Friday, September 14, 2012

R A H S I A Blog G E D I K !





Apa tu auto publish? Orang baru dalam blog mungkin tak tahu. Jangan malu bertanya. Dulu ai pun tak tahu nak buat macam mana auto publish ni. Tanya orang sana sini, kasik tebal sikit muka.. Tengokkkkkk.. Sekarang blog ai banyakkkkk entry auto publish.. Motip cerita ? Nak bagitahu, dah pandai ler..... Tak rugi menebalkan muka tanya blogger lain.... HEHE


So, sini ai nak kongsikan satu R A H S I A. Rahsia lah sangattt ! Ada yang bertanya, 'Kenapa aku tengok blog ko 'mewah' dengan entry entry setiap hari ? Sehari berkali kali ko update. Bila masa ko buat entry tu?? Ke memang kat office ko tak de kerja??' Ayat last tu memang kureng ajorrrr ! HAHA ~ Ai pekerja berhemah okayy ! Takkan boleh dapat Anugerah Tokoh Cawangan pulak kan kalau asyik berblog aje? *ayat kene up sikit!* HEHE ~


RAHSIAnya of coz lah entry tu semua auto publish.... Miahahahhahaa ~ Bila masa ai draft enrty entry tu semua ?? Weekends lahhh . . Bila ai ada masa, tak tahu nak buat ape, mungkin masa tu hubby tengah kongke tv, so ai bukak pc, bukak blog, update entry.... Macam hari Sabtu, kadang kadang kalau tahap kerajinan ai melepasi tahap kemalasan tahap maximum, boleh jadik 4 entry ai draft tauu ! Lepas siap draft, semua entry tu ai akan susun cantik cantik jadual dia untuk dipublish mengikut urutan masa dan hari.... HEHE ~ So, bila tiba masanya, even ai tak buat entry pun untuk hari tu, entry autopublish still akan keluar.. ~ Best kann


Cth. Ai buat draft entry untuk hari Isnin, pagi(9am), tengah hari (12tghr), petang(2.30pm) dan kadang kadang malam.. Time fav ai pukul 8.30pm........... Time kemuncak.. Tapi malam malam ni kadang kadang jelah... Majoriti ai akan set entry untuk dipublish waktu waktu itu..... *uols perasan tak entry ai akan keluar time tu?? Sama je masa dia.. HEHE* Then hari ahad untuk entry hari Selasa pulak... dan seterusnya.. See ! Tak menganggu kerja office pun............................. Bila cuma kadang kadang ai memang free, ai akan update fresh dari ladang.. HEHE ~ Eh , uols tak dapat beza kan yang mana auto publish dan yang mana fresh dari ladang kan? kan ? Bijak kan ai............... puiiii


Rahsia lagi ni, ai dah lupa lak baca kat blog mana.... Tapi yang ai tahu blogger tu dah tahap TEROR ah ! So, ai follow tips beliau... Sehari, kalau mampu, blog kene ada 3entry yang dipublish pagi, petang dan malam.. Kalau tak mampu, sehari sekali cukup. Dah jangan pulak ai cakap sehari kene ada 3 entry, uols tak de idea, sampai nak MENCURIK idea orang lain pulakk.. Curi isi ENTRY dia ! Jangan lah buat macam tu kawan ! Okayyyy ?? Setakat ini, ada juga yang ai bluurr takde idea, tak berupdate jugakkk.. Cuma bila idea tu mencurah curah, bila ada aktiviti yang boleh dimasukkan ke dalam blog, time tu blog ai memang 'mewah' entry lahhhh


Itu aje rahsia ai ... Macam entry ni, ai taip pada 11.09.2012 pukul 10.45pm.. Time time nak tido, tapi tunggu hubby masuk bilik dulu pun sempat ai draft entry ni.. HEHE~ Dan diset untuk dipublish pagi ini.. Seee.. Tak susah mana pun nak adakan blog kita sentiasa dikunjungi readers... ewahhhhh ~~ Dan tak ganggu langsung kerja office kita.... Dah jangan cakap lagi ai takde kerja yer ~ Macam mana nak buat auto publish ? Baikk.. Nah tuto untuk uolsss ~



Ini untuk Blogger New Interface yer~
 Kat sebelah kanan entry, ada Post Settings. Ada Schedule kan?? Klik situ. 
 Then akan keluar macam gambar di atas tu. So set lah hari dan masa entry itu akan dipublish. 
Klik DONE. Settle ~





Ini untuk Blogger Old Interface yer~
 Untuk blog lama pulak, kat bawah entry ada Post Options. Klik situ yer..
Then akan keluar kotak date and time tu... So, taip bila uols nak entry tu dipublish.. 
Okay? Klik Save Now. Settle ~





So, rajin rajin lah uols buat draft entry, dan set auto publish yer... Masa terluang di isi dengan berblogging. Masa & Kerja di office pun tak diganggu sangat ! Yang penting, blog BERUPDATE sentiasa !




p/s : dulu ai selalu buat auto publish bila bercuti or whutever,, tapi sekarang rata rata ai memang guna autopublish jerr! Cubalahhhhhhh . . Tahu tahu bukak blog, approve komen & berblogwalking ke 'rumah' kawan kawan sahaja.. Mudah saja jadi blogger ni ! Eh ? lallallalalalaaaaaa . . . .












Yang suka men-autokan entry.. tak kecoh kecoh baru nak update~ heeee
signature ms eida

12 comments:

  1. dulu zana pun selalu buat macam ni.. weekend jer update utk seminggu punya entry.. hahahaha..

    tapi sekarang draf entry utk hari berikutnya jer.. masa skrg ni sgt2 mencemburi saya.. cewah! bz uolssss... tu yang entry asyik bertangguh jer.. hohoho

    nice tips my dear.. eida ni blogger popular dah.. tu yang readers sentiasa ternanti2 entry baru..

    ReplyDelete
  2. la la la.....
    thank coz tip yg berguna itu..

    autopublish selalu tapi tak terpikir nak set masa juga..nnt susu try yg set masa tu

    ReplyDelete
  3. bagus tutorial ni... akan di guna pakai nanti...weee... ;)

    ReplyDelete
  4. aku pn slalu update time ada masa pstu draft..hehehe..auto publish xpnah buat sbb date blog aku lari skit..

    weh,aku nk tanya,kalo kite nk setting balik date kt blog camne?dh lama nk tnya tp lupa..date aku awal sehari xsilap aku..

    ReplyDelete
  5. nana pon suka buat auto publish ni..sebab kadang-kadang idea mencurah..kadang pulak langsung tak tau nak tulis ape..hehe

    ReplyDelete
  6. slalu time2 nk tido la sebuk draft entry..
    tp dh xrjn skrang..mlas yg amat..hihi

    ReplyDelete
  7. akak pun selalu jugak buat.. lagi² kalau bz awal bulan kan.... tu yg draf bertepu² banyak hahahahaha....

    dan inilah salah satu keseronokkan berblog berbanding yg lain.. sbb blh autopublish entry ...

    ReplyDelete
  8. nak wat draf pun tak sempat...BW ajer

    ReplyDelete
  9. zaza pun pernah gak wat.. saja nak try.. hihihihi..

    ReplyDelete
  10. betul tu buat autopublish sng..berupdate la jgk blog kite kan..

    ReplyDelete
  11. salam kenal awak... tima kasih yerk.. akak pun dok tertanya2 apa tu auto publish.. terjawab sudah..

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page