Saturday, July 7, 2012

Bantu saya pilih Feature Wall pulakk





Rentetan dari entry INI, ai dah decide untuk cat dinding living room ai (sempat lagi ke nak mengecat ni? dah nak puasa oii!!) Thanks semua yang bagi idea.. Terharu tau ! Sesedang ai seacrh sana sini pasal warna pilihan hati ni, ramai yang men-suggest-kan suruh cari Feature Wall terlebih dahulu sebelum memulakan aktiviti cat mengecat nii~ Persoalannya sekarang, apa itu Feature Wall ????  Jujur ai cakap, ai tak tahu mana satu feature wall rumah ai.. hihihihi~


Bila tanya pakcik google, dia jawab ini, 

Feature wall adalah dinding pertama yang anda terlihat sebaik melangkah masuk ke ruang tamu. Memandangkan terdapat empat dinding bagi setiap ruang kediaman, anda pasti dapat menentukan feature wall yang dimaksudkan.

Dinding setiap ruang terbahagi kepada ruang dinding tumpu (feature wall) dan ruang biasa. Dinding tumpu sesuai dengan aplikasi cat berwarna gelap, manakala dinding biasa pula sesuai menggunakan cat berwarna terang.

Dinding yang sedikit pendek dari dinding dinding yang ada di dalam rumah.



Walaupun dah diterangkan macam tu, ai still tak dapat nak fikir, mana satu Feature Wall ai ? HAHA~ Terasa bongok je bila taktahu pasal Feature Wall ni tau~~ huhu .. Kalau ikut yang pertama tu, buka pintu, dinding yang pertama dilihat ? Ai nampak dinding yang ai letak Cermin Beralun tu..Ai labelkan dia sebagai 'A' .. Adakah itu Feature Wall ai ???

Kalau ikut yang ketiga tu cakap, dinding yang sedikit pendek dari dnding yang lain?? Ai ada dua dinding pendek wehhh~~~ Mana satu ? Pun sama dinding yang ai letak Cermin Beralun tu dengan Dinding yang ada 2 ketul Frame(ayat2 Al-Quran) tuu.............. Ai labelkan sebagai 'B' tu....


Dinding 'C' memang tak kan lah Feature Wall ? Sebab dia dinding yang paling panjang...... Betul tak ? Ishk. pening pening... Nak cat rumah pun susah ! huhu ~~ Tolong ai boleh kan? heeee~ Sayang korang tau !



* Bantu bantu ! Bantuan diperlukan disini untuk menentukan dimanakah Feature Wall saya ? hehehe*



Apakah pilihan uolss? Dinding A, Dinding B ataupun Dinding C?
Tinggalkan komen uols yer.. Ai sangat menghargainya pun~ adoii~~~ hehe







Yang blur gilaaaakkk... !
signature ms eida

24 comments:

  1. fyqa xtau la pasal ni..sorry2.. :D



    singgah dr blog MD :)

    ReplyDelete
  2. eida klu yana, yana pilih dinding A.sbb biase feature wall die gelap sket kan..biar ruang tamu tu cerah je nmpk luas.. =)
    itu cadangan yana je...

    semuanya terpulang pd eida&andi..hihih.

    gud luck yang! =)

    ReplyDelete
  3. Bagus soalan eida ni.eka pun tak tau sebenarnya.main hentam je.kalu kat umah eka,eka plan buka2 pintu nampak dinding tu la feature wallnya.eka dah plan nak letak kaler terang sket.maksud nya kalu umah eida.... A la jawapannya.better tnya pd yg arif la...eka main hentam je

    ReplyDelete
  4. if tanya nana, eida punya feature wall is C..sbbnya feature wall ni tempat yang kita nak fokus..n usually tempat letak kabinet tv tulaa..kalo tanya nana la..ni bukan pendapat professional tau

    dinding panjang no problem..kasi letak itu masking tape, buat petak juga kalu..cat dalam itu saje..tak perlu kasi cat satu dinding juga

    eh apehal aku tuka tone ni..haha pahe dok?

    ReplyDelete
  5. rasanyer feature wall cam nana aris ckp tu...tempat kita letak tv tu tp panjang sangat la plak...hahaha...x tau lerr tanya eric leong arrr...khik3...

    ReplyDelete
  6. bg pendapat nory,jwpannyer B...sbb die merupakan ruang tumpu..rumah nory pon lbh kurang pattern cm umah eida, nory cat yg part B tu kaler pink gelap & part C & A nory kaler kan kaler pink cair...Tp tu pendapat nory jela...nory pon bukan ariff sgt dlm bab ni....hehehe...

    ReplyDelete
  7. feature wall utk living room kan... dinding A tu dah masuk area dining dah tu... so, cadangan i kat B atau pun kat dinding yg ada tingkap tu...

    ReplyDelete
  8. adoiiii, dah macam rancangan deko2 lak ni.. aku pun x pasti la yunk.. tp rasanya yang sesuai B.. hahhaha.. ko jgn ikut nasihat aku sebab aku x pandai bab2 ni wei.. hahahha

    ReplyDelete
  9. asenya c sbb kebiasaannya org letakkn tv di feature wall

    ReplyDelete
  10. kt pun x pandailah sagt.. kat mane yer.. ruang langsir tu kot.. tak pun C.. hahahaha haru btl.. langsung x blh dipakai soh bg idea..

    ReplyDelete
  11. @miss Fyqa

    Tak pefyqa.. hehhehe~~ Ouh yeke? belum sempat singgah ke sana lagi... =)

    ReplyDelete
  12. @~LeeyanaRadhi~

    Tapi kan dinding A tu dinding ruang makan..... hehehhee.. Neway thanks yana =)

    ReplyDelete
  13. @eKa

    Thanks eka.. Ida dah ada pilihan. B jawapannya.... A tu dinding makan walaupun buka2 pintu terus nampak dia... hehehhhe

    ReplyDelete
  14. @Nana Aris

    Dinding C? Panjang benor.. Nak letak semua tu yang malas.. Kalau boleh nak cat satu ruang saja.. hihi

    Eh ida letak tivi situ sementara je.. Nenanti akan tukar ke ruang langsir tu.....

    ReplyDelete
  15. @azievee

    Kalau lah boleh tanya si Erci Leong tu kan best.. suruh terus dia deko kan sekali.. HAHHAHA

    ReplyDelete
  16. @Nory Zoulkefle

    B?Tepat sekali! Ida pilih B jugakk.... heee~ PInk? cantiknya pink! Ida suka tapi hubby tak suka.. hihihihi

    ReplyDelete
  17. @careno

    FW tak sesuai ada tingkap ke pintu... Dinding B ai pilih... Thanks Markis... =)

    ReplyDelete
  18. @Zana Adieyza


    HAHHAHHAHA!! Hampehh zana! Tapi B oke jugakk.. Thanks bagi idea =)

    ReplyDelete
  19. @~nadyahoney~

    Hehe~~ Tivi ida akan dialihkan ke langsir itu.... =)

    ReplyDelete
  20. @Masya

    HAHHAHAHHAHAHHA!! Ok ok jangan peningkan kepala anda... =)

    ReplyDelete
  21. tp kan eida, sy rs F.W. adalah yg ada langsir tu sbb bile bukak pintu luas2, org dr luar akan trus nmpk dinding pertama dlm umah adalah dinding yg ada langsir tu..
    slalu sy tgk magazine kalu org letak nk wallpaper, diorg akan psg kt wall yg pertama org nmpk dr luar.. sy rs fw awk adalah dinding yg ada langsir tu, tp xtaula, sy rs je la.. kalu slh jgn mara eh.. terlambat lak nk komen.. khik3x

    ReplyDelete
  22. @eijasya

    Kalau nak suruh bukak pintu luas2, dinding yang pertama kita akan nampak dinding A. Tapi itu dinding dining... Kata Eric Leong, FW adalah dinding yang pendek berada di Living room.. Tiada sebarang bukaan (tingkap). Maknanya FW ida ialah Dinding B... hehehhee


    Thanks sudi bagi komen =)

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page