Thursday, September 13, 2012

Jangan ambil kalau itu bukan HARTA kita





Beberapa kali mak pesan dari kecik sampai dah besar panjang, Jangan BERANI amik kalau itu BUKAN BARANG/HARTA kita.... ~ Padahnya? Jawap sendiri dengan Yang Maha Esa. . . Tapi peliknya, dah bertimbun timbun nasihat tu, ada jugak manusia sekarang yang giler kentang sesuka hati mak bapak dia je amik tanpa rasa serba salah !


Tak malu meh ?? Dah tentu itu bukan DUIT kita, kenapa nak amik? Buat harta sendiri ?? Tak takut ke dengan balasan akhirat nanti ? Kat dunia boleh lah tipu manusia... Tapi dengan Yang Maha Esa , kau boleh tipu keeee ? Answer me !


Ok. uols jangan cakap ai meroyan tau. Ai cuma pelik bin ajaib je.. Baru baru ni, depan mata ai sendiri terjadinya benda ni.. Kan we all baru lepas Jamuan Raya, then banyak lah barang barang/segala jenis pokok/kain or whutever yang dibeli PAKAI DUIT CAWANGAN yang perlu disimpan dengan kata lain, tahun depan boleh pakai lagi kan??..Tak perlu lah setiap kali nak Jamuan je, mintak duit nak beli aksesori, padahal kalau simpan barang barang yang dulu, kan boleh guna pakai balik?? Kan kita boleh berjimat cermat.... ~ Persoalannya, DIMANAKAH barang barang tersebut ?? Ntah malaun eh? kasar nye bahasa.. OK Ntah mana datang manusia yang TAK DE DUIT ni, sibuk 'menyonglap' semua barang barang tu.. Bila ditanya, jawabnye mudah saja TAK TAHU..... Padahal? Dah letak kat rumah memasing kot? Tak baik ! Tak baik ! OK kalau ai salah meneka, DIMANAKAH barang barang itu? Pelik kan uolssss  . . . 


Kan sedia maklum, tu bukan DUIT kita, buat apa nak amikkk ?? Simpan jela kat office... Baik hatinya nak 'tolong' jagakan dekat rumahh ?? Baiknye kamu ....... puii ~ Atau lain hari, ada orang nak beli barang barang tu, bagi jela..At least kita dapat pulangan duit tu balik... Dari yang amik TAK BAYAR tu lagi sengkek okayyy ! Buat maluuuuuu ..  Baik laki, baik perempuan .. SAMA je ! Baik tua baik muda pun SAMA je !  Cuba tekankan kat sini, tanam dalam diri siap siap.... Bila BENDA BUKAN HAK KITA JANGAN AMIK! Buat tambah dosa aje.................... Yang suka amik barang free tu, doa doakanlah dia cepat tersedar.... AMIN ~



Ingat tau kawan kawan, bukan barang kita, bukan duit kita, JANGAN AMIK ! Buat tambah dosa je kalau benda tu TAK DIHALALKAN...... ~ Kalau iye pun suka sangat barang tu, beli lah pakai duit sendiri, lagi BERKAT .. Dari mencurikkk ? Itu tidak baik !





p/s : itu semua dari pandangan peribadi ai~ kisah sebenar? Hanya Yang Maha Esa Yang Maha Mengetahuinya... ~







Yang takut sangat teramik barang orang then TAK halal pulak?
Akhirat nanti macam mana kannn? Ce pikir sikit ye !
signature ms eida

6 comments:

  1. dah amik barang org patu buat mcm harta sendiri... ramailah mcm tu...huhu

    ReplyDelete
  2. ada orang tak kisah pasal hak terutama sekali hak ofis. Sesuka dia jer hak ofis jadi hak dia..huhu.

    ReplyDelete
  3. Mana2 opis pun mesti hadap bende sama..hhehe

    ReplyDelete
  4. itu harta, ahmad albab yg punyer....hehehehe

    ReplyDelete
  5. alahai...dia ingat pakai buang kot...macam-macam ragam

    ReplyDelete
  6. kehkehkehkeh.... memang itu olang itu macam.... sudah biasa...=)

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page