Thursday, July 5, 2012

Resepi Kari Ikan Bawal versi Eida yo!




Selain masak kicap kegemaran hubby, kari ikan bawal pun salah satu kegemaran dia... Haaaa.. Untuk pengetahuan, ai cukup tak suka makan kari yer.... Tapi boleh pulak hubby suka makan kari? Sudahnya ai TETAP kene belajar masak kari...... hihi ~ Jadiklah Kari Ikan Bawal versi Eida ! Harus diingatkan, ini versi ai dan hubby suka.... Kalau kurang sana sini, itu bukanlah versi ai yer.. hihihi ~


Seperti biasa, bahan bahan yang diperlukan ialah,
1. 2 ekor Ikan bawal (cari yang kecik sudahlah)
(of coz lah kan.....Nama pun Kari IKAN BAWAL ! hihihi)
2. 1 paket kecil Serbuk Kari... (of coz jugakk....)
3. Untuk sayur, ai suka letak bendi... Kenapa bendi? Tidak tomato dll ? Sebab bendi bagus untuk lelaki... hehehhehe~~
4. Bawang merah, bawang besar, bawang putih, kulit kayu manis, halba, daun kari
5. Santan (ai beli satu paket kecil santan, tapi guna suku je tauuuu)

*Untuk tatapan uols.. hihihi*


*Nampak ai guna suku santan saja..... Salu kalau santan kotak, ai guna separuh.... Pes Kari Ikan tu ai campurkan dengan bawang merah yang telah ditumbuk.*




Oke. Mari mula memasak seperti MasterChef.. HAHA ~ Mula mula tumis bawang merah, putih (yang telah ditumbuk) , daun kari (ai guna 4helai je) , kulit kayu manis, halba secubit.. Tumis sampai naik bau... Bau kari.. hehehehe~~



Agak agak dah kuning kuning tumisan uols tu, masuk pula pes kari tadi..... Tumis guna api kecik je. Kang hangit lak ! hihi ~ Lepas beberapa minit, masuk air (dalam 3cawan), masuk juga asam keping/perahan air asam jawa pun bolehhhh................. Tunggu mendidih ye.. Ala ala blup blup tu~~ Pastu masukkan pulak santan.....Tunggu mendidih~  *kuatkan api ke sedehana , kang lambat lak mendidih bila guna api kecik tu*



Ok. Kalau kuah kari tadi dah mendidih, masuk pulak Ikan Bawal dan sayur (bendi)....... Guna api sederhana lagi, tunggu sampai mendidih... (masa ni ai suka tutup periuk tu.. biar ikan dan sayur tu cepat masak) .. Sementara tunggu kari masak, sila lah mengemas dapur uols.. Basuh pinggan ke... Masak nasi ke.. Buat air ke... hehehhehe~~



Lepas beberapa minit, dah nampak kuah kari tu mendidih bagai nak rak, tutup api yer.... Dah siap ! Hidangkan lah... Dan boleh makan... ~ YEAH !!!~
 *Amacam?*




Kalau masak Kari Bawal ni, ai suka goreng ikan masin kecik kecik tu.. Sedap tau kalau makan dengan kari.. hehe~~ Ai tak pandai masak,  ai masak ikut cara ai je. Yang penting hubby suka makan... Dan tak pasal pasal, ai pun suka dah makan Kari Ikan Bawal ni.... huhuhu~~
*Lunch we all hari Ahad tempoh hari*

::LICIN::
Muka ai happy je bila hubby makan bertambah tambah tapi jeles tengok hubby sebab makan bertambah pun tak gemok gemok jugakkk... hihihi




p/s : berkali kali percubaan untuk mendapatkan sukatan masak kari ni tau~~
Macam macam rasa hubby kene rasa dulu... HAHA ~

p/s/s : next time maybe boleh cuba lak kari ayam ke.. kari daging ke.... ~









Yang rasa kalau tak masak kari dalam sebulan, TAK SAH !
signature ms eida

28 comments:

  1. adoiiii jadi lapar balik nih!!! :D

    ReplyDelete
  2. awok ni.dh lah kite puasa taw.saya mendera hati nurani i neh.eh i nk amik resipi kek batik awok tu oke!

    ReplyDelete
  3. sedap makan kari bile letak kicap kipas udang...terbaekk!

    ReplyDelete
  4. andi,u same with me..haha..

    feveret aku weh kari ikan bawal..tapi kari aku takde santan..nti aku share resepi aku k..tapi juna tak suke kari..;(

    ReplyDelete
  5. walaupun zana x suka kari, tp gmbar kari eida masak ni memang nampak sedappppppppppp ok!!

    hati isteri mmg mudah cair bila suami habis makan masakan dia kan?

    ReplyDelete
  6. TENGOK GAMBAR NI DAH TAU SEDAPNYA...CHINTA LAPAR BALIK LA..

    ReplyDelete
  7. telan air liur banyak² sya dibuatnya nampak ikan masak kari tu...

    ReplyDelete
  8. Eka kan eida.cukup tak pandai bt kari.walhal ank mami.kuarga eka kuat mkn kari.tp tetap la tak jadi kalu bt..,nak kene ikutbsukatan eida lak pah ni.nampak sedap je


    Aih entry ni pun bab makan juga.dugaan sungguh

    ReplyDelete
  9. sedapnye..memang tengah lapar ni..hehe

    Bole la try resepi ni, hubby tertanya-tanya gak bile nak masak kari..huhu

    ReplyDelete
  10. oh eida..td goda nana dgn kek batik..now kari bawal pulak..dah la memang gila kari since pregnant ni..bendi pon same..

    meh hantar mines sikit meh..hehe

    ReplyDelete
  11. Suka makan kari tp cik abg kurang....sob...sob...sob makanyer makan sensorang jek la...

    ReplyDelete
  12. @Cikpuan rara

    HAHA~ Sorry rara.. taktahu.. =P

    Boleh boleh.. sila sila.. =)

    ReplyDelete
  13. @Ekjozbuluh

    Memang itu yang terjadi pada hubby ai.. hihiihhi

    ReplyDelete
  14. @anna alaui

    Same lah korang!!~ hehe .. Takde santan? Kari mamak lorr... =)

    ReplyDelete
  15. @Zana Adieyza

    Hati isteri sangat HAPPY bila masakannya habis licin dimakan oleh suaminya... hehehhehe

    ReplyDelete
  16. @Zaza

    Biasa je ni.. Bukan sedap mana pun.. Lepas tekak kami berdua oke jela.. hehehe

    ReplyDelete
  17. @chinta...

    Gambar sedap? Ras? Hampeh!! HAHAHAHA

    ReplyDelete
  18. @Masya

    Hehehehehe.... sorry tak berniat nak suh awak telan air liur !

    ReplyDelete
  19. @eKa

    Sorry again! Eka puasa... hihihi

    Ida pun dulu failed buat kari ni.... Banyak kali cuba, baru dapat sukatan yang betull.. Tapi ni bukan kari sedap pun.. Biasa je eka... ~

    ReplyDelete
  20. @gadiz meki

    Sila sila.. Resepi saya senang aje.. Mudah.. Takyah buat kari kaw kaw tu.. Ni pun dah oke...

    ReplyDelete
  21. @Nana Aris

    Nana bukan gila kari,kek batik ke apa.. Nana memang kuat makan since preggy ni ! hehehehhe

    ReplyDelete
  22. @azievee

    Kalau ida makan sensorang? Memang tak masak lah lauk tu.. hihihii

    ReplyDelete
  23. bila nak ajak akak kari kat umah nie...hehehehe nampak sedap sangat

    ReplyDelete
  24. @cik Jue Aka Ibu Farisyah

    Alaaa.. maslu nak ajak..simple je ni kak.. hihihi

    ReplyDelete
  25. pandai eida masak kari, nory x pass2 lg kalau masak kari ni, selalu call hubby tanya resipi takut ade yg terkurang letak bahan...heheh...biasanya klu kari mmg nory surrender dulu...heheheh

    ReplyDelete
  26. @Nory Zoulkefle

    Ce nory try ida nye resepi ni.. Mana tau jadik.. Ida buat pun simple je ni... Takde vogue sangat! hihihi

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page