Thursday, July 5, 2012

Resepi Kek Batik





Gila senang nak buat Kek Batik ni rupanya.... Nama je kek tapi ni lah kek paling senang gila nak buat.. Oke. Ni 1st time ai nak buat Kek Batik ni .. Nasib menjadi.. ~ hihi . . Next time boleh buat lagi... Sebab apa ? Gila senang, semudah A B C dan sesenang 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ! HAHA 


Bahan bahan yang diperlukan, jangan risau mampu beli punya ~ hihi
1. Biskut Marie (beli yang perisa original taw)
2. Susu Pekat Manis (nak guna setengah tin je..selebihnya buat lah nescafe susu ke. ape ke..)
3. Butter cup (beli 250g taw... kalau beli 500g, sila bahagi dua ~ hihi)
4. Milo (ni ai letak ikut suka hati ai je... tapi ada orang cakap bubuh sepaket kecil Milo tu dah ok dah)

*Tak cukup dengan penerangan di atas, ai letak gambau untuk uols !*  hihi

Sikit je bahan bahan dia kan? Murah je kan..kan..... ~



Mula mula uols patah patahkan Biskut Marie ni. Patahkan kepada empat bahagian sangat sesuaii~ Kang patah dua, besau nau lak kan.. Tak sedap lak nak makan gitewww .. 



Pastu di sebelah yang lain pulak, panaskan kuali untuk kita masak/cairkan Susu Pekat Manis, Buttercup dan Milo sekali gus... Kacau sampai penat.. Dah penat, tapi buttercup tak cair lagi? Panggil hubby tolong kacaukan... HAHA ~ Kene sentiasa kacau tauu... Kang berketul ketul lak..... 



Dah kacau? Dalam 15minit kot ? Eh ? Lupa nak tengok jam.. hehe~ Jadik lah macam kat gambar di bawah ni bila semuanya dah sebati..... Nampak tak blup blup tu? Belon belon tu? hihi.. Kira dah masak sangat dah tu, masukkan Biskut Marie uolsss..... Jangan kacau, just bagi Milo milo yang dah jadik cair tu sebati kat badan badan Biskut Marie tu..... Biar semua Milo tutup habis si Biskut Marie tu.... heee ~




Ok, pastu terus masukkan ke dalam loyang sepatutnya..... Tapi rumah ai tak de loyang rupanya !! Lepas ni , hubby kene pergi cari loyang jugak ! So, ai masuk je dalam bekas bulat ni ha... Gasakk.... ! Tekan tekan sikit supaya semuanya menjadi mampat gitewww  ~ Then masuk dalam frezeer untuk disejukkan..... 



Sepatutnya dua jam dah cukup untuk sejukkan Kek Batik ni, tapi ai boleh bantai letak sikit punya lama..... Buatnya malam Sabtu, petang Ahad baru keluarkan.. Lama kan? kan? Tahu apa jadik kat Kek Batik ai ? Jadik keras gila lah... Nak makan cmne ? Terpaksa biarkan dulu supaya tak keras dah... hikhikhik ~

Berkat kesabaran ai.. Ewahh ~ Dapat lah juga ai makan hasil air tangan buat Kek Batik ni.. ~ Sedap ! Yummy... Ai like manis manis.... Hubby tak suka sebab manis.. Eleh.. Taknak sudah ! Ai makan sorang... ~ *small myheart*

*Kek Batik Pertama*  hihi


*Buat kerja gila makan Kek Batik dengan Aiskrim coklat*  Sedap weh !!!

Oh ! nom nom nom... ~



p/s : Special thanks to MyAlong sebab dia yang tolong ajarkan.. hehe~





Yang boleh buat lagi pasni, makan sorang lagi !  =(
signature ms eida

44 comments:

  1. semudah abc kan?masa sekolah dulu aku selalu buat..tp skrg dah xbuat sbb aku pn sama cm andi..tak suka manis..;)

    ReplyDelete
  2. la..klo hubby xska mnis..eida kurangkn la manis tu..kn boleh mkn sama2.. try buat yg kurg manis tp time nk mkn..eida add on eskrem..@pon eida tabur milo.. br la serasi bersama.. knnnnn..


    **sesuka hati bg idea**

    ReplyDelete
  3. dah lama tak mkn kek batik..tetiba rindu pulak bila jengah sini... bhn semua dah ada kat rumah nti nak blk buatlah...hehe

    ReplyDelete
  4. maceh kak!baca sambil menelan air liur da nie kak,haha giles pebret kek nie,hihi nak try buat takot xjd..hihi

    ReplyDelete
  5. eida! favorite nana ni..teringin nak buat! hari ni check up..if everything ok..nak buat la..hopefully takde la kena detect diabetes ke ape..haha

    ReplyDelete
  6. Akiff nak sikit... hantar la kat umah skit... tak habis mkn sorang tuu... kann...

    ReplyDelete
  7. wah eida..chinta terliur sudah...sape mahu tanggungjawab nih???

    ReplyDelete
  8. sama la kte ida, sy pun mkn sorg sbb hubby xsuka yg berunsurkan coklat ni..last2 bwk opis suh budak opis abiskn..baru licin

    ReplyDelete
  9. Uih nyummy sgguh.. Nak trylah... Tq for the recipes :)

    ReplyDelete
  10. nk lg moisture, buh telur...;)

    ReplyDelete
  11. sedap! rara penah buat dulu.tp keras.

    ReplyDelete
  12. singgah sini sambil follow balik..sedapnya kek ne..senang tapi kak ita malas nak buat...

    ReplyDelete
  13. salam eida..
    eida sihat..??
    rindu akk ngan eida...
    sedapnye kek tu eida..teringat kek batik air tangan ibu akk.. ;(
    ade lagi x kek tuh..nnt post kat akk ye.. ;)
    u take ye dik..miss u so much

    ReplyDelete
  14. aaa..yg sng nilah yg blm try lg ;)

    ReplyDelete
  15. ni menu wajib zana buat setiap bulan.. giler bahaya asyik buat jer sebab manis kan! tp demi encik adiey yg sukakan kek batik ni, redah jugak la..

    ReplyDelete
  16. bertambah sedap ada aiskrim tu... nyuummmy

    ReplyDelete
  17. kek batik mmg senang sangat nak buat
    perhh nmpk sedap sgt tue....

    ReplyDelete
  18. wahh berjaya jgak!!
    tahniah..ala simple je kn nk wat nye..
    mmg kene slalu kaco kasi die cpt cair bru bole letak biskut marie tu

    along gune kaedah double boil..org yg biasa wat kek mst tau pe mksud nye double boil..huhu

    tp yg mcm nie dh ok asalkn sedap..
    yea dak..hikhik

    ReplyDelete
  19. eh kalu ad wat lagik bgtauw lh yea..
    leh dtg mkn je..kuikui..
    n watlh tym dpt gaji ke
    bru best..lps mkn kek batik leh jln2 kt carrefour pulak yg dkt ngan umah ko tu..hehheh

    ReplyDelete
  20. eh kalu ad wat lagik bgtauw lh yea..
    leh dtg mkn je..kuikui..
    n watlh tym dpt gaji ke
    bru best..lps mkn kek batik leh jln2 kt carrefour pulak yg dkt ngan umah ko tu..hehheh

    ReplyDelete
  21. aduh nyesal pulaknbuka blog eida.terliur sudah.dah la posa ni.


    Lama gile eka tak bt kek batik

    ReplyDelete
  22. Pandai ubah cita rasa...leh masuk master cheff nie...

    ReplyDelete
  23. sedapnyerrr...nak try jugak la...=)

    ReplyDelete
  24. @anna alaui

    Aku pun tak suka manis, tapi dah terbuat kan. makan jugak lah... Pasni akan kukurangkan susu itu... =)

    ReplyDelete
  25. @qaseh johanna

    Hubby ida memang tak suka memanis.. Kalau boleh, air teh pun nak tawar je.. HAHA

    *ida terima semua idea, dont woryy. hehe*

    ReplyDelete
  26. @Lawa Collections✿

    Buat jangan tak buat.. sedap! senang! hehehhehe~~

    ReplyDelete
  27. @Akma_cikyong

    Senang je dik.. Akak yang pestime buat ni pun dah jadik..(eh terperasan pulakk.. hihihi)

    ReplyDelete
  28. @Nana Aris

    Haaaa... boleh buat if check up OK tau! Jgn gedik ikut nafsu. nanti kene kencing manis pulak.. hehehehe

    ReplyDelete
  29. @careno

    Tak habis? Ai makan sorang je markis... HAHA~~

    ReplyDelete
  30. @chinta...

    Sapa? mereka dan keluarga mereka.. hihihiihi

    ReplyDelete
  31. @~nadyahoney~

    Ida nak bawak ofice , malu.... Sini lagi ramai pandai masak.. Buat kene komen teruk2 je kang... HAHAHAH

    ReplyDelete
  32. @♥ ROS ♥

    Try ye! Mana tau auni suka... hehehhee

    ReplyDelete
  33. @Cik Awin

    Itulah.. ramai cakap telur lagi buat sedap.. 2nd percubaan nnti ida letak telor.. hehehhee

    ReplyDelete
  34. @Cikpuan rara

    Ida buat ni pun keras, sbb terlama masuk dlm freezerr... tadi tengok blog rara, jadik je!! hehehehe

    ReplyDelete
  35. @anitadiana

    Ala ita... sangat senang ni ! Pejam mata pun boleh siap... hehehehhe

    ReplyDelete
  36. @intan_blur

    Wasalam kak, lama akak tak update!!~ pergi mana ??

    ReplyDelete
  37. @mama_umar_maryam

    Selalu macam tu kan.. Tapi ida, yang senang bedal dulu... =p

    ReplyDelete
  38. @Salmi Khairil

    Betul SKA. Ada aiskrim lagi lagi sedap!!! =)

    ReplyDelete
  39. @Zana Adieyza

    Adiey suka ye? Tiap tiap bulan? Mak ai!!! hehe

    ReplyDelete
  40. @☆♥L@dy @yU♥☆

    Betul. Ni kali pertama buat, memang akan ada kali kedua, ketiga...dan seterusnya.. heheheh

    ReplyDelete
  41. @iera 11

    Boleh saja.. Senang ya amat ni !! hehehehhe

    ReplyDelete
  42. @eKa

    HAHA~ Sorry eka....hihi ~ Eka pandai buat pavlova!!!!! =)

    ReplyDelete
  43. @azievee

    HOHOHOHO!! MSM ? Mana layak lagi... =P

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page