Thursday, September 6, 2012

Resepi Burger Bakar Andi




Kecoh dah dunia dengan Burger Bakar ! Bakar sana ! Bakar sini ! HEHE ~ Hubby pun mula menunjukkan kebolehan nak mem-bakar- burger jugakk.. Ai ok kan je... Untuk juadah buka puasa Ramadhan yang lepas ~ Beli bahan bahan dulu.. Then hubby buat sorang sorang.. Ai ? Tukang tangkap gambar aje! HAHA ~ Memang senang ! (senang kan hubby? dah tiga kali hubby buat!) Jom kita cekidaut resepi hubby........ Ai baru salin dari hubby malam semalam.... HEHE ~

*Burger Bakar Andi*  HEHE ~



Bahan - bahan (untuk patty)
1) Daging hancur Ramlee 400g
2) Sebiji telur **
3) 1/2 bawang Holland **
4) 2 ulas bawang putih **
5) 1 sudu teh Mix Herbs & Lada Hitam **
6) Sedikit minyak OliveOil **
7)  Sedikit garam


*Blend dulu semua bahan yerrrrr...*


Bahan - bahan (untuk aksesori)
1) Salad
2) Keju
3) Mayonis
4) Sos lada hitam/sos cili
5) Tomato
6) Hirisan bulat bawang Holland

*Burger Bakar Andi in the making~ HEHE*



Cara - cara membuat
1) Blend bahan bahan bertanda **
2) Campurkan bahan bahan yang telah diblend dengan daging hancur. Gaul rata. Masukkan sedikit garam.
3) Bentukkan patty uols mengikut kreativiti memasing.
4) Masukkan patty yang telah siap ke dalam peti beku sekurang kurangnya 2jam.
5) After 2jam, bakar/panggang patty uols atas apii... Bakar selama 15-20min sahaja..........

 
*Saat patty dibentuk ~ Guna mangkuk kauuuuuu........ HAHA ~ Last last dia fedup bentukkan biasa aje........ Takyah cecantik.. Nak masuk perut jugakkk ~ huehuehueeee*





Last but not least . . 

Yum Yum yumm.... !



Makan pulak bersama chezzy wedges ! Tak ingat Ramadhan berapa yang we all berbuka ini.... Ai makan satu biji dah kenyang tahap cipanzi dah ! Gila besarrrr mulut ai makan burger ni ! Sungguh tak sesonoh... hihi ~ Hubby yang habiskan lagi tiga biji tuu......... Jangan pandang hubby kecik, makan sikit ye! HAHA ~ Now, ai dah tak perlu nak terkinja kinja ajak hubby pergi makan Burger Bakar dah ! Dah tak perlu beratur 3jam pun ! Cuma cakap, "sayangggggggggggg............ nak makan burger bakar.........."  SIAP !  HAHA



p/s : Masih ada kesempatan uols nak join SIMPLE Give Away.. Klik SINI ~










Yang tetiba terliur tengok gambar Burger tu.........
signature ms eida

14 comments:

  1. beger bakar andi 2 bijik..;)

    pandainya dia wt beger bakar..dah xlayan kaw2 la lpas ni..hihi..mana dpt resipi beb?

    ReplyDelete
  2. wehh...i sekeluarga nak g beraya rumah u... nak request burger bakar ni bleh? xde yg lain2 pun x kisah... wakaka...

    ReplyDelete
  3. pppppeeeeerrrrrgggggggghhhhhhhhhh, sentap!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    giler terliur aku tgk gmbr burger tu wei!! apa kata suruh andi buat masa aku datang beraya rumah ko.. hahahhahaha.. giler kan??

    ReplyDelete
  4. perrghhhh terbaekkk lahh.. aku nak try gak la.. adehh..

    ReplyDelete
  5. ohoooiiii...memang kenyang tahap xleyh kate nih sis..
    wat sendirik lg best..hihi

    ReplyDelete
  6. memang sedap kan zana...ish2 bile la boleh beraya umah eida ni...hehe

    ReplyDelete
  7. mak ai.............sedapnya...
    nanti klu akak datang umah eida..suruh cik abang ieda buat burger ye...hahahaha

    ReplyDelete
  8. uishh terbaekkk..
    blom rase lagik nie..klu rase ntah cmne lh muke nyer
    bole request ke tok besday kakak ipar andi nti(along lh) on 11th nov nti..miahahha

    ReplyDelete
  9. uish..bestnya..rasa nk p makan je mlm ni he3..tanks for the recipe! nak buat jugek la pastu open table depan rumah lai..lai.burger bakar..burger bakar hik

    ReplyDelete
  10. amboih..ok saya bookmark resepi ini.. *terliur

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page