Wednesday, August 1, 2012

Mushang dah Vaksin !





Hari Jumaat lepas kan ai bercuti, so we all decide nak gunakan kesempatan yang ada ni pergi Hospital Veterinar, men-vaksin-kan Mushang..... *Vaksin penting untuk kucing yer! Next Entry ai cerita kenapa hokayy* Oh ya, hubby pun bercuti jugakk, sebab katanya tak larat, panas sangat ! hihi ~


Seperti biasa, pergi Hospital kene awal, nanti dapat nombor lambat.. Awal tak awal sangat lah bila lepas sahur tido balik kan.... Jadiknya pukul 10am baru sampai Hospital Veterinar tu.... Nombor? Lama okay menunggu ! *padan muka kat diri sendiri* HEHE ~ Mushang dapat nombor 1025 ~ Lama ai tak jejakkan kaki kat Hospital ni.. Last ai menghantar 8K tu la..... Ai memang jaga kesihatan diaorang ni... Takkan nak bela saja, tapi segala jenis vitamin tak mo bagi? Sian kucing ~~ HUHU

*1025, lama.. Mushang boring duk dalam cage, so, ai bagi keluar... 
Tak jauh mana pun jalan.. penakut kan.... hikhikhik*


*Memang penakut, asyik duk bawak ketiak bapak dia je... hihi*


Mushang takut jumpa doktor.. 1st time lah katakan... Lepas ai isi borang nama Mushang, Mushang kene timbang berat, amik suhu..... HEHE ~ Berat Mushang ? 2.86kg !! Nampak kecik kan? Tapi berat rupanya.. Seberat bayi yang baru lahirrr ~~ Sweetnya..... *bila lah ai nak bawak anak pulak ke Klinik checkup...* Sobsss.. ~  Suhu ? Disebabkan Mushang dalam keadaan takut dengan doktor, suhu mencecah 39.4 darjah celcius.. Hampir demam kata doktor tu........... hmm.... takut sangat ni ! HEHE ~


*Mushang kene enjet! hihihi*


Lepas settle semua tu, baru Mushang diberi suntikan Vaksin.. Ai suruh juga doktor bagi Mushang makan ubat cacing... Oh ! Itu pun penting jugakk yer.....  Suntikan vaksin ni akan ada 2 peringkat ... Vaksin yang pertama tempoh 3minggu.... Lepas settle tempoh 3minggu tu, baru masuk peringkat tahunan.. Setiap tahun kene datang untuk vaksin kucing ~~  So, next appointment Mushang dengan doktor untuk 2nd vaksin pada 17 Ogos 2012 *hoiii !! kami mahu balik RAYA kot??* choyyy .. Tapi next week kene datang lagi sekali amik cream tuk telinga Mushang yang sakit tu...... Takleh bagi sekali kata doktor, takut badan Mushang tak tertampung vaksin, ubat cacing, cream lagi... Kang demam terkejut pulak ! HAHA




*Kucing ni jantan, di beri nama adik oleh pakcik ni... Besar kan???? 
Dukung dia ni macam dukung budak umur setahun!! huhu*



*Sesedang mengemaskini fail kucing ai, ai terjumpa kad kad kesihatan 8K.. 
Alahai... Rindu mereka!!!





Bayaran yang dikenakan,
1 suntikan Vaksin RM30
Ubat Cacing RM6(sebiji)
1botol  vitamin RM10 (1ml setiap hari)
Total RM46






Note for me: 21 Januari 2013 - Mushang kene makan ubat cacing







Yang suka tengok Mushang sihat dah !!~
signature ms eida

3 comments:

  1. chenta nak bawa bby cat vaksin jugak..eida tau tak kalau bby cat bpe bulan leh vaksin..bby cat chenta baru 1months ++

    ReplyDelete
  2. hospital mane ni eida?
    nory bawak laura kat St Angle Animal Medical centre je mase first vaksin dulu...mahal lak tu vaksin saje RM50...belum masuk ubat & vitamin lg..hukhuk..

    ReplyDelete
  3. mmg x dpt dinafikan yg eida terlalu sygkan kucing2 tu kan..

    untung Mushang ada tuan yang sgt2 penyayang..

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page