Wednesday, October 3, 2012

Dimana mana kami AKAN memberi





Pagi semalam, setiba  ai di office, hubby park moto kat belakang Dewan. Situ kadang kadang ada banyak kucing liar berlegar legar.. Kalau ada makanan ai bagi.. Kalau tak de, ai belai saja.. Manja manja pulak tu ! Ada seekor semalam, ekor dia putus ! Pastu asyik ngiau saja.......... Ai rasa dia tengah menahan sakit tu.. Alahai kesiannya..... Bila di belai, manja sungguh ! Ai cakap dengan hubby "Kalau kita ada kereta sekarang, ai ajak yu pergi Klinik Vet!"  Tak sanggup nak melihat.........................


Hari Sabtu lepas, ai pergi memborong di Pasar Borong Sri Kembangan, sedia maklum kan ,bila asal nama Pasar je, sinonim dengan Kucing yang sangat sangat BANYAK ! Lepas memborong, ai nampak seekor kucing ni terhidu hidu cari makanan.. OK. Kesian lagi.. Tak boleh tengok ni.... Terus amik makanan kucing yang sememangnya ada SENTIASA dalam bonet kereta... Asal tinggal sikit je, ai ajak hubby pergi Tesco beli makanan kucing.. hehuhueee~ Ai bagi kucing tu makan.... Datang lagi dua ekor. Baik.. Lapar ye? Nah makan ni........... Sian nyer......................... Makan sampai kenyang ok! Esok? Belum tentu ada makanan lagi................. sobs... sobss.....


*Tiga ekor sekali*


Nampak macam tak de hal kan kalau kucing kucing ni tak makan ? Padahal diaorang lapar tahap cipan tu ! Bagi mana yang mampu aje lahh ~ Kan best kalau ada DANA yang diperuntukkan dalam BUDGET Kerajaan. Bagi dana kat NGO-NGO yang bergerak untuk memelihara nasib kucing kucing terbiar tu! Tapi mimpi aje lahhhh . . HUHU ~ Kalau lah ada dana tu, mesti semua kucing kucing terbiar ni boleh ada 'rumah'......... Dan of coz makan minum terjaga..... hmmm.. Sekali lagi, kalau lah ada dana . . . . . .


Ai tak harap uols jadik macam we all nie.. Sayang kucing sangat sangat. Cuma kalau tengah tengah makan kat kedai tu , ada kucing terbiar datang mintak makan, ape salahnye bagi secubit ikan/ayam..... Sila percaya, ALLAH akan balas semua tu........ Tak rugi pun.... Tak susah, secubit aje! Tunjuk lah keperihatinan terhadap kehidupan lain ..... 



Selagi mana we all mampu, di mana mana we all AKAN memberi.............. 





p/s : Ai bukan nak menunjuk baik tapi nak bagi kesedaran pada uols. Mana tahu lepas ni dari yang suka sepak sepak kucing bila kucing datang mintak makan , uols boleh bagi SEEKOR ikan pada kucing yang datang tu! Mana tahu ada kesedaran tu kan......kan........kan...............  








Yang siyes tak boleh tengok kucing lapar ! Kesian ouh ! 
signature ms eida

6 comments:

  1. dayat penah belu semua ikan yg ada kat kedai makan kitorg makan bagi kat kucing2 tu....lagi milo n mila xde ngan kitorg ni,sedih je pandang kucing xbertuan

    ReplyDelete
  2. semoga murah rezeki kak....ameen Allahumma ameen

    ReplyDelete
  3. sy ade bela 2 ekor kucing, sekor jntan dan skor betina, wlaupun ade bele kucing..slalu gk bagi makan kucing kt kedai...or kt bawah rmh, kdg2x ade gak kucing liar..bg jgk makan...kesian tgok...lagi2x wktu sejuk..lapar.. :( klau takde kucing, da ambik..tapi dah ade 2 ekor...boleh tolong setakat tu jelah..

    ReplyDelete
  4. eida, zana x ada simpan stok makanan kucing dalam bonet.. tp kalau time makan, kucing dtg memang kitaorang bagi cikit..

    abah zana kat kampung bela 4 ekor kucing.. jadi, zana pun tau betapa sayangnya eida pada kucing sebab sesape yg bela kucing mesti akan ada sifat penyayang pada binatang tu..

    ReplyDelete
  5. semoga murah rezeki korang..aku pn xpnah halau kucing kalo die dtg time aku mkn kt kdai..

    aku pn nk ikut ko la spare mkanan kucing dlm bonet keta..;)

    ReplyDelete
  6. samalah kite eida...dlm kete mmg spare mknan kucing dlm tupperware...suke bg kucing2 terbiar mkn... tu kire bersedekah jgk tu kan..=)

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page