Tuesday, October 23, 2012

Cara EIDA edit G A M B A R







*Ai suka edit gambar jadik macam ni* Nak tahu macam mana ?? 
Baca entry sampai habis ye! 



Ada orang tanya (nama dirahsiakan~ HAHA), macam mana ai edit setiap gambar ai ?? Eh eh? Gambar ai cantikk ek?  *tersenyum kambengg* . . Ok, ai cerita ye.. Seperti biasa, ai kan baik hati lagi cumils lagi TAK kedekut ILMU.. ILMU yang baik WAJIB dikongsi bersama.. Tak perlu nak makan sorang sorang... Tak kemana lah hidup tu...    Eh TERemo pulaksss.. Sebabnya, benda ni terkena pada batang hidung ai sendiri.. Berpuluh kali ai tanya, berpuluh orang ai tanya... Sekor pun TAK pernah nak bagitahu macam mana diaorang edit gambar... Elehhhhhhh...... Dasar KEDEKUT !!  (tak perlu dimention nama dia, boleh jadik bermasam muka nanti.. HUHU)


Sampai lah ai jumpa seorang Hamba ALLAH nie, perlu bagitahu nama? Ai rasa PERLU ! Sebab dialah yang bagitahu ai pasal edit edit gambar ni.. TAK KEDEKUT ILMU langsung okayyy ! Orangnya ialah PnStoberi a.k.a Kekda........ Tak tahu kekda ingat lagi ke tak, tapi ai ada tanya macam mana kekda edit gambar dalam salah satu entry kat blog dia, dia replai...... PHOTOSCAPE !  Simple aje....  Ai sangat sangat menghargai................  Suka sangattt orang macam ni... heee ~


*Inilah muka depan PhotoScape*



OK sambung cerita.. Dari situ bermulah lah ai men-download PhotoScape ke pc ai............ Bila dah ada sofware tu , ai explore gila gilaaa... HEHE ~ Try itu ini... Seronoknyaaaaa !! Dan bermulalah ai meng-edit gambar dengan menggunakan PhotoScape.......... Dulu ai guna Picnik, tapi Picnik dah tak boleh guna kan.... Lepas tu ai guna PhotoBucket..........Sejak Bahagian Teknologi Maklumat ai BLOCK PhotoBucket, ai blur!  Mana BEST entry tanpa gambar kannnn ? Sib baik time tu kekda bagitahu, guna PhotoScape... YEAHHHHHH


Jom ai yang baik lagi cumils ni nak ajar edit gambar dengan PhotoScape! hee~

*OK. Lepas download sofware kat pc, open lah PhotoScape uols. Then kalau berminat nak buat gambar sambung sambung macam gambar model cute kat atas tu (ehem~) , tekan 'PAGE' kat tab tab yang belah atas sekali.. Nampakk ? Pastu nampak tak arrow merah ai tu.............. Bila uols set semua tu, jadiklah seperti gambar tertera di atas tu.. OK?*



*Dah siap? Kalau taknak page tu, tukar je page lain... kat tepi belah kanan tu berlambak page.... Pilih aje...... Pastu ai suka setiap gambar ai, ai letak kan 'FRAME'.. Ikut aje arrow merah ai tu.. Die guide uols tu... HEHE ~*




*Lepas tu, dah kira siap dah ni... Kalau nak save, tekan aje save kat atas tu.. Tapi ai kan ada watermark, so setiap gambar ai, ai WAJIB letak watermark.... So, ai tekan 'EDIT'.. Follow my red arrow again.. heee ~*



*Macam mana nak letak watermark? Tekan "Object then Photo".. Arrow merah ai tu ada tunjukkk.. Paham kan? Selain tu, kat sini jugak uols boleh 'crop'. boleh edit colour pic, boleh buat mcam macam.. Rajin explore ye!*

Then, dah SIAP ! Boleh lah klik "SAVE" kat tepi tu......... YEAHHH



So, jawapan kepada yang menanya macam mana ai edit kesemua gambar ai?? Jawapannya ialah PHOTOSCAPE... Macam mana nak download? Alaaa.. taip je kat google tu.. PhotoScape.. Download aje yekk... Senang kacang mak enon lagiii...  ;p



 
 *Semua langkah langkah di atas menghasilkan Gambar yang Cute lagi Cumils  ni !  ( ^ __~)  *

(paham kan anum?? hihihihi)




p/s : Banyak lagi cara untuk edit gambar, kene rajin explore PhotoScape ni. Tau tau. Eh? Uols edit gambar pakai apeeee? Haaa.. jangan tak jawab.. Ai COP uols sebagai KEDEKUT nanti, baru tahu! HAHAHA










Yang memang suka edit gambar !
signature ms eida

25 comments:

  1. kalau nak buat gambar gerak2 mcm yg i buat tu... guna yg ni jugak... kat atas tu kan ade page (yg u gune ni), combine, animated GIF etc... klik kat animated GIF tu dan try explore... sng jer... nnti dpt la gambar gerak2 tu... i tak rajin nak buat tutorial mcm u ni... kehkehkeh... (yg takut dicop kedekut sbb u dah penah tanyer)... hahaha...

    ReplyDelete
  2. err...akak ke yg gitau??
    hahaha...mcm Eida cakap tu..akak pun dah lupa. ngeee :D

    Akak pun jarang guna p.scape ni dah sejak ber instagram. Eceh... huhuu *poyo kan.. ngeee.. nati beli note 2 Eida leh letak instagram pula yer. hihuhuuu

    ReplyDelete
  3. tq cikgu eida. Sy pun tak reti nak edit photo. Biasanya upload jer raw picture dr phone.

    ReplyDelete
  4. wehooo...same la kite kak..
    photoscape senang nk gune.. :)

    ReplyDelete
  5. samala sy pun gune photoscape ni.. tp rsnye ieda xpenah tanye sy kot.. arap2 xde kate kedekut... :-)
    sy suke photoscape ni sbb bleh bloom gamba... pastu bleh wat effec.. tp mmg kene rajin explore la.. cube je.. mmg hasilnye menarik

    ReplyDelete
  6. ieda...sama la kita! yani pun pakai photoscape tp x de la sekreatif ieda....huhu...

    ReplyDelete
  7. sama la,cikji pun guna potoscape jugak.tp just ltk watermark ngn edit sikit2 je. tp xde la sekeretip n serajin eida.

    ReplyDelete
  8. zana kadang2 pakai photocsape.. tp lagi banyak guna picasa sebenarnya.. eida tau x edit guna picasa?? nak zana ajar ke? zana x kedekut ilmu gak tau!!!! hahahaha

    ReplyDelete
  9. akak pun guna kaedah ni hihihi.. kat pc, tp kat rumah x buat watermark sebab x download phooscape kat lappy hihihihii

    ReplyDelete
  10. nory baru nk tanya....nory biasa gune photobucket je...penah jgak try photoscape, tapi nory tak habis explore lagi, rupanya byk kelebihan photoscape ni ekk...pasni nk explore lagi lah...hehe..

    ReplyDelete
  11. nory baru nk tanya....nory biasa gune photobucket je...penah jgak try photoscape, tapi nory tak habis explore lagi, rupanya byk kelebihan photoscape ni ekk...pasni nk explore lagi lah...hehe..

    ReplyDelete
  12. Pakai Photoscape jugak!

    Perkongsian yang menarik.
    Singgah baca entri & Follow sekali.
    Jumpa link blog dalam Kelab Blogger Ben Ashaari`
    Salam Perkenalan :D

    http://engkumuzahadin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. oke dah paham dah cne gambar ida nie ~~~~

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum. yeayy dah faham! sheila ada photoscape, tapi tak guna sangat. hahaha thanks for the tutorial ida

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum...tq for info ;)

    ReplyDelete
  16. singgah cni,..eh..camtu rupanya..leh cb nnt

    ReplyDelete
  17. wahh keren, ane lagi blajar dasar-dasarnya nih sista

    ReplyDelete
  18. thanks sekarang boleh letak gambar kat blog

    ReplyDelete
  19. thx eida.. dah lama cari benda alah ni... muahhhh...

    ReplyDelete
  20. thx eida... dah lama cari benda ni..

    ReplyDelete
  21. mcm mna nak wat watermark 2 ea..mmg eida dah siap pnya ea...lau nak wat watermark kta sndri mcm mna huhuhhuu..mntak ajar terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida tempah watermark kat blogger lain. ida tak reti buat watermark hehehhehe

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page