Friday, July 6, 2012

Tips dapatkan BE Nuffnang.. ~





Ok dah lama ai nak kongsikan pasal Nuffnang ni... ~ Ramai yang tanya, macam mana boleh dapat BE ni ? Kalau ada BE dalam akaun Nuffnang uols, pasti ada $$$ kan... Walaupun tak riban riban macam blogger famous amous tuuu, dapat puluh puluh ringgit pun jadik lah kan.... kan..... Tapi dari hari ke hari ai nak buat tak buat buat jugak .... Sampailah Girlfriend ai buat.... So, ai kongsikan di sini yer... Memang sama memang inilah yang ai praktikkan... hehe~~


Kata Zana ,

"" Kali ni aku nak kongsikan sedikit pendapat aku tentang cara yang boleh digunakan untuk dapatkan BE.. tips ni berdasarkan pengalaman aku.. pengalaman yang baru sangat2 sebenarnya.. lagipun aku blogging ni suka2 jer.. BE tu kiranya bonus dan pembakar semangat untuk teruskan minat dalam dunia blogging.. 

Aku belum sampai tahap untuk menjana pendapatan dari blogging.. blog ni pun sekadar blog peribadi.. entry pun simple2 jer.. hasil earning pun xdelah banyak mana pun.. tapi aku harap tips ni akan dapat membantu la untuk sesiapa yang cuba untuk dapatkan BE yer..  


1. rajin update profil dekat akaun Nuffnang.. 


dekat bahagian blogger bio tu kena rajin update.. gunakan ayat yang mantap dan kreatif sikit yer.. buat macam karangan pun x apa.. ayat tu mesti menunjukkan yang blog korang tu best untuk dibaca & dikunjungi.. cerita la kelebihan blog korang.. bila biodata korang menarik & lengkap, pengiklan senang nak bagi iklan (macam resume la jugak, bila resume lengkap majikan senang nak ambik kita bekerja).. kalau boleh, setiap bulan korang update.. tukar2 ayat kreatif supaya nampak biodata korang best! 


2. pelbagaikan entry.. 

walaupun blog kita ni blog peribadi, tapi kita kena jugak pelbagaikan jenis entry kita.. jangan terlalu cerita tentang 1 aspek jer.. contohnya, kalau yang dah kahwin tu boleh la cerita tentang suami, anak, kerja, isu semasa, tips mengemas rumah, resepi memasak, drama tv, artis, gadget dan macam2 lagilah.. boleh jer kalau asyik nak cerita tentang suami dan anak2, tapi selang selikan jugak dengan entry2 berinformasi yang lain k.. jadi kita ada peluang untuk dapatkan iklan daripada macam2 jenis pengiklan.. lagi pelbagai jenis cerita, lagilah ramai orang yang singgah baca blog kita.. bila ramai yang singgah, pengiklan pun rasa yakin nak bagi iklan kat kita.. 


3. rajin blogwalking & drop komen.. 

kita ni kenalah rajin berkunjung ke blog rakan2 blogger yang lain.. selain daripada dapat kawan blogger baru, kita jugak boleh dapat ilmu baru then dapat tukar2 pendapat dengan blogger lain.. bila kita blogwalking tu, rajinkan jugak tangan tu untuk tinggalkan komen.. tapi kalau boleh, tinggalkanlah komen yang membina yer.. blogwalking ni x perlu hari2.. seminggu sekali pun boleh jer.. bergantung pada kelapangan kita.. try blogwalking waktu malam atau weekend.. x ganggu waktu kerja pun.. bila blogger lain sedar kita selalu blogwalking & tinggalkan jejak kat blog dioarang, mesti diaorang pun akan rajin datang blog kita.. again, bila ramai yang singgah blog kita, traffic blog akan meningkat dan kebarangkalian untuk dapat BE tu memang ada..


4. update blog dengan entry baru..

sebagai blogger, rajin2kan diri kita untuk update blog dengan cerita2 baru.. jangan biarkan blog kita ni sunyi dari entry2 baru.. update sekurang-kurangnya sekali sehari dengan entry baru.. bila kita rajin update entry baru, orang pun seronok nak singgah blog kita.. bila orang lain selalu singgah blog kita, potensi pengiklan nak letak iklan kat blog kita tu ada.. kalau dah x ada idea sangat nak menulis entry baru, cuba letak jer gambar beberapa keping (macam wordless wednesday).. belek2 balik album lama untuk cari gambar.. boleh jugak buka FB then cari gambar or info yang boleh dikongsikan dalam blog.. 



5. pantau jumlah viewer yang singgah kat blog.. 

sebenarnya, walaupun blog kita x ramai follower, tapi kita boleh jer dapat BE.. sebab BE tu bukan bergantung pada berapa ramai follower blog kita.. tapi ianya bergantung pada viewers yang datang baca blog kita.. lagi ramai yang baca, lagi cerah peluang kita untuk dapat BE..  kalau boleh, jangan terlalu nak kumpul follower, tapi cuba untuk kumpul pengunjung tetap blog.. pengunjung tetap ni sebenarnya lebih baik.. sebab, x semestinya semua follower kita akan baca blog kita hari2, tapi pengunjung tetap tu lah yang akan rajin singgah blog kita..  kalau agak2 jumlah pengunjung menurun, try untuk naikkan balik jumlah tu.. macam mana nak tarik viewers datang baca blog kita, try apply tips no.2,3 dan 4 tadi yer.. ""




Perkongsian hebat ini dari Zana Adieyza... Budak kecik ni memang suka bagi orang tips... Rerajin jenguk lah blog beliau... Uols cakap je nak tips apa? Semua ada ! hihihi ~ Thanks to Zana sebab sudi bagi ida share tips BE Nuffnang ni... Pasti ramai yang suka.. ~ Sharing is loving kan... Sapa yang kedekut tu, tak kemana lah hidupnya... hihihi ~



~Blogging itu BEST ! $$$ itu BONUS !~




p/s : harap harap tips ini dapat membantu uols ~










Yang memang selalu amalkan tips ini pun~~
signature ms eida

24 comments:

  1. sharing is caring......good info,dear...

    ReplyDelete
  2. eh, mengapakah daku digelar budak kecik?? badan saya yg makin mengembang ni masih dipanggil budak kecik?? hahahha..

    yup, sharing is caring.. sharing is loving! anggap jer blogging tu sebagai minat & bukan utk jana pendapatan.. lagipun BE tu bonus utk bagi kita semangat lebih utk update blog..

    tgklah blog acik nana, dia lagi banyak BE oooooo.... terbaikkkkkkk...

    ReplyDelete
  3. Btul blog kak zana mmg byk info :) suka... Hihihi

    ReplyDelete
  4. tq for info..
    tapi pandai nak taip entry panjang2..dan hari2..blank jer.
    Bagi petua sikit..hehe

    ReplyDelete
  5. lama dah tak tgk.. takpe lah.. ada, ada la..takde, nak wat cena. Yg penting, menulis itu kerana minat.. :)

    ReplyDelete
  6. salam kenal & singgah...

    nuffnang tak mengkaji lagi...
    nampak mudah nak dapat BE...
    tips yang berguna......

    ReplyDelete
  7. BE tu apa yek?sorry ye puan eida..actually,i am a new blogger..;)

    ReplyDelete
  8. @Salmi Khairil

    Ikutilah tips di atas.. InsyaALLAH, usaha tu pasti berbaloi~~ hehehe

    ReplyDelete
  9. @♥ ROS ♥

    Kan..... dari semua aspek ada! Macam astro, macam macam adoo... hihihi

    ReplyDelete
  10. @Siti Nursyuhada

    Takpe slow slow.. pasti ada nanti.. =)

    ReplyDelete
  11. @CIK PUAN TIPAH

    Sesungguhnya ida tak paham soalan akak... hehehehhe

    ReplyDelete
  12. @Qhaifa Nur

    Wasalam.. Mudah? Hurmm... hehhee~~ Thanks =)

    ReplyDelete
  13. @PUANSTOBERI

    Ye betul tu kekda. menulis itu sbb minat kan... tapi ida suka bila ada BE, duit pun masyukk.. sapa nak bagi? Biasalah, orang macam ida tak banyak duit... bila dapat duit tetiba, suka mak!!! hehehehe

    ReplyDelete
  14. @anna alaui

    BE itu adalah singkatan dari Buffered earnings. Iklan yang datang menari nari kat blog kita ni.. Untuk satu masa, akan hasilkan $$$.. hehehhe~ Ko daftar Nuffnang tak ??

    ReplyDelete
  15. @Zana Adieyza

    Budak kecik lah.. Ayat membodek.. hihihihi

    Takde BE pun ida semangat jugakk.. Bila dapat $$$ tu suka ya amat!!! kan... sapa yang taksuka duit? adalah orang yang kaya.. duit dia dah kepuk kepuk.. takde masalah.. hahhahahahha


    tau xpe! nana chaiyokkkkk.. boleh tambah duit untuk baby~~~

    ReplyDelete
  16. weee..baru bace..best3..br berjjinak2 nk nuffy ni..sblm ni xtau hape pun..sedih kan..hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh xpee ila.. lepas ni boleh slow slow ikut tips ni yekkk ;))

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page