Wednesday, November 7, 2012

Rumput untuk Mushang





Ai ada beli rumput untuk Mushang. PetGrass namanyerrr.. Ai memang tahu kucing memang kene makan rumput untuk kesihatan mereka. Details sebab pentingnya rumput untuk kucing, ai cerita next entry hokayyy? Sekarang ni ai nak cerita ai beli PetGrass untuk Mushang dan we all sendiri semai benih sehingga rumput itu tumbuh dengan bangganya ! ewaaahh . . Dah layak jadik petani dah nieeeee ~ HOHOHO


PetGrass Mushang RM10 beli dari DewiPetShop




Mushang macam suka je dengan PetGrass tu masa mula mula beli.. Eh? Bukan semua benda dia suka bawak main ke..... ? HUHU . . Bila ek ai start menyemai benih ni? Fikir sat. Hari Selasa 30hb Oktober 2012.. Nasib daya ingatan ai KUAT..  Macam mana nak semai benih? Tak yah cuak sangattt . .Semua nya ada di dalam kertas panduan.. Follow aje. Jangan derhaka. Pasti BERJAYA ! EH? Dah macam kata semangattt jeeeeeee   ;p


Cara cara menyemai benih PetGrass


1. Taburkan tanah yang disediakan di dalam bekas yang disediakan. Tabur hampir semua, cuma tinggalkan suku tanah saja.
2. Spray/Basahkan tanah dengan air. Bagi lembap lembap gitu ~
3. Taburkan benih dalam keadaan sekata. Jangan bagi benih bertindih yeeee
4. Spray/Basahkan benih dengan air.
5. Pastu taburkan lebihan suku tanah tadi di atas benih benih itewwww
6. Tekapkan bekas dengan tisu yang disediakan.
7. Spray/Basahkan tisu dengan air. Bagi lembap lembap gitu ~
8. SIAP ! Dan letakkan bekas didalam suhu bilik  Sentiasa Spray/Basahkan dengan air. Bagi lembap lembap gitu ~ Asal nampak dah kering, spray lagi... huheuhueeeee
9. Asal dah nampak tunas benih dan mula tumbuh, alihkan tisu dan sentiasa Spray/Basahkan dengan air. Bagi lembap lembap gitu ~ Asal nampak dah kering, spray lagi...



Keadaan PetGrass Hari Sabtu - Hari Ke-4
*Masih tak boleh dimakan lagi rumput masa  ni. masih tak tumbuh sepenuhnya. jarang jarang je rumput tu kan?? Tapi Mushang tak sabarrrr.. Ai bagi rasa dulu, then ai simpan balik... HAHA*




Hari Ahad - Hari ke- 5
*Masa ni dah boleh makan... Rumput pun dah panjang....
Mushang makan okay! Terkejut ai tengokkkkk.. *


Dan malam tu jugak Mushang muntah......
Kenapa muntah? Nanti ai cerita lain entry ye??




Hari Selasa - Hari ke-7
*Rumput dah semakin panjang............ Dan rumput ni pun dah selamat ai letak kat tempat makan Mushang.. Makan ye Mushang. Vitamin ni ! HEHE*






Dapatkan PERFUMES yang pelbagai bau, rupa, yang pasti MURAHHH !
Jangan malu meow meow nak KLIK iklan kat bawah ni yerrrr  . . . . .









Yang takut gak kalau kalau Mushang tak makan rumput ni ! huhu
signature ms eida

12 comments:

  1. wah.. menjadi yer tanam rumput tu,.. dulu beli. tapi tak mo hidup.. sekarang nie kucin pun tiada dah...huuhuhu..
    comel mushang yer...

    ReplyDelete
  2. lar, kenapa muntah pulak??

    cepat jer tumbuh eh rumput tu..

    ReplyDelete
  3. kan nadia dah bgtau, kucing ieda ni bukan calang2 kucing. ;)
    kuching gred a niiii.

    ReplyDelete
  4. wow.. bestnye.. nnt sy pun nak try jgkla.. thanks 4 this info..

    ReplyDelete
  5. muntah???? terkejut kot kali pertama bg makan rumput... hihihihihi...

    ReplyDelete
  6. shomel sangat Mushang nie...
    Kim salam kat die eh.hihihi

    ReplyDelete
  7. waa... kena tanam ehhh... nak beli buat hiasan laa... boleh? wakaka...

    ReplyDelete
  8. ni rasa nak bela kucing gak laa...mesti seronok kann...

    ReplyDelete
  9. wah kucing pon makan rumput ek..igtkan kambing, lembu, kerbau aja..hehe comellah si mushang..mushang berbulu kucing

    ReplyDelete
  10. mushang ni cumell sgt la..mata dia tu...bila kita bole couple weee~~~

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page