Tuesday, July 31, 2012

Ke Pasar Borong lah kita yop ! Jimat gila !!~





Ramadhan kali ni kan ai TEKAD nak masak setiap hari untuk juadah berbuka kan ?? Janji ditepati.. Cuma ada jugak yang tersasar sedikit.. Selama 10hari kita berpuasa, hanya 6hari ai berjaya memasak.. Yang lain ada yang ke Bazaar, Pasar Malam, berbuka bersama family di luar.. Not bad jugak lah bagi permulaan orang yang baru nak berjinak dengan aktiviti dapur ni sepanjang Ramadhan.. hikhikhik ~


Bila nak memasak, ai dah buat plan awal awal lagi nak ke Pasar Borong Selangor (Sri Kembangan) untuk memborong segalaaaaa bahan basah, sayuran... Minggu pertama ai hanya beli di Kedai Runcit sahaja. Total ai berbelanja seminggu untuk barang keperluan memasak, ialah RM70++ .... Mahalnya kan Kedai Runcit sekarang ?? Minggu kedua ai ke Pasar Borong Selangor... Mulanya ai taktahu kat mana ni, jenuh jugak tanya semua orang, rupa rupanya Pasar Borong Selangor tu tepi jalan saja...... hihihi ~


Jumaat lepas, ai sampai juga ke Pasar Borong Selangor.. Bagi ai, harga bahan basah, sayuran memang MURAH habis !!!! Apa yang ai beli untuk 2 minggu ? Berapa ai habis berbelanja di Pasar Borong Selangor ni ?? *Jangan memain dengan ai, semua ai tulis tau, ai nak bandingkan harga.. hehehe~* dan motip utama, nak masuk dalam blog ! HAHA


Ikan Kembung (4ekor) RM7.80
Ikan Cencaru (4ekor) RM5.20
Ketam (3ekor) RM7
Ayam RM10.50
Ikan Bawal (4ekor) RM11
Segala jenis sayuran
(carrot, kubis bunga, brokoli,cendawan,bendi,kcgbuncis,
kentang,cilimerah,cilipadi) RM20
Segala bawang & rempah RM13.80

Total ? RM75.30  (Stok untuk 2minggu untuk 2 orang sahaja)


Uols rasa murah ke mahal ? MURAH SANGAT ni !! Ai dapat berjimat gila gila.. ~ Cuma perlu luangkan masa ke Pasar Borong sahaja..... heee ~


*Segala jenis sayuran/bwang/rempah/santan pun!!* hihihi



*Segala jenis ikan/ayam/ketam...*


Ai beli semua ikan/ayam tu siap bersiang.. Ai suruh penjual tu siap siap siang.... Senang aje kerja ai.. Cuma tinggal bersihkan saja.. Eh? Hubby yang basuh... heeee ~ Kerja ai masak masak masak ! Segala sayuran tu takkan busuk, sebab ai masukkan ke dalam plastik kedap udara.. Ai beli kat IKEA, sangat membantu okayyyy ~~ Tapi kalau simpan sampai 3 minggu , busuk juga.. huhu ~ Tapi setiap hari ahad, ai akan potong sayuran tu then masuk dalam bekas tupperware....... Dan simpan dalam peti sejukk... Memudahkan ai bila nak masak nanti, cuma ambil ,basuh dan masak sayur tu ...... Nak cepat kan ! Kejar masa.. Sampai rumah dah pukul berapa... Kalau baru nak buat semua tu, memang tak sempat lah kan.... So, kita get ready bahan bahan  awal awal.. ~

*Ni lah Plastik Kedap Udara tu. Sangat membantu.... 
Ni pun Sis P yang ajar...* hehe~



Ai suka ke Pasar Borong, bertemu dengan ramai makcik, mak mak orang, diaorang baik hati bagi tips macam macam.. Cara nak pilih bendi yang betul. Cara nak pilih cili yang nak disimpan lama.. Cara nak tengok ikan itu ini... Macam macam lah... Suka suka !! Cuma yang tak suka, Pasar Borong busuk... hihi~ Biasalah kan...... Taknak busuk pergi beli kat supermarket.. Tapi harga? Mencekik !! Hohooo~







Yang pasti akan ke Pasar Borong lagi !!~ heee
signature ms eida

14 comments:

  1. hari tu ada jugak nk pergi dengan lan.. tapi tak berkesempatan. kak ipar cakap pegi malam2 barang fresh.. ikan2 semua baru sampai..

    ReplyDelete
  2. Sampai hari ini,sepanjang bulan Ramadhan aku TAK pernah masak lagi, hanya panaskan lauk sahaja :)) sangat PEMALAS :))

    ReplyDelete
  3. 11 hari puasa, zana 6 hari masak.. 2 hari makan luar & 2 hari buka kat kampung.. hari ni pun nak masak jugak.. sebab x suka beli lauk tp rasanya xsedap & pernah beli tp basi!!! walaupun kita masak x sedap, tp dijamin x basi!!! hahahaha..

    eida, zana pernah gie pasar borong tu sekali jer.. dah lama x gie sana.. selalu beli bahan basah kat area putrajaya jer..

    ReplyDelete
  4. memang jimat pon...nory pon kdg2 ikut mak pegi pasar borong selangor tu..heheh..tp spnjang ramadhan ni nory jarang masak, sbb dkat ngan umah mak, klu boleh hari2 nk berbuka kt umah mak je..hehe..ngelat nak masak..hikhikhik

    ReplyDelete
  5. samelah kita, buat stok barang basah senang nak masak

    ReplyDelete
  6. nana pun kalau shopping barang basah mesti pergi sini..kalau beli kat pasar malam pun still mahal lagi kan..

    kat sini memang berbaloi-baloi..eida pegi belah blok depan tu beli telur n barang2 kering lain pon murah tau

    ReplyDelete
  7. pasar borong terbaik...hehhehe..pilihan chinta dari mula2 kawen lagi ni tau..

    ReplyDelete
  8. KALAU BELANJA BRG BASAH KAT PSR BORONG MEMANG MURAH.. JIMAT PUN JIMAT .. BRG PUN SEGAR BUGAR JER...

    ReplyDelete
  9. sepanjang ramadhan nih mmg menbeli di bazaar aje!...leceh balik da lewat nk kne memasak pulak! wife konpem2 nk kne uruskan ank2 dlu..siap2 da kul 7.15...so, sape nk masak? gua? emmmm...

    ReplyDelete
  10. 11 hari pose 11 hari aku masak..hehe..arini ingat nk g bazar pulak..

    *next time jgn lupa ajak aku g pasar k..aku pn ada tips nk bg kat ko sbb aku selalu g psr tu..selok belok aku tau..haha mcm terer sgt..aku tak suka psr borong tu sbb busuk n paking kena byr..;)

    ReplyDelete
  11. Kalau nak lagi best, pegi time 2 3 pagi. Terbaik! =)

    ReplyDelete
  12. eida sila share tips yg makcik makcik berikan.eka asyik la dpt eka yg tak segar...eka rasa rege tu mmg dah murah tu,eka beli brg utk seminggu mmg lebih dari 50 tapi kurang dr seratus for every week.jadi kekalkan lah eida...


    Eka sgt salute dgn org yg keje opis hour,pastu balik rumah masak pulak utk bln pose.tak penat ke eida..... Tabik spring la

    ReplyDelete
  13. @SURIA AMANDA

    Tau kat mana JJ/AEON Equine Park, Sri Kembangan tak?? Berhdapan sahaja.. JJ tu di sebelah kanan, Pasar Borong tu di sebelah kiri.. =)

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page