Wednesday, August 29, 2012

Resepi Puding Caramel for 2nd time yaww !






Hari ni nak share Resepi Puding Caramel versi Eida.. ~ Puding caramel ni banyak cara buat, ada yang bubuh telor, ada yang tak.. ada yang bubuh tepung castard, ada yang tak... So inilah versi ai, percubaan kali kedua.. Dimana percubaan kali pertama dulu, HANCUS ! Tak jadik apa.. Rasa? Tak  boleh blahhh... HAHAAHA~  *ai buat time bulan puasa hari tu, hari ni baru nak publish..hehe*


Antara bahan bahan yang mudah dimiliki yang perlu 
ada untuk membuat Puding Caramel ini , 


Bahan A
5biji telur
1tin susu cair
1/2 cawan gula halus 
1/2 cawan air
2 sudu besar esen vanilla


Bahan B
1 cawan gula (for next time - 1/2 cawan je)
Sedikit air


Adunan A - Mula mula, pecahkan telur dan masukkan gula ke dalam satu bekas. Pukul kan mereka... *hee ~ Lepas tu masuk pulak susu cair, air dan esen vanilla... Pukul kejap je. Ok done !




Adunan B - Untuk sediakan Gula Hangus Puding Caramel pulak begini, masak/kacau gula atas api sampai jadik cair coklat coklat giteww .. Lepas tu masukkan sedikit je air, kacau lagi.... Ok Done! Tuangkan gula hangus ni kat dalam loyang (tips : ukur loyang dengan pengukus dulu. Kes ai, tak ukur pun loyang, tau tau bila nak start kukus, loyang lagi besar dari pengukus.. Ha cane??? hihihi)




Lepas tu, masuk kan adunan A ke dalam loyang yang berisikan gula hangus tadi.... Kukuslah selama 40minit.... Nak tahu macam ne dah masak? Cucuk cucuk kan puding tu.. Tengok dah tak lembikk dah masak lah kiranya tu... Selalunya 40-45minit lah.......




Bila dah masak puding uolss tu, tunggu sejuk kejap, pastu terbalikkan puding tu atas pinggan................ Jadiklah begini ~~ Rasa? Ada rasa Puding Caramel yaww~~ Kira jadiklah percubaan kali ni ! YEAHHHH ~~ Tapi ai akan kurangkan manis for next time... Sbb hubby tak suka sangat manis...... 


*Rupa tak penting, janji rasa SEDAP* HAHAHA









Yang suka sangat makan Puding Caramel ni !
signature ms eida

10 comments:

  1. lor senangnyer.. nak try la nanti...

    ReplyDelete
  2. jadi...jadi..percubaan yg bagus..npk cm sodap..

    ReplyDelete
  3. Penah buat...x suka makan sgt sbb manis...khik3

    ReplyDelete
  4. memang favourite nana n hubby ni..sedap n senang kan!

    ReplyDelete
  5. Tu bukan secawan gula...dah nak segelas gula...patut manissgt kot..hihi

    ReplyDelete
  6. hi..blog walking here..selamat hari raya..hee..teringin lak bila tgk puding tue...hee..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page