Friday, October 19, 2012

Resepi Rendang Ayam Kampung Anna yang MARVELOUS !





Resepi kali ni. Dah baca tajuk kan?? Sebab apa marvelous? Sebab bila ai makan je rendang ayam kampung kat rumah Anna raya hari tu, terus terasa nak masak sendiri dan makan sampai kenyang kat rumah sendiri sambil tengok tivi ! HAHA ~ Over!  Hubby pun suka. Siap tambah kami laki bini masa kat rumah Anna hari tu.. Sib baik BFF, tak lah malu sangatttt  ;p  Patut cuba belajar ni... So, ai mintak Anna resepinya.. Anna ajar dalam chating room fb aje... hihi


Bahan bahan
1) Bawang Besar 2biji **
2) Bawang putih 8biji **
3) Halia 2inci **
4) Lengkuas 2inci **
5) Kunyit Hidup 3 inci **
6) Serai 2btg  (ketuk saja)
7) Daun limau purut 3helai aje  (buang batang)
8) Daun kunyit (hiris)
9) Cili padi (lagi banyak lagi pedas) **
10) Santan
11) Ayam Kampung !  (ai guna separuh je) (so, santan 1 kotak kecik saja ai guna)

*Nampak macam senang kan? Tak tahu ai tunggu dekat duajamm baru boleh makannnnnnn!!! HAHA*





Cara menyediakan
Blend semua bahan bertanda **...  Masuk dalam kuali semua bahan yang telah diblend tu...... Tumis. Sekejap je.. Masuk Ayam, santan. Kacau.. Masukkan garam. Agak agak wehh.. Jangan banyak sangatt.. Nanti Rendang dah kering, jadik masin lakkkk ...  Estimate rendang ni akan masak dalam 1jam lebihh.. Hari tu ai buat, 1jam  45minit kauuu ! Ai guna ayam tua lak kannnn.... Sedap memang sedappp.. Tapi berjanggut nak tunggu masakk wehhh   ;p  .... Kacau dan kacau sehingga kering.. Agak agak kering sangat tambah aje air.... 15minit sebelum tutup api, masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut tu..........  Dan SIAP !!



p/s :Hubby cakap sedappp tapi kene kurangkan serai, so next ai akan letak 1batang aje... Ada lagi separuh ayam tu, boleh lah buat lagi sekali....  yummyyyyyyyy ! Thanks Anna ajar ~ Kalau ko tak ajar, sampai ke tua aku tak reti masakkkkk ! HAHA








Tak tahu nak bagi hadiah ape untuk Buah Hati Pengarang Jantung Pisang?
Perfumes adalah jawapan yang TERBAIKKK ! Jangan segan silu KLIK ya!









Yang boleh lah masak untuk hidup berdua ni,
signature ms eida

2 comments:

  1. hehehe...dah try buat ek?syabas bete!cobaan yg bagus..

    tp nk tnya ko ni, ko tumis dulu ke bahan2 tu? aritu aku ada ckp ek suruh tumis?

    ReplyDelete
  2. weekend ni zana try lunch umh eida boleh??? hahahahhaha...

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page