Monday, July 23, 2012

Ramadhan kali INI ~





Masih diberi peluang berpuasa untuk Ramadhan 3. Syukur... Tapi awal awal puasa tempoh hari ai dah kecundang.. Bukan Miss P datang pun walaupun hari ni dah CD49. Bayang pun yilleek ! Tapi sebab ape ai tak puasa Ramadhan 1 tu? Masa awal pagi, masa nak mandi, siap siap nak ke Perak, (hubby nak berbuka/bersahur dengan maknye yang kini berada di Tapah, rumah kakak ipar ai) , ai boleh lak muntah !!! Motip? Ntah. Keluarlah kurma, air milo... (yarks!)............

Ai tanya hubby, batal tak puasa macam ni ? Hubby cakap batal.. Hurm.. Rugi kan! So, ai batalkan pausa ai dengan minum air kotak Milo otw ke Tapah.. hikhikhik ~ Tapi sepanjang DAY 1 tu, even ai tak berpuasa, tapi ai tak makan pun.. So, masa berbuka tu, laparnya sama macam orang berpuasa.. =P

Berbuka/bersahur dengan family manyak best kan?? Tengok hubby happy je bila bersama family dia.. Dalam hati ai rindu nak bersahur/berbuka dengan family ai jugak.. Ntah bila dapat.. *harapan* ~  Berada di rumah kakak ipar (Kem Askar Tapah), ai berkesempatan ke Bazaar Ramadhan Tapah... Tak banyak choice pun.. Balik balik jual menda yangs ama.. huhu~ Nak cari kuih tepung pelita TAK DE! Tau fu tah pun TAKDE ! Pelik kan?? 

Semalam je dah balik KL semula, sempat singgah juga ke Bazaar Ramadhan Shah Alam, sebabnya balik Tapah tumpang abang hubby.. Rumah dia kat Shah Alam sanuunnn........... Situ memang MERIAH OK!! Besar ! Parking proper (ohmyenglish!!) sikit ~ Ingatkan pukul 4.30pm sampai Bazaar Ramadhan itu cepat, rupa rupanya kalau lambat, sure SESAK kata abang ipar............ We all beli makanan situ, dan terus balik rumah.........

 *Sorry ye terpaksa letak gambau Giant Karipap ni pagi pagi hari*

*Ai cuma nak tunjukkan betapa besarnya Karipap ni.. Sebesar tapak tangan ai... hihihi* 

~Puas makan.. beli kat Bazaar Ramadhan Stadium Shah Alam~



Untuk ini, sudah 2 hari berturut turut ke Bazaar Ramadhan kan? Untuk hari yang seterusnya TAK YAH DAH ! Sebab? Dari sebelum puasa lagi, ai dah tekad nak masak setiap hari even simple pun masakannya... Tekad ni ! hihi ~ *doakan berjaya yerr* Plan minggu lepas nak ke Pasar Borong nak borong segala bahan masak untuk stok Ramadhan (kata nak masak kan.. kan. hihi) , terpaksa di tunda minggu ni lah... heee~ Eh eh? syok pulak masak memasak ni kan........... Sedap ke? Lantak ! Janji ai masak... Hubby makan.. Dan yang penting, kualiti makanan Bazaar Ramadhan selalu mengecewakan ai... Harap mahal je lebih ! Rasa? puihhhh .. Dan lagi satu, ai rasa TERmalu sendiri bila tengok orang ada ramai anak, tapi boleh je balik masak kan untuk berbuka? Apesal ai yang takde anak ni, nak beli je kat Bazaar tu ? Kita try kali ni ok? heee~


Sekali lagi, doakan ai berjaya memasak hari hari.. hihi~ Dah alang alang nak memasak bagai ni, sama samalah kita mengamalkan doa doa yang berkaitan... Saja je ai google doa doa ni, sekali tup tup ada pulakkk..... heee ~ Mana tahu, bila dok amalkan doa doa ni,  ai masak ikan bakar, hubby makan rasa ikan masak 3 rasa ke, kan..... ! HAHAHA~


*Adab Memasak - Doa doa yang berkaitan*


Selamat Beramal Wifeysssss !










Yang bukan pandai masak sangat pun, simple sudahhhh... ~
signature ms eida

17 comments:

  1. besaqnyer karipap uols tue
    berapa hengget seketul tue ekkk

    ReplyDelete
  2. menyesal baca tgk karipap dh terliur hu3...

    ReplyDelete
  3. mak aihh besar betul karipap tuu
    sedap ke dik ??

    ReplyDelete
  4. Nyum2 sdapnyer.. Awal posa mmg dugaan skit :) klu muntah xsgaja xbatal :p hihihi...

    ReplyDelete
  5. jom sama2 kita berperang kat dapur...

    ReplyDelete
  6. tgk karipap giant tuh, terus da cop balik nih nk kene cari karipap kat presint 2 bazaar! kah3...

    ReplyDelete
  7. xpndai msk xpe..boleh blaja..yg mls msk tu yg bahaya..;)

    weh,pakai cincin smpai ada kesan..hihi..

    ReplyDelete
  8. aha..buke pose mee goreng pon sodapp even menu simple je..hehe

    ReplyDelete
  9. Sebenarnya kalau muntah yg tak sengaja tak batal Ida. Tapi batal kalau contohnya menjolok utk dimuntahkan kerana ada rasa mual - itu yg batal.

    Tak apalah boleh ganti...

    ReplyDelete
  10. insyaallah niat yg baik akan dimakbulkan .. bile takde anak blh masak same2 lagi jimat masa tau ...

    mmg btl makanan kat PARAM lagi mahal huhuhuhu.. rasa tak berbaloi akak beli rendang kerang sesenduk rm3.50 sudahnya amik rm 5.00 hadoilah isi kat bekas tau fufa yg kecik tu pun x penuh tau .. betapa mahalnya... serik nak pg.. nsb baiklah beli hari tu sbb hubby tak bg masak soh singgah baazar nak buka rumah MIL

    Opss.. sorry pnjg pulak komen huhuhuhu....

    ReplyDelete
  11. Kalau muntah secara TAK sengaja pun dikira batal puasa juga ke?

    ReplyDelete
  12. @.:shura shushi:.

    Kalau tak sengaja, tak batal beb.. Tapi aku ni, muntah sampai perit perut. Keluar segala isi.. Aku jenis kalau muntah, tak minum air, memang loya lah tekak tu sampai ke sudah.. Jadiknya aku minum air nak bagi loya tekak tu hilang... Tu yang batal.. hehehhee~~

    ReplyDelete
  13. aku pose kli ni mmg tpkse beli le dyh...
    dr buke smp sahur wajib bli...
    redha jela akn nasib yg menimpa klo tkena menu yg xsdp kt tekak ni cth cm basi...

    nk msk mmg xlarat le tgh sarat...

    ReplyDelete
  14. bila tgk karipap giant tu, teringat suami yani beli semalam kat bazar ramadhan, sama saiz mcm ieda tunjuk tu....2 keping besau!

    Suami yani borong kemain banyak kuih muih kat bazar ramadhan, last2 tak jamah sangat, dan sahur tadi dah selamat kena campak dalam tong sampah...yani dah warning jangan beli kuih2 kalau tak makan, dah la membazir,habis duit je...

    anyways, dua hari ramadhan, yani masak kat rumah, lauk2 simple sambil mak tengok dan komen di belakang, alhamdulillah...lauk habis!

    ReplyDelete
  15. wah besarnya karipap..nasib baik bukan pemgemar karipap..
    eida..kalau muntah tidak sengaja puasa tak batal...kecuali saje muntah mcm jolok tangan ke dalam mulut nak suruh muntah...
    heheheh sayang je tak pasal2 kena ganti...
    entah2 bulan nie cik P tak datang terus kot sampai 9 bulan..insayallah rezeki di bulan puasa namanya...

    ReplyDelete
  16. nana tak tau la larat ke tak nak masak ni..huhu

    ReplyDelete
  17. besar giler karipap tu!!

    zana pun xdelah pandai sgt masak.. dan xdelah rajin sgt masak.. hihihi.. selalunya alasan x memasak sebab tinggal berdua.. boleh??

    thanks dear utk doa tu.. nak amalkan la..

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page