Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, October 1, 2012

Kebaikan Buah Lemon





*Beberapa hirisan buah lemon dicampur dengan AIR SUAM, bukan AIR SEJUK tau. Minumlah sebanyak mana yang mampu setiap hari. Tinggallah semua kafein, minuman bergula tu.. Tinggalkan aje.* HEHE



Apakah kebaikan Buah Lemon? Untuk yang berTTC ? Untuk yang ada endometriosis, adenomyosis, cyst (my kes), fibroids dan lain lain..... ? Buah lemon SANGAT membantu !!! Macam mana membantu? Google sendirilah.. Malas pulak ai nak tepek artikel tu kat sini.. HAHA ~ Banyak sangat ! Yang pasti, Lemon Good for TTC tau.. tau.


Selain itu, Buah Lemon juga bagus untuk semuaaaaaaaaaaa orang............... Yang sihat nak lagi sihat? Silakan mencuba buah ini. Amalkan setiap hari. Jangan angan angan tahik ayam sudahhh (note to myself) HEHE ~  Jom kita tengok apa kebaikan Buah Lemon ni ? Dah lahh mahal kemain.. Gulp!


Menambahkan tahan ketahanan dalam badan
Lemon kaya dengan Vitamin C dan juga Kalium (potassium) yang amat diperlukan badan. Vitamin C juga bagus untuk melawan demam manakala Kalium mampu melancarkan perjalanan fungsi dan perjalanan darah dengan betul. Oleh yang demikian, amalkan meminum segelas air suam dicampur sehiris lemon untuk dijadikan minuman selepas bangun tidur kerana ketika itu, perjalanan dan urat baru mula berasa tekanan kerja. 


Keseimbangan PH
Lemon merupakan makanan berakali tinggi yang menakjubkan. Percaya atau tidak, lemon bertindak sebagai asid sendiri, tetapi di dalam badan kita ianya alkali (asid sitrik tidak wujud sebagai asid semulajadi setelah metabolisme kita meningkat). Jika anda ingin tahu, keseimbangan alkali dalam badan merupakan kunci kepada kesihatan diri. 


Bagus Untuk kulit.
Dapat mengurangkan tanda parut kalau selalu sapu pada parut. Parut jerawat ke hapa ke, tak kesah. Dapat mengurangkan kedut, blackheads kalau selalu minum.Another tips, kalau dah selesai perah buah lemon tu, jangan buang lagi, sebabnya kulit buah lemon (bahagian dalam) boleh dibuat sebagao scrub di muka, siku, lutut dan leher. Sapu kan aje...... Hilang semua sel kulit mati tu........ 


Membantu masalah mengurangkan berat badan ( ni yang paling suka!! HEHE)
Bagi mereka yang mempunyai masalah berat badan yang sedikit gempal, amalkan rutin harian ini untuk memiliki tubuh badan yang diidamkan, kerana lemon mepunyai khasiat serat pektin yang tinggi, dimana ianya mampu melawan kelaparan. Ianya juga menunjukkan bahawa mereka yang kekal alkali di dalam badan boleh mengurangkan berat badan dengan mudah. Oleh yang demikian, bagi mereka yang gemar makan berat di waktu malam, amalkan rutin ini agar kawalan perut anda berada dalam keadaan seimbang. 


Masalah penghadaman
Bagi mereka yang berasa ada makanan yang tersekat di ulu hati, cuba tip ini, kerana air suam mampu melancarkan makanan yang tersekat di ulu hati, manakala lemon pula bertindak sebagai mineral dan vitamin yang membantu perjalanan sistem penghadaman anda. 


Pembersihan air kencing
Jus lemon membantu membuang bahan yang tidak diperlukan badan kerana lemon menaikkan tahap kekerapan membuang air kencing dalam satu-satu masa ( ianya bagus untuk badan kerana kencing membuang toksik) . Oleh yang demikian, jika anda amalkan minum Jus lemon, tahap kebersihan air kencing anda akan meningkat dan sihat.




Sumber : Google lerr sapa lagi kan ... ! ;p









Yang sudah memulakan amalan sihat ni ! (kat office je.. kat rumah? belum ada kerajinan) HAHA
signature ms eida
♥ TQ For Reading SiGEDIK's Entry! Feel free to Comment Dear ♥

10 comments:

  1. Japgi baru K nak gi cari buah lemon.. nak join minum gak.. Usaha nak turunkan berat badan, dari minum air kosong je.. baik letak lemon.. ada rasa sikit..huhu...

    ReplyDelete
  2. skang gak gie beli lemon..hehehe..

    ReplyDelete
  3. ai pun sama! since last week dah mula air suam + lemon! sukaaa... air jadi wangi!

    ReplyDelete
  4. bab utk TTC tu Yana suka.. bab kuruskan badan laaaaagggii suka ! goodluck !

    ReplyDelete
  5. ain nak try gok nnti...baca blog akak trus teringat, tadi ain nak bawak cleanz tea yg kak ana beli...tapi lupa...betul ke tak ejaan die..main taram je..hihi

    ReplyDelete
  6. Salam dayah,,

    samala kita..aku da seminggu amalkan Lemon ni..
    aku blei 8bji = 10 rgt ..murah kan =)

    ReplyDelete
  7. kakk ieda...
    thanks for da info..
    sangat bagus! jap kang nak pi beli lah..
    akak,dah cd1 lom... hehehe

    ReplyDelete
  8. dah keluar entry pasal lemon..bestkan minum air lemon. weekdays ok..tapi time kat rumah..susah betul nak minum.

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!