Thursday, November 1, 2012

Cuba belajar HORMAT PERASAAN orang lain





Di sini, ai nak kongsikan kisah benar. Benar benar terjadi pada diri ai..... dan kawan baik kononnya! Lepas kejadian tu , ai dah kureng dengan dia.......... lagi kawan , lagi menyakitkan hati.. baik takyah kawan.. Kawan dengan orang yang menyenangkan kita aje.......


Kisahnya begini,


3 bulan yang lepas , 

Si dia : Aku dah preggy.. 10weeks beb.. Macam tak caya.. Aku subur juga akhirnya... 
Aku : Tahniah beb.. Take care.. Aku pun subur cuma belum tiba masanya ALLAH nak bagi...

Si dia : Tapi kau dah 2thn kawen, kosong je lagi ?? Tak subur lah tu...
Aku : Terdiam. Sentap. (dalam hati, kau sapa nak cakap aku tak subur? bff sangatt konon? bff sakitkan hati bff keeeee)


Baru baru ni, (actually, baru jap ni....... die msg ai)

Si Dia : Aku mintak maaf beb, aku pernah sakitkan hati ko dulu.. ko ingt tak aku pernah cakap bla..bla.blaaa..... (dia maksudkan dia cakap aku tak subur lah)
Aku : Tak ingtlah (buat buat tak ingat sbb mls nak cari gadoh) Nape?
Si dia : Aku keguguran
Aku : Takziah beb... (itu je ai reply msg dia)



Moral of the story, semua dlm dunia ni PINJAMAN dari ALLAH je... Yang nak berlagak tak tentu pasal tu dah kenapa kan? ALLAH bagi cash je bila sakitkan hati orang lain. Tu namanya tak reti nak bersyukur..... Jgn jadik macm tu ye kawan kawan... Belajar HORMAT perasaan orang lain dulu......



(petikan ai di facebook tadi) malas pulak nak taip kat sini, ai copy ajeeee..



Ai baru je up kat facebook. Biar dia baca. Ai nak dia belajar hormat perasaan ai ! Kalau dulu sedap mulut je bercakap kannnnnn. . Sekali je ALLAH nak tunjukk, baru tahu langit tu tinggi ke rendah keeee.... Ai sedih sebab, itu kawan baik ai yang cakap ! KAWAN BAIK ! Sepatutnya KAWAN BAIK lebih memahami kisah perasaan ai yang berTTC ni. Tapi mulut longkang cakap ai tak subur kannn? Kalau orang lain, ai paham.. Sebab diaorang TAK kawan dengan ai, diaorang TAK tahu masalah ai..... Abaikan apa yang diaroang cakap.. Ini, KAWAN BAIK cakap ! Ouh .. Sentap okayyyyyyyyy ! Tadi baru dia msg ai......... Ai  jugak sedih dengan pemergiaan baby diaaa.. Tapi dlm masa yang sama, ai nak dia tahu semua dalam dunia ni, ALLAH bagi pinjam je... Jangan nak berlagak sangatttttttttttt . . InsyaALLAH lepas ni , kalau dia ada rezeki lagi, jangan sesekali berlagak... Jangan sesekali rasa bangga ! Jangannnnn ! Jangan sesekali melukai hati/perasaaan orang sekeliling.









Yang takutt sangatt jadik macam tu bila rezeki itu dah sampai, mintak dijauhkan! Amin
signature ms eida

9 comments:

  1. Sabar ye Eida.. mmg kkdg kawan yg rapat ngan kita la yang banyak sakitkan hati kita.. eyza pun pernah alami mcm tu jugak.... mmg betul pun, skrg ni..apa2 pun Allah bayar cash.. x payah la nak cakap besar... semoga satu hari nnt ada rezeki utk kita jugak..Amin...

    ReplyDelete
  2. Eida, kite ikhlas mendoakan awk cepat2 pregnant. Insyaallah. Dengan kesabaran awk, Allah bagi rezeki baby kat awk. Amin

    reeneeraaid.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. hurmmm, org mcm nie mmg ade eida..kene bykkan bersabar sbb kite pun penah kene..ALLAH dh tentukan waktu yg terbaik utk kite..so yg perlu kite wat adalah tunggu..;)

    ReplyDelete
  4. bile kwn baik yg cakap mmg terasa sgtkan... semua ni kan kuasa allah... takmoo sedih² insyaallah bile usaha pasti ade kejaayaan yg indah... kan...

    ReplyDelete
  5. erm, memang ade jenis2 org macam tuh.cakap kadang2 tak jejak tanah.
    nauzubillah.semoga dijauhkan.kite dari kemungkaran Allah ;)

    ReplyDelete
  6. InsyaAllah. Lepas neh rezki kita. Bykkan bersabar

    afrah.hana@blogspot.com

    ReplyDelete
  7. takziah..
    yess..betul ckp gedik..
    jgn takbur.. & judge org suke2 hati..
    kite xtau pengakhiran kite nnt..
    so gedik..u take care ok..doa byk2..smoga Allah memberi kekuatan kat awk..supaya tabah hadapi sume nih

    ReplyDelete
  8. eida pernah jd kat chenta jugak. tp wife kawan hubby la, dia kawin 3bulan after ktorng kawin then 2bln pas tu preggy, dia g umh mil chenta tanya la chenta dh de lom,abg ipar jawab...lom lg dia kan xsihat de thyroid, then selamba je wife dia ckp eh org de thyroid xleh preggy ke? smpi satu ketika hby chenta btau wife kawan dia keguguran n till hari ni saat ni lom lekat lagi and since keguguran tak pernah lagi dia dtg umh mil. ALLAH bg pinjaman kat kita,jgn la kita riak, kalau ea pun tu rezeki dia tak perlu la nak kata org lain memacam bila dah jd cmtu tau plak dia segan..

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page