Monday, August 13, 2012

Jom selaraskan jawapan untuk soalan CEPUMAS tahun ni? HAHA






Kurang seminggu lagi, kita nak menyambut AidilFitri kan ? Syok kan ? kan? Dah ready semua persiapan ?? Ai seronok nak raya.. Semua dah siap ! Kalau boleh nak packing baju malam ni jugakkk.. hihi ~ Punya lah tak sabau... Nak raya ! Tapi dalam keseronokan nak beraya tu, ada juga hal yang membimbangkan... Fuhh ! *lap peluh jap*


Uols dapat teka? Pandai ! Bila tiba Hari Raya, jumpa ramaiiiiii sangattttt saudara mara kan ? kan? Jumpa jiran jiran sebelah rumah.... Sepupu sepapat jauhhh.... Lagi lagi? Ramai lagii!!~ Nak nak ai balik dua kampung pulakkk... Memang ramaiii yang akan menanya soalan cepumas yang bakal mengguris hati lembut ai ni.... HohoHoooo! Nak nak pulakk, ai dah hampir 2 tahun lebih berkahwin.. Satu jangka yang lama bagi mereka yang dah banyakk anakk ni... ~ kan ?


So, ce uols tolong ai.. Bagi ai idea, apa jawapan yang BERNAS yang kalau boleh nak perli balik orang yang menanya tu.. HAHA ~ KOMPOM punya ramai yang akan menanya..... "Korang ni bila lagi nak dapat anakk ??"  Haaa.. macam tu lah kiranya soalannya....... Biasa dengar dah !


Kalau jawapan standard ai, 'Belum ada rezeki' .. Tapi jawapan tu kadang kadang buat ai yang sakit hati balikkk.... Sebab diaorang akan cakap, usaha lah lebih ! Eh eh? Kau tahu ke masalah aku ape yang suka suka cakap macam kita ni TAK USAHA ?? Haa.. ini buat angin ni.. ! Asyik nak menanya orang je! Takde soalan lain ke??? Ce tanya sihat ke.. Nak best, bagi ai duit raya ke.... HAHA ~ Ai nak jawapan yang boleh ai jawap balik, buat orang tu terkena balik dengan soalan dia ! HAHHAHAHHAHA  *gila kejam* Lantakk aarr.. Hati dia nak jaga? Hati kita ??? Sat lagi, tengah beraya, ada yang menanya sinis, ai sms hubby ajak balik jee.. Lantak ! Nak cakap ai kurang ajar? Suka hati... Ai sentap hokay !!!


Satu je pesan ai pada semua yang lepas ni ADA HATI nak tanya, fikirkanlah perasaan kami yang mengalami ni sebelum mengeluarkan soalan Menyampah itu ! Kalau ai ada anak, ai akan bawak, kalau takde anak, we all datang berdua aje lah.. Tak paham paham lagi keee?? huh !



Jawapan standard ai:-
Belum ada rezeki.............. *sambil usap usap perut*
Allah saja nak bagi kami honeymonn lama sikit..........
Nenanti lah.. tak puas duduk berdua lagi............
InsyaALLAH, doa doakan kami..


Baik kan jawapan ai? So, ce bagi sikit jawapan KEJAM? HAHA ~ Tapi hati je cakap macam tu, depan orang yang menanya itu ai hanya mampu tersenyummm.................... *dalam hati? cepatlah  balikkk...* HAHAHHAHA!!



**Bukak facebook, rata rata update status pasal raya anak.. Beli baju baru anak kaler itu, beli kasut anak warna ini. berabis untuk anak banyak ini.. hmm.... Tak marah diaorang update tu.. Memasing punya facebook kan.. Tapi ai? hmmm....... Takpe, positif diri ! Satu hari nanti, ai pasti jugak beli semua tu tuk anak anak ai..... AMIN ~ **








Yang memang terfikir nak bagi jawapan ape ni? Adui !!!
signature ms eida

17 comments:

  1. sama la kita...saya pun dah dua thn kawen tp masih xde anak lg..bukan tak usahakan..kalau Allah swt masih tak izinkan nak wat camner lg.....

    ReplyDelete
  2. ckap je, kitorg x puas bulan madu lagi, kang anak dah berderet, dah x leh nk berjalan sakan plak...hurmm mesti hati dorg plak yg akan terguris...hahahaha..

    ReplyDelete
  3. thn ni zana nekad, zana akan senyum jer.. serius zana x kan jawab.. sebab zana takut zana teremosi lebih..

    hanya yg mengalami jer yg akan faham.. yg x mengalaminya mmg x kan pernah faham dan x kan cuba faham...

    ReplyDelete
  4. ieda, jawapan yg kejam dan fireback pada org yang bertanya tu macam2 gaya kita boleh balas balik. tapi, kena ingat satu benda je.....mak bapak kita tak pernah ajar kita jadi kurang ajar pd org lain. jadi bukan jenis kita nak bls balik pd diorunk tu dengan jwpn kurang ajar. takpe la, Allah boleh tolong balas/sedarkan mereka2 yang tak faham masalah kita.....sabar ye ieda, yani ni pun risau juga.

    ReplyDelete
  5. pojie slalu pesan kt aku..kalau org tanya bla nak ada anak, or ape2 yg dorg tny pasal anak..

    jawab: Tanya ALLAH..

    (^^)

    Semoga kita semua kuat =)

    ReplyDelete
  6. wah bagus la ada jawapan cepumas sesiap. nak tiru boleh? tak yah eka nak open book lagi dah.hehhee

    ReplyDelete
  7. itu ayat standard..ayat yg xpenah abis..bile xkawen tanye bile nak kawen, bile dh kawen tanye bile nak dpt anak pulak..bile dh anak anak tanye bile nak dpt anak yg seterusnye pulak...hurmmm..

    nasib baik la sedara-mara jenis yg xtanye soalan anak nie beria2..

    ReplyDelete
  8. ida,sy pun alami situasi cm awak..ada pernah kwn sy yg laser tanya cmtu, last sy sound aper taw 'klu buat ank tu cm buat kuih, dh lama dah sy buat sendiri'. smpi hari ni dia xprnh tanya sy pape sal anak.padan muka dia,laser lagi.:p

    ReplyDelete
  9. aku pn xtau wei nk bg jawapan cmne..bg jawapan yg baik pn kdg2 dorang nk menang gak..pelik!
    ko diam je pstu senyum..kalo dorang xpuas hati gak ko ckp cmne yg cta ckp tu..TANYA ALLAH..DAN JGN SESEKALI MEMPERTIKAIKAN URUSAN ALLAH..

    ReplyDelete
  10. saya pun tgh terpikir2 jawapan yg sesuai..dlm kepala dh ade jawapan dh..tp rasa mcm kejam..sila la jln2 kt blog saye..hihi

    ReplyDelete
  11. boleh tak raya nie nyorok jer dalam bilik..hehehe, tak pelah ieda, ada hikmah itu semua, kita sabar yer..

    ReplyDelete
  12. Xpe kak.. Nnt bila dh lekat insyaallah berderet tau.. Ros dulu jawab 'xde rezeki lg, dh usaha tapi allah nk uji.. Sapelah kita nak lawan takdir allah'...senyap jugak diorg :) insyaallAh ade rezeki kak eida nnt :)

    ReplyDelete
  13. lya dulu pon 2 thn kawen.. lps tu d;t asya.. dlm keadaan x terduga.. lya koma msa mgandung asya dulu..

    bg lya :
    hanya tuhan y mgetahui bila masa y sesuai utk kita pikul amanah..bila dilewatkan..pasti ada sebab.. mybe kita diberi ruang utk settlekan perkara lain dulu.. insyallah..hanya tuhan y tahu apa y terbaek..

    ReplyDelete
  14. senyum je eida..tak payah jawab..kite pon tak sakit hati..hehe

    ReplyDelete
  15. kalao dipikirkan..kompom rasa mood nk blk kpg tu menyusut..!! sy br je smpn dlm2 taw...tb2 trbaca plak entry eida ni.. uhuk..uhuk..

    ReplyDelete
  16. akak dah ade anak pun org dok tanye lg bile nak tambah .. ngee~~~

    dulu akak pun macam ieda, tp bile org tanye akak jawab insyaallah bulan 6 bersalin lah ... kdg² akak ckp hujung tahun bersalinlah .. nnt bile mata mereka buntang mcm terkejut .. akak sambung jwp.. tahunnya tak tau lg kikikikikiki ...;p kejam x?? kejam x??? tp.. lps tu btl² anak akak lahir bulan 6 ...

    ReplyDelete
  17. erm yelh..lps bace entry ko nie terus terpikir mse blik raya nie kn jmpe dorg mst ad yg cabul mulut tny bila nk kawen ..biler nk dpt keje degree..aisshhh pening kn nk jawap soklan diorg nie..bkn ke tu semua urusan Allah..hurrmmm

    sabar jelh...;(

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page