Tuesday, August 14, 2012

Keperluan Mushang. . . .





Semenjak ai berkecimpung dalam membela kucingkucing ni, banyak benda yang ai makin tahu pasal kucing2 ni.. Bukan setakat membela, bagi makan minum, tempat tido.... Asas yang lain pun wajibbb ~ Itu ai lahh.. Orang lain ai tak tahu... Sejak membela 8k lagi, semua ni memang dah jadik kewajipan bagi we all.. Bagi kucingkucing kesihatan yang cukup ! Of coz diaorang ada ubat ubat diaorang.. Takkan kita je nak sihat? Jangan taktahu, kat luar sana, ada Hospital Kerajaan Veterinar tauuu~~ Tapi takleh lah nak pakai GL kalau check up.... HAHHAHAHA !!~ *kalau boleh pakai, ai paling seronok!*


*Wajib ada ! Kalau dah habis, paksa hubby cepat2 pergi beli* hihi



1. Frontline Spray. . Apa tu ? Ubat kutu derr.. Kucing kan ada kutu.. Taknak bagi kita as a owner berjangkit dengan kucing, spray lah Frontline kat badan diaorang seminggu 2x.  Cara spray ? Spray kat kulit badan, then gosok gosokkan keseluruh badan.. Celahan paling sesuai... Cth: Celah ketiak ke.. celah kaki ke..... Tempat2 tu kutu suka dudukkkkk ..... *RM37-botol kecik*

2. Surolan. . Ape tu ?? Itu ubat kurap.... Titik aje kat tempat yang macam nampak ada kurap.. Or baru nak jadik kurap.. Takde lah kurap tu merebakkk.... Kalau teruk sangat, baru bawak pergi Vet.  *RM25*

3. EarDrops . . Ape tu ? Itu ubat telinga.. Haa... ini ai beli masa Mushang sakit telinga.. Telinga dia gataii.. hikhikhik.. Titik aje kat dalam telinga.. Lama lama OK. *RM25*

4. Shampoo . . Sebenarnya ai dah ada Shampoo 8K, tak habis lagi... Mushang guna Shampoo itu jugak. Tapi hari tu pergi Vet, nampak ada jual Shampoo botol kecik ni.. Nak try lahhh... HEHE ~ *RM10*

5. Vitamin . . Haa, jangan memain, kucing pun ada vitamin yang perlu diamik sekurang kurangnya 1ml setiap hari.... Cecair kaler pinkk lagiii.... HEHE ~ Macam mana nak bagi minum? Guna picagari tuu.... Yang kaler biru tu.... Doktor bagi sekali.... So, tiap2 hari ai bagi Mushang Vitamin ni..... Dengan harapan semoga SIHAT selaluuu !!~ hehehhe ~ *RM20-dua botol*



Mungkin ada banyak lagi vitamins untuk kucing kucing.. Tapi yang ai selalu guna yang ini jelah..... Bergantung kepada kesihatan kucingkucing ai jugak... Kalau diaorang sakit, baru ai tahu ubat apa yang patut ada... Selagi tak sakit, takde tahu derrr.... hihi ~ Tapi yang ai dapat rasa perubahan we all bila membela kucing ni, kalau pergi Mall, nampak butik baju dengan kedai haiwan, we all akan masuk kedai haiwan dulu.................. HEHE ~


Harap harap dapat membantu Pencinta pencinta kucing dengan ifo/tips ini.. Sekian~ *poyo!*










Yang rindunya 8K !
signature ms eida

4 comments:

  1. Umah mak ros ade la suma bnda ni.. Satu lagi dia dia ade ubat yang bagi kucing jilat, pastu die muntah kuar bulu dia balik.. Ape nama ubat tu xtau lah :)

    ReplyDelete
  2. nana belikan flea collar tu untuk tomey..memang takde kutu berani dekat dia..mane taknye, bau kolar tu pon punya la kuat tuan die pening kepala..hehe

    ReplyDelete
  3. kucing aku byk kutu la wei..dh beli shampoo n ubat kutu tp xmau ilang..camno nak buat doktor Eida?;)

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page