Sunday, June 17, 2012

Resepi Tauhu Sardin Goreng




Ok. petang petang gini memang sesuai buat kuih muih buat minum petang kan. Tapi nasiblah hubby dapat bini yang tak reti nak buat kuih ni.. hihi ~ Tapi kita try resepi baru yer... Resepi Tauhu Sardin Goreng ~ Haaaaa... sedap weh ! 1st time buat ni.. Eh eh? Puji diri sendiri ? Benda senang, memang lah retiiiii.....

*yummy ~ ai loike!*




Ok. Mula mula tengok bahan bahan dia. Sediakan. Simple. Murah. Mampu beli punya! hihihi ~

1) Tauhu
2) Sardin
3) Bawang merah & Cili padi
4) Telur *amik putih telur sahaja*




Mula mula goreng tauhu sampai garing. Eh jangan lah garing sangat. Sesedang elok. Sebab lepas ni akan ada sesi goreng lagi sekali... heee ~


Dah siap goreng, belah tauhu tu tapi jangan sampai terputus.. Kita belah tauhu tu untuk korek isinya keluar... Paham kan ? heeee~ 


Lepas tu, potong bawah merah tadi, potong cili padi. hiris halus halus yer.... Then gaul dengan ikan sardin tadi. Kita hanya amik ikan sahaja. Kuahnya takyah. Sila buang. Ok pembaziran itu ! heeee~


Lepas siap tu, masukkan isi tauhu yang uols korek tadi tu.. Campur sekali dengan bawang, cilipadi.. Gaul lagi...... Sampai jadi macam kat bawah ni ... 


Then, buat kerja remeh lagi, masukkan semula bahan bahan yang telah digaul tadi ke dalam tauhu tadi.. 
Lecehnya kan? Tapi.. sedap tau !


Lepas tu, salutkan putih telur pada tauhu uolss tu.... Then goreng semula ! Sekejap je.. Nak bagi isi isi tu tak terkeluar dari tauhu je..... Then SIAP !!!


Dah siap ! Minum petangggg~~ Hidang bersama Teh Ahmad... Best gilerrrrr... ~ 




p/s : Tekak ai boleh terima. Sedap. Macam makan tauhu sumbat. Tapi ni versi sardin punya.. Yummy ! Tapi tak tahu lah kalau tekak uols tak leh terima.. Jangan salahkan ai.. hihi ~ Ye la.. Tekak barat kan... hikhikhik~




p/s : auto publish






Yang semakin redha,
signature ms eida

18 comments:

  1. makanan baru ni.eka tak penah rasa lagi.pos sket

    ReplyDelete
  2. eh nampak sodap jo tahu tu, rs cam nk try, tp en suami layan ke nak mkn tahu ni? errmmmm...

    ReplyDelete
  3. emmm nampak sodap jo tahu tu, raso cam nk try jg la. .. tp en. suami nk ke layan mkn tahu tu.. ermmmm

    ReplyDelete
  4. nampak best dan mudah tapikan..akak laki bini tak makan tauhu..mcm mana tue...

    ReplyDelete
  5. whoishhh...unik..
    cam best nih..hihi

    ReplyDelete
  6. okeh, nak buat... nnt yana tepek jugak..ihih =)

    ReplyDelete
  7. @eKa

    Baru tak baru sangat lah. Makcik ida suka buat. hehehhe.. Meh meh ida pos, sampai kat eka, dah basi.. HAHHAHAH

    ReplyDelete
  8. @eijasya

    Memang sedap ! Ce buat dulu, tengok hubby layan ke tak.. Kalau tak layan, takyah buat lagi.. heeee

    ReplyDelete
  9. @Siti Nursyuhada

    Takde special mana pun.. Simple je ni.. =)

    ReplyDelete
  10. @cik Jue Aka Ibu Farisyah

    Tak makan tauhu? Kenapa kak? Tak makan takyah buat kak. Nanti takde sapa nak makan.. Rugi lak.. =p

    ReplyDelete
  11. @.: iEyLa :.

    Buat jangan tak buat dik... ! hihihi

    ReplyDelete
  12. mudah dan cepat..nmpk pun menggiurkan!!! :)

    ReplyDelete
  13. Pertama kali jumpa resepi macam ne....boleh try nanti bila dah ada bahan-bahan nya

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page