLAH ai pasti akan sampai jua ~  (moral, buatlah list cepatttttt   ;p) . . 


2. Listkan Tempat Menarik
Lepas dah dapat tiket flight, start survey tempat tempat yang menarik kat blog blog ke, internet, facebook,  forum, tanya orang sana sini.. Jangan malu! Jangan malas ! HAHA . . Macam ai, memang eksaited kalau nak pergi bercuti ni.. Ai memang tak payah disuruh , memang akan cari sendiri kat Google Search... Ai buat macam ni, ai baca setiap blog/forum yang dah pergi tempat yang ai nak pergi tu, sambil ai catat kat kertas.. Ape yang perlu dicatat? Nama tempat, harga, tempat tu tutup pukul berapa, ape yang perlu bawak ke. Mana tempat kene pergi dulu, mana tempat takyah pergi pun takpe... Ape ape info lah pasal tempat tu, list down kat satu kertas.. Okay ??

*Itu ai catit, buruk kan tulisan ai? hihihii.. Sambil baca belog orang, sambil catit!*



3. Rangka Intinerary Perjalanan
Ok, bila dah ade semuaaaa nama tempat yang uols nak pergi, sila lahhh rajinkan diri untuk merangka intinerary.. Kenal pasti dimana lokasi tempat tinggal then mula merangka tempat yang mana perlu pergi dulu..  Carik jarak perjalanan (carik je kat Google Maps) dari satu tempat ke satu tempat.. Tak de lah uols buang masa banyakk nanti kalau tak plan semua tu kannn ??


4. Transport
Ok ini penting... Selalu kalau uols travel dengan flight MESTI sewa kereta kann? Unless uols gigih nak naik public transport? Ai tak! Better sewa keretaaaaaa . . Cari agent agent sewa kereta , google kan sajaaaaaa....  Bandingkan harga.. Cari kereta yang selamat/selesa dan mengikut budgjet sendiri.........

*Kalau pergi Pangkor, naik motor sewa, inilah HELMET diaaa.. HAHHAHAHA*
Huduhhh gileee mukaaa akuuuuu  ;p



5. Tempat Tinggal (hotel/homestay)
Kalau ai, travel berdua, ai suka pilih hotel. Auw~ Kalau travel family besar, better Homestay/Apartment.. Lagi selesa dan murahhh . . Apa apa pun, search hotel, jangan lupa baca reviews hotel yekk.. Sedia lah dua tiga nama hotel sebagai waiting list... Ouh ye! Kalau nak book dengan harga yang murah, AGODA adalah pilihan yang bagus !


6. Pakaian
Ini adalah point poyo.. Budget pergi negara 4 musim kononnnnnnnn ! HAHA ~ Tapi bila uols travel ke Negara 4 Musim, WAJIB tahu musim ape yang bakal dilawati dan sediakan lah pakaian yang sesuaiiii... Macam ai, bukanlah nak pergi Negara 4 Musim sangatttt , tapi tempat tu sejukkk orang cakap... So, ai tahu ai kene bawak sweater/glove/stokin... See? Senang kan bila kita dah prepare?? Tak delah memalam kita kesejukannnnnnn . . . Eh ? Sejuk? Boleh main polok polok... auw auw ~


*Omeyy tak kami??*


7. Makanan
Kalau pergi luar negara, negara Muslim, makanan tak jadik masalah kan? Kalau negara yang kurang penduduk muslim acena? Search google ya ! Boleh jugak prepare bawak makanan sendiriiiiii ~ Lagi jimat... Ai pun plan nak bawak makanan ringan.. Sebab sejukkk... Sejuk asyikkk nak makan aje kannnn??  ;p Kalau nak tahu Restoran Halal di luar negara , search aje Zabihah.com


8. Sediakan Budjet Travel
Bila dah survey semuanyaaaa, hotel, kereta sewa, entrance yang perlu dibayar, mari kita membuat budjet! Macam mana ai buat budjet? Ai selalu guna EXCEL.. Situ senang.. Auto calculation kan... HEHE ~ Taip semula semuaaaaa yang uols catit tu.. Buat dalam kotak cantik cantik.. Set up auto calculation.. Masa tu, boleh lah masuk sekali budget makan/minum, shopping, emergency cash dan lain lain... Lain lain seperti? Kalau ai, budjet nak hantar Mushang Boarding kalau we all travel. Memang. Sebab lama kan, kesian tinggal Mushang sorang sorang kat rumah......  ;p

*Cantik tak kotak kiraan ai? Ngehhhh*



Nampak budjet ai nak honeymoon nanti? Mak oiiiiii . . Ok itu pengiraan kasar saje... Nanti kita tengok, banyak mana $$$ yang keluar? Banyak lagi ke.. Or kureng sikit dari budget kasar tu? hikhikhik.. Okay Selamat Mencuba teknik ai... Macam bagus sangatttt  *matakeatasbahuterangkatangkat*  Biahahhahahaa








Yang sekadar berkongsi,
signature ms eida

19 comments:

  1. bagus tips ni ieda. boleh dipraktikkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila Mila.. Ida kalau nak pergi bercuti, inilah yang ida buat.. Semua ida kongsikan dlm entry ni.. Untuk panduan sapa sapa yang sudi .... =)

      Delete
  2. Perancangan yg rapi dan baik adalah memudahkan perjalanan cuti.

    ReplyDelete
  3. good idea.. BE tgk gmbr kedua eida yg tgn tu mcm takut je tgk.. hehe jgn marah ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh ida tak marah BE. Tgn ida memang bengkok sikit.. Sbb masa kecik kecik dulu pernah jatuh moto, tgn tu jatuh atas batu pulakkkk.. Tulang retak kene simen.. Itu lah jadiknye.. =(

      Delete
  4. eehh caner nak komen ni eida?? betul ke tmpat ni??
    bagus la tips eida bg ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul akak, dh jgn tukar dah.. hihihi.... Ida bg tips ikut pengalaman ida sendiri... Semua tu ida buat bila ida plan nak pergi bercuti... =)

      Delete
  5. tip yg baeikk,, belogisam redah je mana nak pergi,, plan pun lewat,,jaj

    ReplyDelete
    Replies
    1. Main redah? WOW ! banyak duit ni... hehehhee

      Delete
  6. eka pun salu wat ittinerary bersama cost kat excel.senang utk urusan calculation.spy tak terlebih budget...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeayyy! Ade jugak kawan yang buat teknik yg same.. hehehehhe~ Senang kan eka, kita nak sedia budjet, taknak over budjet... Orang tak banyak duit lah katekann.... hihihi

      Delete
  7. Baguih nyer eida siap kasi tip...kita biasanyer terjah je...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tak reti arr nak terjah je.. Mesti mesti nanti balik, termiss mana mana tempat.. Pastu menyesall... hahahhhaaa

      Delete
  8. slalunye tip 1-7 tu mmg sy akan buat, tp tip no 3 tu sy slalu pakai egent jer... & tip no 8 tu plak slalu terlupe nak buat... yela da excited sngt nk g jalan kan.... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe~ tapi tak pe, asalkan merancang dan punya banyak wang... hahhahahah

      Delete
  9. baguih siap ada tip2 lagi..
    eh..nampak kurus la skrg;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila masa akak nampak ida? Gmbr kat atas tu masa pergi Pangkor 2011.. Skrg dah nak masuk 2013 dah kak.. hihihihi

      Delete
  10. Assalamualaikum. bagus gila siap buat kat Excel bagai ni. cayalah ida memang terbaikkkkk :)

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page