Wednesday, August 29, 2012

R A Y A J E N G K A





Sambung cerita Raya lagi ~ Tahun ni beraya di Jengka, Pahang dulu (kg hubby).. Jumaat malam dah sampai Jengka.. So, ai berpeluang menolong didapur dari A to Z.... Agak agak sikit tak hulur bantuan kat dapur, teruknya menantu gitu rupa !! huhu ~ Penat? Gilaaakk tak penat ! Tapi seronok.. Tapi dalam hati sedih.... Berjauhan dengan family ~ Asal masuk bilik air je nangis sikit sikit.. Sikit je ! Kang kantoi mata bengkakk... HAHA ~ Malam tu hubby dah start anyam daun ketupat.. Ai tak reti ~ Hubby buat sorang ~ Ai tolong ketat-ketatkan daun ketupat tu, tolong masukkan beras dalam daun ketupat tu.. Naik bohsan dah ai buat ! HAHAHA ~ (nnti ai ajar cara anyam ketupat eh? next entry lerrr)

Apa menu untuk Raya tahun ni ?? Ada Rendang Ayam pencen ~ Sedap yawwww ~ Ada kari daging ! Heavennya dapat makan kari di pagi raya.. Sebijik macam Melaka... Terubat rindu ~ sob...sobsss.... Ada masak dendeng.. Ini ai kureng jumpa tapi rasanya sehingga menjilat jariiii ~~ Tapi yang pasti bila beraya di Jengka, WAJIB ada Sambal Tawon... Pernah dengar? Next entry ai cerita pasal Sambal Tawon ni okayy ??

*Yummmyyyy*


Tema tahun ni Kelabu Pink, kononnya... Tapi tak berapa nampak pulak Pink ai tu~ Jadiknya Kelabu saja... HEHE ~ Macam macam jenis kelabu ada.... Hubby and ai pakai Kelabu lembut gitewww ~ Di pagi raya, seawal pagi dah bangun... Ada hati nak bangun lambat? Malu kot bangun lambat di rumah mertua kann ?? Tahun ni ai tak solat raya, hubby je pergi........ Ai ada spotiing before raya tu... (ok! cerita di lain entry ye!)... Sambil tunggu habis solat Raya, ai, kakak ipar dan anak2 buah dah selamat melantakk dulu.. hiks ~ Balik je solat, BERCINTA nak ajak tangkap gambar ramai ramai.... Family hubby tak berapa gemar berposing ~ Bila ajak, baru posing.... Tak macam keluarga ai, belum ajak dah posing ! HAHAHA ~ Aji lorat !

*Maksu ajar anak buah posing ! Oooopsss*


Kali ni , ai pelik nape pagi pagi tak pegi berjalan raya ke rumah orang... Menunggu saja tetamu yang datang pulakk... Sekali tiba rombongan, ada dekat 20++ orang, kelam kelibut sediakan cawan/pinggan/makanan....... Fuhhh ! Lepas habis tu, basuh pinggan pulakkk...... Belum habis basuh pinggan, dah ada orang datang lagi.... Sekali lagi kelam kelibut sediakan semua tu.......... Pastu sambung basuh pinggan lagi......... Semua tu berlarutan, dah orang datang tak putus putus.... Akibatnya, ai penat yang teramat sangat !! Bila hubby ajak beraya, ai ngantukk nak tidooo..... Dah petang dah time tu.... Baju raya ai dari Kelabu terus bertukar Apron warna Merah... Sobsss....sobssss.........

Malam meriah ! Main bunga api dengan anak buah sampai lebamm..... Seronok! Siap depan mata jiran sebelah main mercun yang berdas das tu... Sukanyaaa ! Tapi mak marah sbb ada budak kecik... HEHE ~ MIL garang tauuuu~~ Pagi raya kedua, ai mandi lambat ~ Malas nak mandi pakai baju lawa lawa then ke dapur sahaja....... Petang dalam pukul 5pm kot, baru ai start beraya ke rumah pertama ai...... Jiran rumah emak je pun ~ Petang tu beraya 2buah rumah saja........ Malam beraya rumah kawan hubby................

*Manyakk syokkk OOooooOoo....*


Esok pagi raya ke-3, hati ai dah start berbunga bunga sebabnya nak balik Melaka..... Yeahhhh ~ Sapa yang tak suka nak jumpa family kan..... Bersiap semua, gerak balik ke KL dalam pukul 1pm.......... Actually kejar masa ni, sebab Mushang akan dihantar balik pada hari ni ... Janji dengan orang boarding tu pukul 3pm.... Sampai KL pukul 3.30pm, tepat pada waktunya, orang boarding pun sampai.... Hmmm... Even diaorang mengalami masalah waktu, (ai tak suka orang lambat) tapi service memang tiptop! Sebabnya sebelum ai gerak balik ke Melaka, ai tinggalkan Mushang dengan makanan yg secukupnya.... Mushang sikit pun taknak makan, dah kenyang..... Bila cium Mushang, huwaaaa ~ Wanginyaaaaaaaaa !! Mushang mandi ke? ehem ehem ~ Ai like !!~ Thanks Zul Azizi Boarding Pets.... Saya sangat berpuas hati ~~~

*Keluarga besar CheTeh.. Eh? Separuh besar je sbb kakak hubby yang seorang (KakAyu) beraya di Johor dulu... Kiranya tak cukup korum ni... hehe~ Layan Kelabuuu di pagi hariiiii ~~*




Next entry Raya Melaka pulakk ~







Yang awalnya sampai pagi ni, masih WP1 kan......
signature ms eida

14 comments:

  1. Amboi posing :)) tahun depan turn aku pula menangis-nangis sebab berjauhan dengan keluarga..hihihi

    NHMH

    ReplyDelete
  2. baju kuning tu rya ke berapa dayah?

    ko still nangis ek?rasa xbest kn 1st raya kt umah org len..rindu kt family..lain tmpat lain cara beraya nyer..;)

    ReplyDelete
  3. Selamat Hari Raya... :)
    Maaf zahir dan batin.

    ReplyDelete
  4. wah, lajunya eida update entry.. x terkejar zana ni.. hahahha.. apasal ntah mood unpdate blog zana ni.. nak kena ceramah dgn eida agaknya.. huhuhu..

    cantik la baju eida! FIL zana pun kurang bergambar.. kalau family zana, semua hantu gambar! haahahha...

    ReplyDelete
  5. selamat hari raya... cantiknya berdondon dgn baju kelabu... kira raya thn ni raya pertama dgn husband lah yer... jadikan ia 1 memori terindah...^__^

    ReplyDelete
  6. yuhuuuu..kuar dh entry raye die..hiks..

    ReplyDelete
  7. tu dia..bersinar2 baju raya eida..
    cantik baju...

    ReplyDelete
  8. Ros thun ni xbgambr dgn family in law.. Aduhai.... Apa yg kalut pun xtau... :p

    ReplyDelete
  9. nana pon tak pandai anyam ketupat..memang sangat fail..hehe

    ReplyDelete
  10. kelasss kau kak.......hihi...

    bab nangis tu aku suka...haha!!

    ReplyDelete
  11. selamat hari raya maaf zahir & batin...

    cantik manik² jahit tu .. walaupun nampak dalam jauhh...

    ReplyDelete
  12. okla tu, smpat tangkap gmbr satu family... sue x sempat pun..takde kenangan hari raya bergambr satu family..huhu

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page